Back to Back Issues Page
Tijd om kruiden te planten!
May 06, 2014

Tijd om kruiden te planten

De zomer komt er zo langzaam weer aan en dan wordt het tijd om de meest heerlijke maceraten (kruidenolie) te maken met verse en gedroogde bloemen en kruiden.

Deze maceraten kan je puur gebruiken of verwerken in huidverzorgingsproducten en massageolie.

Om ervoor te zorgen dat je in de zomer deze kruidenolie kan maken is het slim om nu je kruiden en bloemen te planten zodat je straks volop kan oogsten.

Er zijn vele bloemen en kruiden geschikt om maceraten te maken. Hier vind je een paar tips voor planten waar je veelzijdig mee aan de slag kan:

St. Janskruid (Hypericum Perforatum)

Calendula (Goudsbloem)

Arnica

Rozen

Kamille

Lavendel

Maar ook: Pepermunt, Citroenmelisse en zelfs Madeliefjes zijn zeer geschikt voor huidverzorgende maceraten.

Zelfs als je geen tuin hebt kan je deze planten prima op het balkon of in de vensterbank houden. Ze doen het ook goed in mooie potten en als je bij Google op 'verticaal tuinieren' zoekt zie je heel veel leuke ideetjes om vele planten in een kleine ruimte te plaatsen.

Hier vind je alvast een artikel over het maken van kruidenolie, de eigenschappen van de verschillende planten en welke basisolie je goed kan gebruiken:Kruidenolie maken

Maar je kunt met gedroogde bloemen en kruiden ook heerlijk azijn maken. Bijvoorbeeld lavendel azijn, rozenazijn, pepermunt azijn etc. etc.

Hier kan je lezen hoe dit werkt:

Citrus azijn maken

Rozenazijn recept

Drogen van je bloemen en kruiden

Voor het drogen van bloemen en kruiden heb je speciale droogrekjes maar eigenlijk is het heel simpel.

Je haalt bij de supermarkt of groenteman lege dozen van tomaten of fruit (zie foto onder). Hier leg je een velletje keukenpapier in en daar spreid je bloemen of kruiden op uit. Zorg dat ze voldoende ruimte hebben.

Je kan deze dozen makkelijk stapelen en er blijft genoeg ruimte over voor de luchtcirculatie zodat de planten kunnen drogen. Het geheel zet je in een donkere droge ruimte (bijv. een kelderkast) of je dekt het af met een theedoek.

Na ongeveer 2 weken zijn de bloemen/kruiden droog en kan je ze verder verwerken.Etherische olie van de week

De etherische olie van deze week is Laurier. Eigenlijk zijn het twee soorten olie. De etherische olie en een plantaardige olie.

Laurierolie is vooral werkzaam als massageolie bij pijnlijke gewrichten en spieren en bij de behandeling van verkoudheidsklachten. Ook om een onreine huid te behandelen en voor massage wordt deze olie gebruikt.

De doorbloeding wordt gestimuleerd, de aanwezige etherische oliƫn werken antiseptisch en het vetgehalte komt een droge huid ten goede.

Laurierolie is een heilzame olie voor het haar, huid en de nagels en kan met iedere basis olie worden gemengd.

Een echte alleskunner die bij ons thuis heel veel gebruikt wordt.

Wil je meer weten. Hier kan je alles lezen over zowel laurier etherische olie als laurier olie:


Laurier etherische olie

In de webshop krijg je deze week 10 % korting op de Laurier etherische olie en Laurier olie.

Hier ga je naar de webshop:

Aromatherapie Info Webshop

Laten we hopen op een mooi voorjaar en begin van de zomer zodat we straks heerlijke kruidenolie en azijn kunnen maken.

Geurende groeten,

Monica

PS. als de links in deze nieuwsbrief niet werken dan kan je de link (die staat hieronder tussen [haakjes]) even met ctrl. C kopieren en met ctrl. V in je browser plakken, dan werkt hij wel. Dit is alleen als je de nieuwsbrief in tekst formaat ontvangt. En dat hangt af van je mail programma.


Back to Back Issues Page