Google


Basilicum etherische olie

Basilicum etherische olie wordt gewonnen van de basilicum plant.

Het is een geurig kruid en bloeit met lange stengels met witte bloemetjes. Basilicum is een makkelijke plant die je ook goed in de keuken kunt houden of op het balkon.  De blaadjes zijn zeer aromatisch.

In de Italiaanse keuken wordt basilicum zeer veel gebruikt en het wordt daarom in Italië op grote schaal geteeld.

Maar ook Frankrijk, Marokko en Egypte zijn grote producenten, echter de grootste producent van basilicum is India.

Het kruid werd ook als eerste in India gecultiveerd. In de ayurvedische heelkunde wordt het ingezet bij bronchitis, hoesten, astma en als tegengif bij insectensteken en slangenbeten.

Basilicum etherische olie (latijnse naam: Ocimum basilicum) wordt verkregen door waterdamp destillatie van het bloeiende kruid en  heeft een zoete kruidige geur.

Basilicumolie is verwarmend, geeft nieuwe energie en een beter zicht op de eigen emoties. 

Werking

Lichamelijk werkt de olie vooral op het spijsverteringskanaal, versterkt de maag, bevordert de spijsvertering, is eetlust opwekkend en heft kramp in het spijsverteringskanaal op. 

Ook werkt het verlichtend bij migraine en hoofdpijn. Basilicum laat aften en wratten verdwijnen en verzacht insectenbeten. Het is ook een uitstekende insectenverdrijver. 

Psychisch: 

Basilicum is de aangewezen olie als je totaal vastgelopen lijkt te zijn, de olie helpt je bij het aanboren van nieuwe innerlijke en mentale krachten. De olie ontspant de zenuwen en heeft een kalmerende invloed op angst en stress.

Basilicum etherische olie zorgt ervoor dat je stopt met doemdenken en je gaat de zonnige kant van het leven ervaren. De olie brengt vrede, verdrijft negatieve gedachten en het laat de 'watten' in je hoofd verdwijnen.

Het is ook een prima middel voor mensen met examenvrees.

Basilicumolie kan goed gecombineerd worden met:

bergamot, ceder, cypres, eucalyptus, grapefuit, rozemarijn, gember, lavendel, tea tree, limoen, citronella, hysop en geranium.

contra-indicatie: niet gebruiken tijdens zwangerschap, kan huidirritaties veroorzaken bij de gevoelige huid. De olie altijd goed verdunnen met een plantaardige olie bij gebruik op de huid. 

Gebruik:

Menstruatiekrampen: maak  een massageolie van 50 ml. plantaardige olie met een 5 druppels basilicum, 5 druppels kamille en 5 druppels gember, de menstruatie zal sneller doorbreken en de pijn verminderen.

Buikpijn: 5 druppels basilicum, 5 druppels anijs, 5 druppels pepermunt en 10 druppels venkel mengen in 50 ml. basis olie. Met dit mengsel de buik meermaal dagelijks  inmasseren.


Aften, ontstekingen in de mond en gevoelig tandvlees: 3 druppels basilicum aan een glas gekookt water toevoegen, goed roeren en hiermee 2 tot 3 maal per dag gorgelen. 

Vette huid: maak een tonic door 5 druppels basilicum toe te voegen aan een glas gekookt water, goed roeren en hiermee 2x daags het gezicht deppen. 

Wratten: 1 druppel basilicum op een wattenstaafje en de wratten 2x per dag aanstippen, 

Insectenbeten: doe 2 druppels basilicum etherische olie op een vochtig watje en dep hiermee de beet of steek. 

Examenvrees: neem voor het examen een bad met 1 eetlepel dode zeezout met  2 druppels basilicum en 2 druppels lavendel. Of vernevel voor het examen 2 druppels basilicum en 2 druppels lavendel in een aromalamp. 

Doe een paar druppels basilicum op een zakdoek en inhaleer tijdens het examen regelmatig.

100 % natuurzuivere basilicum etherische olie kopen

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Etherische olie A-Z

Aromatherapie

Gebruik van etherische olie
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!