Google


Badbruisballen recept

Naast een badbruisballen recept vind je hier nog 2 andere recepten voor heerlijk geurende en verzorgende badmelts. Er zijn verschillende recepten op internet te vinden om badbruismelts te maken. Na meerdere experimenten zijn er een aantal recepten die (na enige aanpassing) mijn favoriet zijn geworden en die wil ik hier graag met je delen.

Een badmelt of bruisbal die gemaakt is met pure etherische olie maakt van je badkamer een heerlijk geurende wellness oase.

Het badwater is voedend voor je huid en de olie werkt therapeutisch en ontspant. 

Ik heb 3 verschillende recepten opgeschreven die je kunt gebruiken.

  1. Verzorgende badbruismelts, deze licht bruisende badmelts lossen heel goed op in het water en maken je huid heerlijk zacht.

  2. Een Citrus badbruisballen recept, heerlijk verfrissend met een sinaasappel en citroen etherische olie.

  3. Bathmelts, deze tabletten bruisen niet maar verzorgen je huid en geven ook een heerlijke geur af.

Het is een kwestie van experimenteren om voor jezelf uit te vinden welke van de 3 tabletten je het beste bevalt.

Wat je in ieder geval nodig hebt zijn siliconenvormen om de tabletten in te maken. Ik gebruik zelf graag kleine cupcakevormpjes of siliconen chocolade of ijsblokjes vormen. Deze kan je bijvoorbeeld bij Xenos, de Hema of Blokker kopen en zijn helemaal niet duur.


Verzorgende bruismelts

Ingrediënten: (genoeg voor een siliconenvorm van 12 stuks (bijv. hartjes) of  6 mini cupcakevormpjes.

100 gram zuiveringszout (natriumbicarbonaat)

50 gram citroenzuur

20 gram maizena (maiszetmeel)

20 gram cacaoboter

20 gram sheabutter

50 dr. etherische olie (naar eigen smaak of zie tips)

Eventueel kleurstof (watervrij) en bijv. gedroogde bloemen of bloembaadjes zoals rozen, lavendel, kamille of goudsbloem. 

Bereiden

Meng het natriumbicarbonaat, citroenzuur en de maizena. Zorg dat alles goed verdeeld is. Smelt ondertussen de cacaoboter en de sheabutter au-bain marie (in een glazen maatbeker in een pan met zacht koken water) of in de magnetron (eerst cacaoboter want die moet langer, daarna sheabutter toevoegen).

Voeg indien gewenst een klein beetje kleurstof en gedroogde bloemblaadjes aan het natriumbicarbonaat mengsel toe Daarna kan ook de etherische olie druppelswijs er door gemengd worden voor een heerlijke geur.

Meng daarna langzaam onder constant roeren het gesmolten botermengel aan het natriumbicarbonaat toe en kneedt het dan tot een stevig deegachtig mengsel is geworden.  

Doe het mengsel in de siliconenvorm en druk dan een beetje aan zodat ze goed glad zijn. Je kan ze dan nog decoreren met een gedroogde bloem of een stukje gedroogd fruit. 

Laat het vervolgens ongeveer een dag hard worden en haal ze dan voorzichtig uit de vormpjes. Of zet ze in de koelkast om het proces te versnellen. (niet in de vriezer dat is slecht voor de etherische olie)

Citrus badbruisballen

Benodigdheden voor dit badbruisballen recept:

100 gr natriumbicarbonaat (zuiveringszout)

40 gr citroenzuur

30 dr etherische olie sinaasappel

10 dr etherische olie citroen

2 eetlepels maizena

25 ml amandelolie of sheabutter (die laatste dan even verwarmen tot hij vloeibaar is) 

een paar druppels gele kleurstof

1 eetlepel gedroogde goudsbloem 

Doe de natriumbicarbonaat en de maizena bij elkaar en roer goed met een garde. Voeg dan de olie, de etherische olien en de kleurstof toe. Roer weer goed. Voeg de goudsbloem toe, dat ziet er erg leuk uit bij uiteindelijke resultaat. Tenslotte voeg je het citroenzuur toe.

Nu ga je kneden met je handen (als je wondjes hebt, handschoenen aan, het citroenzuur kan een beetje bijten). Je wil een substantie krijgen die lijkt op nat zand, een klein beetje klam dus, niet te vochtig en zeker niet nat. Is het nog te droog? Spray er dan een beetje water, rozenwater of oranjebloesemwater overheen. Echt een klein beetje, want door de toevoeging van water begint het bruisen al.

Goed kneden en vervolgens in siliconenvormpjes vullen. Goed hard aandrukken en dan een uurtje op een droge plek laten staan. Dan voorzichtig je bruistabletten eruit halen, nog even laten drogen en klaar!

Badbruisballen recept aanpassen:

Als je bruistablet te droog is en uit elkaar valt volgende keer meer olie en een beetje meer water gebruiken. Blijft ie te soepel, droogt hij niet hard op, volgende keer meer maizena en iets minder olie gebruiken! 

Etherische olie combinaties voor je badbruisballen recept!

Lavendel Fresh: 14 dr. lavendel, 9 dr. citroen, 2 dr. kamille

Sunny Citrus: 14 dr. bergamot, 9 dr. sinaasappel, 2 dr. ylang ylang of jasmijn

Silk & Spice: 14 dr. lavendel , 9 dr. patchouli of sandelhout, 2 dr. kruidnagel

Sweet Vanilla Rose: 10 dr. vanilla absolute essential oil, 8 dr. palmarosa, 5 dr. geranium, 2 dr. roos

Dit zijn combinaties met 25 druppels etherische olie geschikt voor de onderstaande badmelts voor de badbruismelts kan je de dubbele hoeveelheid gebruiken. 

Verzorgende Badmelts

Benodigdheden:

50 gram cacaoboter

50 gram shea boter

50 gram zuiveringszout (baking soda)

25 gram citroenzuur

10 gram melkpoeder

25 druppels etherische olie

Eventueel kleurstof

Bereiden

Boters samen in een kom doen en au-bain marie smelten (of eventueel in de magnetron 2-3 minuten op 600W)

Dan het zuiveringszout, citroenzuur en melkpoeder mengen en toevoegen aan de boters, goed mengen met een garde, als laatste de etherische olie (en eventueel de kleurstof) toevoegen en goed mengen.

Siliconen vormpjes klaarzetten op vlakke schaal of plank en dan de mix voorzichtig in de vormpjes gieten. In de koelkast schuiven en laten opstijven

Bewaren in een goed afsluitbare bus of in hersluitbare diepvrieszakjes in een blik

Gebruik:

Laat het bad vollopen met warm water en voeg dan je badproduct naar keuze toe, laat je in het water glijden en ontspannen maar.

Voorzichtig als je uit bad stapt als je verzorgende badmelts hebt gebruikt, de boter kan het bad glad maken!


Lekker voor na het bad:


Vanille bodylotion bar

Neroli kokos bodycreme

Verzorgende lavendel bodyolie


Etherische olie bestellen

Grondstoffen bestellen voor je badbruisballen recept


Meer huidverzorgingsrecepten

HomeAls je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!