Google


Calendula zalf

Goudsbloem of Calendula zalf beschermt, verzorgt en verzacht een ruwe, schrale of gesprongen huid (door koude, droge lucht) en is tevens geschikt voor de verzorging van kloofjes en tepelkloven.

Ook ideaal voor baby’s en kleine kinderen bij schaafwondjes en uitslag. 

In deze Calendula zalf wordt een extract van verse of gedroogde Calendula Officinalis (Goudsbloem) verwerkt dat een verzachtende en zuiverende invloed heeft op de huid. 

Calendula wordt ook wel plantaardig jodium genoemd vanwege haar zuiverende eigenschappen.

Deze zalf is een goed eerste hulpmiddel bij (schaaf)wondjes, huidirritaties, verbranding door de zon en eczeem. Eigenlijk mag het niet ontbreken in je EHBO-kit!

En met dit recept op basis van olijfolie, bijenwas en cacaoboter (of lanoline/wolvet) is het snel klaar.

Benodigdheden

10 gram verse of gedroogde goudsbloemen (Calendulabloemen)

50 ml. Olijfolie

1 gram bijenwas

4 gram cacaoboter of lanoline (wolvet)

Bereiding

De goudsbloemen en de olijfolie in een kommetje doen en ongeveer 25 minuten au-bain marie (in een pan met net niet kokend water) verwarmen.

Let op dat de olie niet warmer dan 60 graden wordt, we willen geen gefrituurde goudsbloemen. Het beste is om het water net niet aan de kook te brengen en dan het geheel op een laag vuurtje te verwarmen. Te koud is ook niet goed want de werkstoffen moeten uit de bloemen in de olie terecht komen.

Dan de olie door een zeef gieten en de goudsbloemen nog even goed uitdrukken.  De olie giet je daarna weer in  het schaaltje en verwarm je weer au-bain marie terwijl je de bijenwas en cacaoboter of lanoline toevoegt. 

Langzaam doorroeren totdat alle bijenwas en cacaoboter/lanoline opgelost zijn. Vuur uitdoen, bakje uit het water halen  en nog even doorroeren totdat de crème een klein beetje dikker is maar nog wel vloeibaar genoeg om te gieten. Dan giet je de crème in een leeg, droog en schoon potje.

Het beste kan je het potje van te voren even desinfecteren door het te vullen met koken water, 5 minuten laten staan  en daarna omgekeerd op een stukje keukenpapier te laten drogen. 

De crème laten afkoelen, dan de deksel erop doen en koel bewaren (bijv. in de koelkast) . 

Deze hoeveelleid levert ongeveer 50 ml. calendula zalf op.

Als je meer wilt maken kan je de hoeveelheid natuurlijk verdubbelen.

De crème is ongeveer 6 maanden houdbaar. 

Wil je de goudsbloemen niet verwarmen dan kan je ook eerst een kruidenmaceraat maken en dan met het calendula maceraat de zalf maken.

Hier lees je hoe je dat doet.

Gedroogde goudsbloemen, bijenwas en lanoline of cacaoboter vind je ook in de webshop.

Ook interessant:

Kruidenolie maken

Huidverzorging producten zelf maken

Aromatherapie huismiddeltjes

HomeAls je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!