Google


Benzoe 

Benzoe is geen etherische olie maar een absolue dat wordt verkregen door extractie van de hars met alcohol.

De hars wordt verkregen van de gom van de Styrax benzoïn, dit is een struikachtige tropische boom die tot 15 meter hoog kan worden. Hij heeft een grijze schors, ovale bladeren en witte- of gele bloemen die in trossen groeien.

 

Door inkepingen in de stam te maken of stukken schors te verwijderen scheidt de boom een balsemachtige stof af. De boom kan pas na 7 jaar voldoende gom afscheiden. 

Deze gom is grijs met donkerrode strepen, ruikt sterk naar vanille en is in alcohol oplosbaar. De rode strepen bevatten het grootste gedeelte van de aromatische stoffen. Een zuiveringsproces met alcohol verandert de gom in een roodbruine hars.

De Styrax tonkinensis uit Laos, Cambodja, China en Thailand levert de beste kwaliteit gom. Deze is zoeter door een hoger gehalte vanilline.

Benzoë absolue is een bruine stroperige substantie heeft een zoete, warme balsemachtige geur die doet denken aan vanille en chocolade.

Het is wat lastig te verwerken en kan daarom het beste met biologische alcohol verdund worden. Ook oplossen in een basisolie gaat uitstekend.

Tinkturen en extracten van gom en hars worden in diverse huidverzorgingsprodukten gebruikt.

Het kan in zelfgemaakte cosmetica werken als conserveringsmiddel en  is zeer verzorgend voor de huid.

Bij (natuur) parfums werkt het als fixateur tussen kop en hartnoten. Het wordt in de parfum industrie veel gebruikt voor balsemachtige oosterse dames- en herengeuren.

Lichamelijk werkt benzoe ontstekingsremmend, bevordert de genezing van wonden en werkt verzachtend bij keelontsteking.

Psychische effecten van Benzoe

De olie geeft rust, warmte en tevredenheid en is zeer goed voor iedereen die te veel stress ervaart.

Kalmerend, relaxerend, aardend. Ideaal voor gebruik in een diffuser eventueel in combinatie met sinaasappel of mandarijn etherische olie.

 

Benzoe absolue verlicht en zuivert de sfeer van negatieve gedachten, geeft energie bij intellectuele arbeid en heeft ook een opwekkende werking.

Benzoë stimuleert het wortelchakra. Het maakt alles zacht wat hard is en is daarom een waardevol middel voor het verdrijven van boosheid.

Gebruik in de aromatherapie 

Benzoë wordt verondersteld slijmoplossende, bloedstelpende en wondhelende eigenschappen te hebben en kan worden gebruikt bij: snijwonden, kloven, huid ontstekingen, artritis, jicht, reuma, astma, bronchitis, verkoudheid, keelpijn, kolieken, hoesten,  griep, stress, prikkelbaarheid, nervositeit, premenstrueel syndroom.

Benzoe kan je goed combineren met:

Citroen, Bergamot, Cypres, Copaiba, Gember, Geranium, Jasmijn, Jeneverbes, Mandarijn, Sinaasappel, LavendelLimoen, Litsea Cubeba, Palmarosa, Peper, Grapefruit, Roos, Salie, Sandelhout, Wierook, Vetiver en Ylang Ylang.

Gebruik 

  • Bij hoesten en keelpijn: 5 druppels benzoë en 5 druppels mandarijn mengen met 50 ml. basis olie, hiermee borst, hals en rug meermaals inwrijven

  • Bij premenstrueel syndroom; 6 druppels benzoë, 4 druppels sinaasappel en 2 druppels lavendel mengen met een beetje dode zeezout, epsom zout, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 - 20 minuten baden

  • Bij stress verdampen voor ontspanning: Combineer in een aromalamp 6 duppels benzoe met 2 druppels sinaasappel en 4 druppels mandarijn  voor een heerlijke ontspannende geur.

  • Gebruik benzoë als oriëntaalse basisnoot in een cremeparfum.

  • Massageolie bij nervositeit en/of stress; 6 druppels benzoë, 3 druppels mandarijn en 2 druppels lavendel mengen met 50 ml. jojoba- of amandelolie en hiermee het lichaam licht masseren

  • Huidolie: maak een verzorgende huidolie door 10 druppels toe te voegen aan 50 ml. jojobaolie. Goed voor droge handen en voor de gebarsten, droge en geïrriteerde huid.

Benzoë absolue resin vind je ook in biologische kwaliteit in de

Aromatherapie Info Webshop


Wil je meer weten over aromatherapie en etherische olie lees dan ook:

aromatherapie

etherische olie A-Z

gebruik van etherische olie

frequentie van etherische olie

etherische olie's en chakra's

aromatherapie inhalators

extractie methoden 

hydrolaten

fototoxiteit van etherische olie

biologische etherische olie kopen
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!