Google


Brandnetelzalf

Brandnetelzalf werkt goed bij jeuk en irritatie van bijvoorbeeld insectenbeten, kwallenbeten of van brandnetels! In deze brandnetel zalf wordt een extract van gedroogde brandnetel verwerkt dat een verzachtende en zuiverende invloed heeft op de huid. 

Deze zalf is een goed eerste hulpmiddel bij huidirritaties, verbranding door de zon, wespen- en muggensteken, kwallenbeten en ja .... ook irritatie en rode huid van prikkende brandnetels kan je goed behandelen met deze brandnetelzalf. Eigenlijk mag het niet ontbreken in je EHBO-kit!

En met dit recept op basis van olijfolie, bijenwas en lanoline/wolvet is het snel klaar.

Je gebuikt voor dit recept gedroogde brandnetel, verse brandnetel bevat te veel vocht waardoor je zalf sneller kan bederven. Je kunt brandnetel natuurlijk makkelijk zelf plukken (het beste neem je dan de toppen met de jonge bladeren) en dan een paar dagen uitgespreid op een paar vellen keukenpapier laten drogen.

Of je kunt ook gedroogde brandnetel in de webshop bestellen. 

Benodigdheden voor je brandnetelzalf

10 gram gedroogde brandnetel

50 ml. olijfolie

2 gram bijenwas

4 gram lanoline (wolvet)

10 druppels lavendel etherische olie


Bereiding

De brandnetel en de olijfolie in een glazen maatbeker of glazen pot doen en ongeveer 30 minuten au-bain marie (in een pan met net niet kokend water) verwarmen.

Let op dat de olie niet warmer dan 60 graden wordt, we willen geen gefrituurde brandnetels. Het beste is om het water net niet aan de kook te brengen en dan het geheel op een laag vuurtje te verwarmen. Te koud is ook niet goed want de werkstoffen moeten uit de brandnetel in de olie terecht komen.Dan de olie door een zeef gieten en de brandnetels nog even goed uitdrukken. Je houdt ongeveer 40 ml. olie over.  De olie giet je daarna weer in de maatbeker of het glazen potje en verwarm je weer au-bain marie terwijl je de bijenwas en lanoline toevoegt. 

Langzaam doorroeren totdat alle bijenwas en lanoline opgelost zijn. Vuur uitdoen, bakje uit het water halen  en nog even doorroeren, iets af laten koelen, totdat de crème een klein beetje dikker is maar nog wel vloeibaar genoeg om te gieten. Dan voeg je de lavendel etherische olie en roert het geheel nogmaals goed door.

Daarna giet je de zalf in een leeg, droog en schoon potje.

Het beste kan je het potje van te voren even desinfecteren door het te vullen met kokend water, 5 minuten laten staan  en daarna omgekeerd op een stukje keukenpapier te laten drogen.  


De zalf laten afkoelen, dan de deksel erop doen en koel bewaren (bijv. in de koelkast) . 

Deze hoeveelheid levert ongeveer 50-60 ml. brandnetel zalf op. (Het past precies in een 60 ml. bruinglas potje) 

Als je meer wilt maken kan je de hoeveelheid natuurlijk verdubbelen.

De zalf is ongeveer 6 maanden houdbaar. 


Gedroogde brandnetel, olijfolie, bijenwas en lanoline (wolvet) en 60 ml. bruinglas potjes vind je ook in de webshop.

Ook interessant:

Kruidenolie maken

Huidverzorging producten zelf maken

Aromatherapie huismiddeltjes

HomeAls je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!