Google


Balsemspar etherische olie

Balsemspar etherische olie (Abies Balsamea) wordt gedestilleerd uit de naalden van de Balsemspar of Canadese Balsem. De olie is kleurloos tot bleekgeel en heeft een zoete dennengeur.

De Balsemspar behoort tot de familie der naaldbomen, Pinaceae. Het is een tot 20 meter hoge kegelvormige boom die inheems is in Noord-Amerika. 

Het is één van de belangrijkste naaldbomen in Amerika en Canada.

Op de stam en takken vormen zich blaren gevuld met een mengsel van hars en etherische olie, de zogenaamde Canadese balsem. Dit is een geelgroene honingachtige substantie met frisfruitige zoete geur die tot een heldere vernis opdroogt.  Deze balsem wordt door de Indianen als kauwgom gebruikt, voor de behandeling van wonden en voor rituele doeleinden.

Canadese balsem wordt door de farmaceutische industrie gebruikt in antiseptische crèmes en in de tandheelkunde voor wortelbehandelingen. De  etherische olie wordt veel door de farmaceutische industrie gebruikt o.a. in hoestdranken.

De olie kan zeer goed gebruikt worden bij verkoudheid en hoesten. Bijvoorbeeld in een vapo-rub balsem.

Verdampen werkt ontsmettend op de leefomgeving dus ideaal om de ruimtes vrij te houden van besmettelijke ziektekiemen als er iemand in het gezin verkouden is of griep heeft.


Balsemspar etherische olie in de aromatherapie

Balsemspar etherische olie heeft antibacteriële en adstringerende eigenschappen. De olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; aambeien, astma, bronchitis, chronische hoest, keelpijn, infecties aan de urinewegen, depressiviteit, nervositeit, spanningen en stress.

Psychisch: Balsemsparolie werkt zuiverend en rustgevend. Vooral bij mentale stress heeft de olie een diepe ontspannende werking.

Balsemsparolie kan goed gecombineerd worden met Benzoë, Ceder, Cypres, Eucalyptus, Den, Jeneverbes, Sandelhout, Copaiba en andere balsems.


contra-indicatie: kan in hoge concentratie misselijkheid veroorzaken. niet gebruiken tijdens zwangerschap.

Gebruik van balsemspar etherische olie

  • Verstopte neus, keelontsteking: maak een inhaler van een klein 10 ml. flesje etherische olie. Doe hierin 1 theelepel zeezout en 5 druppels Balsemspar. Inhaleer dit  2 à 3 keer per dag.

  • Bij griep, verkoudheid, sinusitis: 3 druppels Balsemspar, 2 druppels Citroen en 2 druppels Eucalyptus toevoegen aan een schaaltje heet water en 2 tot 3 keer per dag inhaleren. Of maak een inhaler zoals boven beschreven met 1 theelepel zeezout en de etherische olie.
  • Bronchitis, ademproblemen: 15 druppels Balsemspar toevoegen in 50 ml. plantaardige olie met dit mengsel borst en rug inwrijven

  • Verdampen: Balsemspar heeft een diepe ontspannende werking, verdamp 6-10 druppels in een aromadiffuser.

  • Bij bronchitis, verkoudheid  of ademhalinsgproblemen kan je ook 1 of 2 druppels balsemspar op een tissue of klein aromasteentje doen en dan op borsthoogte bij je dragen. Vrouwen kunnen een tissue tussen de rand van hun bh stoppen.


Balsemspar etherische olie bestellen


Wil je meer weten over aromatherapie en etherische olie lees dan ook:

aromatherapie

etherische olie A-Z

gebruik van etherische olie

frequentie van etherische olie

etherische olie's en chakra's

aromatherapie inhalators

extractie methoden 

hydrolaten

fototoxiteit van etherische olie

biologische etherische olie kopen
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!