Google


Bijenwasdoeken

Deze bijenwasdoeken stonden al een tijd op mijn lijstje om te maken. Ze zijn ideaal om potten mee af te dekken, kaas in te bewaren en brood/broodjes in mee te nemen naar het werk of school.Vorig jaar kwam ik deze doeken voor het eerst tegen tijdens het surfen op diverse Amerikaanse websites. Er zijn verschillende manieren om ze te maken. 

De bijenwasdoek is een geweldig en gezond alternatief voor cellofaan en aluminiumfolie.

Regelmatig zien we op tv en in de media dat de wereldzeeën in rap tempo vervuilen door de plastic soep die er rond drijft. Dus elk stukje plastic wat we minder hoeven te gebruiken is meegenomen.

Daarnaast duiken er ook steeds vaker verhalen op over weekmakers e.d. in plastic die ook in ons voedsel terecht komen. Een alternatief is dus zeker welkom.

Bijenwas is een prachtig natuurproduct. Door de combinatie met jojobaolie zijn de bijenwasdoeken antibacterieel en sluiten luchtdicht af en dus kun je er levensmiddelen in bewaren en goed houden.

Je kaas, een brood of wat boterhammen die je meeneemt voor onderweg. Een doek over een schaal met restjes of een appeltaart houdt het goed en zorgt ervoor dat het niet uitdroogt.

Een bijenwasdoek maak je heel simpel door een lap stof te impregneren met bijenwas.

Daarvoor heb je schone bijenwas nodig, bij voorkeur biologisch want het gaat hier tenslotte wel om je eten,  geraspt of in korrels. 

Een stuk stof die bij voorkeur 100 % katoen is en soepel. De maximale grootte van de lap is in dit geval de afmeting van je bakplaat in de oven.

Je kunt ook prima resten stof gebruiken. Het beste kan je voordat je de doeken gaat maken de schone stof even spoelen in de wasmachine met een scheut azijn in het wasverzachter vak.

Daarna ophangen en laten drogen. Hierdoor verdwijnen eventuele restjes wasmiddel e.d. die in  de stof zitten.

Wat heb je nodig voor je bijenwasdoeken?

 • een aantal lappen stof  (schoon, gestreken en op maat geknipt, dat gaat handig met een kartelschaar en voorkomt rafelen van de stof)
 • bijenwaskorrels of geraspte bijenwas (15 gram per doek)
 • jojoba olie (10 ml per doek)
 • een platte kwast
 • een glazen potje of maatbeker
 • een kleine pan of steelpan
 • bakpapier
 • een oven


Gebruiksaanwijzing:

 1. Verwarm de oven voor op 80 - 100°C

 2. Doe de bijenwas en de jojoba olie in de glazen pot of maatbeker en verwarm au-bain-marie in het pannetje met heet water op laag vuur tot alles gesmolten is

 3. Laat de stof op het bakpapier in de oven voorverwarmen tot hij goed warm is.

 4. Haal de bakplaat uit de oven en smeer met de kwast de bijenwas op de stof.

 5. Zet de ovenplaat terug in de oven en laat de bijenwas smelten.

 6. Als het geheel goed glanst kan de stof omgedraaid worden. Strijk met de kwast goed over de achtkant van de stof zodat de bijenwas zich goed verdeeld over de stof.

 7. Zet de bakplaat opnieuw een minuut in de oven

 8. Trek de stof van het bakpapier en hang de stof op om te  drogen. Dit duurt maximaal een paar minuten.


Gebruik voor het afdekken van fruit, groenten, kaas of je ovenschotel. Of om etenswaren in mee te nemen.

De bijenwasdoeken kan je makkelijk schoonmaken met wat koud of lauw water en een beetje mild afwasmiddel. (geen heet water gebruiken want dan smelt je bijenwas) schoon gemaakt worden. Laten drogen op een droogrekje en opnieuw gebruiken.

Je kan de bijenwasdoek maximaal zo’n 12 maanden gebruiken als je er een beetje goed voor zorgt.


Biologische bijenwas en jojoba olie vind je in de webshop.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!