Google

Basis oliën, boters en waxen

Alles wat je moet weten over basis oliën, boters en waxen

Basis oliën, boters en waxen worden veel gebruikt in aromatherapie recepten.

Ze worden ook wel drager oliën genoemd en het zijn vette, plantaardige oliën, boters en waxen. Ze vertonen veel overeenkomst met het huidvet en houden bij regelmatig gebruik de huid soepel en beschermen deze tegen uitdrogen.

Plantenoliën en ook boters en waxen dienen vaak als basis voor huid- en massage oliën, eveneens worden ze veel in huidverzorgende cosmetica toegepast en zijn daarin vaak belangrijke ingrediënten.

Etherische oliën lossen zeer goed op in vette oliën, daarom zijn deze onmisbaar in de aromatherapie.


Het is van belang dat de olie koud wordt geperst, hierdoor blijven alle belangrijke stoffen behouden die door andere bewerkingsmethoden verloren gaan.

Een goede kwaliteit (biologische) olie ondersteunt de werking van essentiële oliën, werkt verzachtend en stimuleert de natuurlijke huidfuncties.

 

Niet alle oliën verdragen hoge temperaturen daarom is het bij het zelf maken van huidverzorging van belang ervoor te zorgen dat de gebruikte oliën niet te hoog verhit worden. Hoe hoger het oliezuur gehalte hoe sterker de olie verhit kan worden, een paar voorbeelden:


Abrikozenpitolie niet boven 65° C.

Amandelolie niet boven 70° C.

Argan olie niet boven 60° C.

Avocado olie kan verhit worden

Kokosolie kan verhit worden

Distelolie niet boven 65° C.

Jojoba olie kan verhit worden.

Mangoboter niet boven 60° C.

Olijfolie kan verhit worden

Pinda olie kan verhit worden

Rozenbottelolie niet verwarmen

Sheabutter niet boven 60° C.

Teunisbloemolie niet verwarmen

Walnootolie niet boven 70° C.

Grofweg laten vette plantenoliën zich in drie categorieën indelen: drogend, halfdrogend en niet drogend.

Hoe hoger het gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren is (bijv. linolzuur of linolenzuur), des te sneller droogt (verharst) de olie als deze aan de lucht wordt blootgestelt. Aan deze eigenschap kan je zien voor welk huidtype een olie geschikt is.

Voor een droge, rijpere huid zijn nietdrogende en halfdrogende oliën heel geschikt, bij een vette huid kunnen het beste drogende en bij een gemengde huid halfdrogende oliën worden gebruikt.


  • drogende olie meer dan 50% meervoudig onverzadigde vetzuren
  • halfdrogende olie tussen 20 en 50% meervoudig onverzadigde vetzuren
  • nietdrogende olie minder dan 20% meervoudig onverzadigde vetzuren

Maceraten behoren ook tot de basis oliën. Deze worden verkregen door plantendelen bijv. bladeren, wortels of bloemen enige tijd in amandelolie, zonnebloemolie, druivenpitolie, sesamolie of olijfolie te weken.

Een maceraat bevat ongeveer 10% van de in vet oplosbare stoffen van de plant. Maceraten kan je ook goed zelf maken.

Het is een beetje experimenteren om uit te vinden welke producten het beste bij je huid passen en zo je eigen persoonlijke producten samen te stellen.

Om je te helpen een goede keus te maken vind je hier een overzicht van de meest gebruikte ingrediënten verdeeld in diverse produktgroepen:

oliën 

boter

waxen en gelAls je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!Basisolie, boter of wax bestellen?

Meer info hier