Google


Aleppo Zeep 

Hier vind je een recept om zelf Aleppo zeep te maken. Een hele fijne natuurlijke zeep die je veelzijdig kunt gebruiken.

Wat is Aleppo zeep?

De originele Aleppo olijfolie zeep  komt uit Syrië en bestaat uit olijfolie en Laurierbes olie. Laurierbes olie heeft een bacterie-werende, schimmeldodende en antivirale werking en is mede pijnstillend.

Deze zeep wordt volgens 4000 jaar oude traditie handgemaakt.  

De zeep is zeer verzorgend voor huid en haar, droogt niet uit, ph neutraal en van nature rijk aan vitamine E. Vitamine E werkt huidhelend en anti-verouderend en stimuleert zelfs het groeien van het haar.

De Aleppo-zeep kan gebruikt worden voor het hele lichaam (dus ook de vagina kan zonder probleem met deze zeep gewassen worden.) De zeep kan zelfs als tandpasta worden gebruikt, het smaakt romig en geeft een langdurig schoon gevoel. Tevens bevordert het de genezing van aften en wordt het aangeraden bij tandvleesproblemen. De zeep is ongeparfumeerd dus ook geschikt voor de gevoelige en allergische huid.

Gezien de huidige situatie in Syrië wordt het steeds lastiger om nog originele Aleppo zeep te krijgen. Gelukkig kan je deze zeep ook zelf maken. En hieronder vind je het recept voor een laurierolie-olijfzeep . 

Ik ben er bij de beschrijving van dit recept van uit gegaan dat je al ervaring hebt met zeep maken.  Ook voor beginners is dit een simpele zeep om mee te starten maar voordat je begint met zeep maken wil ik je adviseren om je eerst goed in te lezen op deze website.

Wat heb je nodig 

  • 400 g olijfolie

  • 200 g laurierolie

  • 100 g kokosolie 

  • 235 g water

  • 92-94 g NaOH (natriumhydroxide)

De hoeveelheid natriumhydroxide is afhankelijk van de gewenste mate van overvetting.

Des te minder natrium hydroxide wordt gebruikt, des te meer onverzeepte aandelen in de zeep blijven. De zeep wordt milder, maar minder stabiel onder bepaalde omstandigheden. De genoemde hoeveelheid NaOH resulteert in een overvetting van 6-8 procent.

Gebruiksaanwijzing

We beginnen met de natronloog te maken. Meet hiervoor de juiste hoeveelheid natriumhydroxide af en doe deze voorzichtig in het koude water. Nu even roeren want de korrels hebben de neiging om te klonteren. Je zal merken dat het water behoorlijk heet wordt!

Goed doorroeren totdat natriumhydroxide opgelost is. Zet de oplossing opzij zodat het even kan afkoelen. 

Verwarm nu de olijfolie en de kokosolie in een pan op laag vuur totdat de kokosolie gesmolten is.

Als zowel het natronloog als het oliemengsel 50 graden is dan neem je een houten (of kunststof) roerlepel en giet de natronloog onder constant roeren bij het olijfolie-kokosmengsel.  Blijf roeren totdat de brij troebel is en wat dikker wordt. Pas nu roer je de laurierolie erbij. 

Nu kan je met de staafmixer verder roeren. Na ongeveer een kwartier roeren wordt het mengsel dik. Je kan controleren of je zeep de juiste dikte heeft door er met je lepel een streep door te trekken. Blijft die streep een tijdje zichtbaar dan is ie goed. Dit heet trace.

Het mengsel is nu gereed om in de mal te worden gegoten.

 

Als de zeep hard is, dit is meestal na 24 uur maar soms kan het ook langer duren, even geduld dus, kan de zeep uit de mal worden verwijderd en gesneden worden.

En dan begint het wachten, want deze olijfolie-laurier zeep heeft 6 tot 8 maanden nodig om te rijpen.

Maar dan heb je ook wel een hele mooie natuurlijke zelfgemaakte Aleppo zeep.

Laurierolie, olijfolie en kokosolie vind je in de Aromatherapie Info Webshop.Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!