Google


Bijenwas geurkaarsen

Zelf bijenwas geurkaarsen maken is leuk en makkelijk om te doen en geeft je huis een heerlijke gezonde geur.Paraffine en stearine kaarsen zijn niet goed voor de longen en onze gezondheid. De roet in parafine en stearinekaarsen is daarnaast ook nog een aanslag op je interieur.

Als je wel eens na de feestdagen je gordijnen hebt gewassen dan weet je wat ik bedoel. Kijk maar eens naar het roetwater wat dan van je gordijnen afkomt.

Bijenwas is een natuurproduct en daarmee vele malen beter voor de gezondheid. En bijenwas geurkaarsen zijn nog makkelijker te maken dan sojakaarsen. Ze branden rustig en geven een subtiele geur af.

Zelf bijenwas kaarsen maken is een goede en leuke optie om gezondere kaarsen te kunnen branden.

 

Wat maakt bijenwas geurkaarsen zo speciaal


  • Ze zijn milieubewust.

  • Zijn gemaakt van pure bijenwas en een katoenen of houten lont.

  • Bevatten geen paraffine en geven 90% minder roetvorming dan paraffinekaarsen.

  • Branden langer en schoner dan paraffinekaarsen.

  • Houden een geur goed vast.

  • Worden over het algemeen goed verdragen door mensen met allergieën en/of astma.

  • Zijn niet giftig (maar ook niet eetbaar).

 

Wat voor geuren kan je gebruiken voor je bijenwas geurkaarsen?

Je kan verschillende geuren gebruiken voor bijenwas kaarsen maar het beste bij de subtiele geur van bijenwas passen de basisnoten zoals cederhout, sandelhout, vetiver, wierook, patchouli etc. 

Deze geven een subtiele langdurige geur en geven je kaarsen ook meteen het voordeel van de aromatherapie.

Wat heb je nodig:

Bijenwas, een pan en een schone glazen pot of glazen maatbeker,  lont, een paar knijpers en/of satéstokjes of potlood,  glazen  (weck) potjes voor de kaarsen en etherische olie naar keuze.

Je hebt ongeveer anderhalf keer de hoeveelheid bijenwas nodig van de maat van het potje waarin de je de kaars gaat gieten. 

Voor 30 ml. bijenwas heb je 25 druppels etherische olie nodig.  

De brandende kaars kaars op de foto is een weckpotje van 80 ml. hiervoor heb ik 60 drupels etherische olie genomen.

 


Gebruiksaanwijzing

Neem de hoeveelheid bijenwas die je nodig hebt en smelt de was in de glazen pot of maatbeker die je in een pan met heet water op laag vuur zet = 'au bain marie'.  

Voordat je de bijenwas gaat smelten kan je het beste je pot of maatbeker invetten met jojoba olie, dan kan je na het gieten de bijenwasresten zo uit je pot vegen. 

Bereid ondertussen de glaasjes of potjes voor waarin je de kaarsen gaat gieten.

Zorg dat het glaasje of potje waarin je de kaars gaat gieten goed schoon is.

Zet de potjes in een warme oven op 50 graden zodat ze handwarm worden. 

Doordat je de potjes warm maakt voor het gieten zal de bijenwas geleidelijker afkoelen en ontstaan er minder snel luchtbellen in de was en krijg je een mooier resultaat.  

Als de was bijna geheel gesmolten is haal je de potjes/glaasjes uit de oven en plaatst de lont.

Gebruik je gewone kaarsenlont voor bijenwaskaarsen plak die dan met een stukje plakband vast onderin het potje, en wikkel de bovenkant om een potlood of een satéstokje.

Hierdoor blijft de lont mooi recht tijdens het gieten.

Woodwick houten lont

Een Wood Wick lont bestaat uit een plat stukje hout en wordt in een speciale klem de wood wick clip bevestigd en in het kaarsvet geplaatst.

Als een kaars brandt hoor je een zacht knisperen, als bij een haardvuur, dat maakt het leuk en bijzonder. Een voordeel tegenover een katoenen pit is dat deze houten pitten niet omvallen in de vloeibare was. 


De woodwick lont klem je in het pitvoetje, de smalle kun je gebruiken voor kleine (weck) potjes en de brede voor grotere (weck) potjes.

Doop het pitvoetje even in de bijenwas en zet de lont nu in het glas en hou de lont recht door er een knijper aan te klemmen en die op de rand van het potje te laten rusten.

 

Als de was geheel gesmolten is haal dan de maatbeker/pot uit het water en voeg de etherische olie toe. Het geheel even goed doorroeren met een glazen roerstaafje.

Giet nu  de was voorzichtig en langzaam in je vorm zodat je een solide kaars krijgt zonder luchtbellen.

Laat de was afkoelen en stollen. Na ongeveer 8 uur is de kaars compleet uitgehard.

Knip dan de lont af tot ongeveer ½ centimeter boven het kaarsvet. Dan brandt de kaars het beste.

Hieronder vind je nog een leuke en leerzame video van Andrea Butje van het Aromahead Institute. Hier kan je zeer duidelijk zien hoe je bijenwas kaarsen kunt maken. 

 


Alle ingrediënten om zelf bijenwas geurkaarsen te maken vind je ook in de webshop.Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!