Google


Anijs etherische olie


Anijs etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van het zaad.  

De latijnse naam is Pimpinella Anisum en de olie is kleurloos tot lichtgeel met een warme, pittige, zoete eigen geur, een beetje specerijachtig.

De geur is sterker en niet te verwarren met de veel goedkopere etherische olie van de steranijs, die ook als anijs olie wordt verkocht.   

 

Anijs is als geneeskrachtig kruid al vele eeuwen bekend. En het wordt ook veel gebruikt in hoestdranken en voor likeur.

In Turkije wordt de populaire alcoholische drank "Raki", van het zaad gemaakt.

Gebak en brood worden door Anijs lichter verteerbaar.

Anijs olie is antibiotisch en verlicht bij hoesten, buikpijn,  kriebelhoest en slijmvorming.

Anijs is ook effectief bij buikkramp, darmkramp en winderigheid. De olie bevordert melkafscheiding bij borstvoeding. Stimuleert het zenuwstelsel en versterkt het hartvatensysteem.

 

Gebruik van anijs etherische olie in de aromatherapie

Anijs olie o.a. kan worden gebruikt bij:

buikkramp, maagkrampen, gebrek aan eetlust, oprispingen, hik, kolieken, pijnlijke menstruatie, nerveuze spijsverterings-stoornissen, slijmvliesontsteking, duizeligheid, nerveuze misselijkheid, hoesten (kriebelhoest) en slijmvorming.


Psychisch

Anijsolie heeft een verzachtende en beschermende werking die negatieve invloeden verjaagt. De olie maakt optimistich en energiek, het is een licht afrodisiacum. 


Anijs kan goed gemengd worden met:

ceder, den, eucalyptus, lavendel, roos, sinaasappel, dille, venkel, gember, mandarijn en andere citrusoliën.

 

Contra-indicatie: kan in hoge concentraties in sommige gevallen een huidirritatie veroorzaken, bij zwangerschap voorzichtig gebruiken

 


Gebruik van anijs olie

  • Bij astma/luchtwegproblemen: een stoombad maken met: 1 dr. anijs, 2 dr. lavendel, 2 dr. rozemarijn, dagelijks naar behoefte gebruiken.

  • Buikpijn: een massageolie maken van 50 ml. plantaardige olie (bijvoorbeeld amandel, druivenpit of abrikozen) en 5 druppels anijs, 5 druppels pepermunt, 5 druppels basilicum en 10 druppels venkel. Met dit mengsel de buik naar behoefte masseren.

  • Buik- en darmkrampen: 5 druppels anijs mengen met een eetlepel plantaardige basis olie. Met dit mengsel de buik en maag zachtjes masseren.

  • Gezichtstonic om de huid te reinigen: 10 druppels anijs mengen in een glas gekookt, afgekoeld water en hiermee de huid afspoelen. 

  • Rustige en gezonde slaap: 1 druppel anijs op het hoofdkussen verdrijft nachtmerries.

  • Verdampen in aromadiffuser of op geursteen: 8 druppels anijs in de aromalamp geven een gevoel van geborgenheid, rust en vreugde. Werkt heilzaam bij een depressief gevoel.

  • Verdrijf spanningshoofdpijn door 2 druppels anijs etherische olie, 2 druppels lavendelolie, 2 druppels niaoulli-olie en 2 druppels pepermuntolie in de aromadiffuser te verdampen.  Ontspan met gesloten ogen tot de hoofdpijn wegtrekt.

Biologische anijs etherische olie vind je hier.
Wil je meer weten over aromatherapie en etherische olie lees dan ook:

aromatherapie

etherische olie A-Z

gebruik van etherische olie

frequentie van etherische olie

etherische olie's en chakra's

aromatherapie inhalators

extractie methoden 

hydrolaten

fototoxiteit van etherische olie

biologische etherische olie kopen
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!