Google


Aromatherapie

Bij aromatherapie worden etherische oliën (ook essentiële oliën genoemd) ingezet.

De etherische olie kunnen we uitwendig en inwendig gebruiken met verschillende doelen:

Om een gevoel van welzijn te verhogen: we ruiken de geuren en via het limbische systeem in onze hersenen beïnvloeden ze onze psyche: sommige werken kalmerend, andere oppeppend.

Aromatherapie gebruiken we ook om onze gezondheid te verbeteren: het gebruik van bepaalde etherische oliën heeft een duidelijke invloed op onze immuniteit, huid en circulatie. We kunnen etherische oliën dan ook preventief aanwenden.

Om ziekten te behandelen: bepaalde etherische oliën hebben een helend karakter en kunnen curatief ingezet worden.

De therapeutische behandeling met gebruik van essentiële oliën volgt drie verschillende modellen: het Engelse, het Franse en het Duitse model.

Het Engelse model

Bij het Engelse aromatherapie model wordt een klein deel essentiële olie opgelost in een groot deel plantaardige olie om het lichaam te masseren met als doel ontspanning en stress vermindering.

Het Franse model

Het Franse model van de aromatherapie schrijft onverdunde plaatselijke toepassing van therapeutische graad essentiële oliën en/of de inname van pure essentiële oliën voor*.

Zoals bijvoorbeeld een paar druppels essentiële olie toegevoegd aan agave siroop, honing, een beetje plantaardige olie of op een stukje brood. Veel franse therapeuten hebben ervaren dat het innemen van de olie tot uitstekende resultaten leidt.

Ga zelf niet experimenteren met het innemen van etherische olie als je geen ervaring hebt. Etherische olie is zeer geconcentreerd en heeft een sterke werking op ons lichaam. Neem alleen olie in als je 100% zeker weet dat je hele zuiver olie hebt en het liefst onder begeleiding van een deskundige arts of aromatherapeut. 

Het Duitse model

Bij het Duitse model ligt de focus op inhalatie van essentiële oliën, de echte aromatherapie.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het effect van geuren op reukzin een enorme invloed kan hebben op onze hersenen – speciaal op de hypothalamus (het controlecentrum voor de hormoomafgifte in ons lichaam) en het limbische systeem (de regelaar van onze emoties).

Sommige essentiële oliën die een hoog aantal sesquiterpenen hebben, zoals myrrhe, sandelhout, cederhout, vetiver en melisse kunnen het zuurstofgehalte en de activiteit in de hersenen enorm laten toenemen, wat een directe verbetering van vele functies in het lichaam tot gevolg kan hebben.

Samen laten deze drie modellen de verscheidenheid en kracht van essentiële oliën zien. Door de 3 modellen te integreren met verschillende manieren van aanbrengen zoals Vita Flex, auriculaire techniek, lymfe massage en de Raindrop Massage en Aroma Touch behandelingen kunnen de best mogelijke resultaten worden bereikt.

Door etherische olie in je bad- en douche producten en je huishouden te gebruiken kan je optimaal van de voordelen profiteren. En daarvoor vind je vele recepten op deze website.

In sommige gevallen kan de inhalatie van essentiële oliën de voorkeur verdienen boven plaatselijke toepassing, als het doel is om de groei van hormoonafgifte te stimuleren, gewichtsverlies te bevorderen of om stemming en emoties te in evenwicht te brengen. Sandelhout, pepermunt, vetiver, lavendel en witte spar zijn zeer geschikt om te inhaleren.

Echter in de meeste gevallen zal plaatstelijke toepassing van essentiële oliën betere resultaten opleveren, speciaal in het geval van rug- of spierproblemen of blessures.

Plaatselijk toegepast is marjoraam uitmuntend geschikt voor spieren, citroengras voor ligamenten en wintergroen voor botten. In het geval van indigestie kunnen 1 of 2 druppels pepermunt, oraal of in een glas water, zeer effectief zijn.

Maar dit wil niet zeggen dat pepermunt niet hetzelfde resultaat kan geven wanneer ze op de maag wordt gemasseerd. In sommige gevallen zijn alle drie de toepassingsmethoden (plaatselijk aanbrengen, inhaleren of innemen) uitwisselbaar en kunnen gelijke resultaten opleveren.

aromatherapie en etherische olie

Wil je meer weten over aromatherapie en etherische olie lees dan ook:

aromatherapie

etherische olie A-Z

gebruik van etherische olie

frequentie van etherische olie

etherische olie's en chakra's

aromatherapie inhalators

extractie methoden 

hydrolaten

fototoxiteit van etherische olie

biologische etherische olie kopen
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!