Google


Citrus azijn maken

Zelf citrus-azijn maken voor milieuvriendelijke, natuurlijke schoonmaakmiddelen.

Zelf citrus azijn maken is leuk en snel gedaan met deze recepten.

In onze natuurlijke huishoudproducten gebruiken we veel azijn. Azijn is een perfect schoonmaakmiddel, het verdrijft onaangenaame geurtjes en is schimmel en bacterie dodend.

Maar een nadeel van azijn is toch wel de geur. Deze geur verdwijnt wel snel na gebruik maar het is toch prettiger als azijn wat lekkerder zou ruiken.

Tijdens mijn zoektocht op het internet naar citrus azijn maken kwam ik een engelstalige pagina tegen met recepten om zelf geurende azijn te maken met citrusvruchten en kruiden. Ik vond dit zo’n goed idee dat ik het meteen uitgeprobeerd heb en deze citrus azijn werkt fantastisch. Je zou deze recepten natuurlijk ook kunnen gebruiken om citrus- of kruiden azijn mee te maken om te koken. In dat geval kan je bijvoorbeeld een appelazijn nemen 

Dus daarom hierbij het recept om zelf natuurlijke geurende azijn te maken. Het is super simpel en je kan eindeloos varieren met geuren en ingrediënten.

De citrus azijn ruikt veel minder scherp en zuur en geeft je producten een schone aangename geur. Gebruik het in je zelfgemaakte allesreiniger en glasreiniger en als wasverzachter.  

Belangrijke informatie en tips om geld te besparen

 • Deze geurende azijn neemt niet compleet de azijngeur weg maar het is wel een stuk minder en als de azijngeur vervliegt dan blijft een heerlijke geur over van de citrusvruchten, kruiden en etherische olie.

 • De citrusschillen geven niet alleen een frisse, aangename geur maar geven ook extra kracht aan de schoonmaakmiddelen.

 • Je kan azijn voor allerlei doeleinden gebruiken maar gebruik het niet op graniet en marmer daarvoor is de azijn te zuur en kan het oppervlak van graniet en marmer aantasten.

 • Gebruik azijn nooit in combinatie met chloor/bleekwater, dan ontstaat chloorgas en dat kan schadelijk zijn bij inademen.

 • Het is heel goedkoop om je schoonmaakproducten met azijn te maken. Koop goedkope witte azijn bij de supermarkt en gebruik de schillen van sinaasappels en citroenen die je gebruikt hebt om te eten of te persen.

 • Gebruik kruiden uit je keukenkastje die over datum zijn of vers uit de tuin of van het balkon.

 • Je kan de citrus schillen ook invriezen totdat je genoeg hebt om weer een lading azijnreiniger te maken. Als je verse kruiden over hebt na het koken kan je deze ook invriezen totdat je ze wil gebruiken voor je citrus azijn.

Geurende citrus azijn maken

Ingrediënten:

 • Witte natuur azijn, citrus schillen (geen vruchtvlees gebruiken dit maakt de azijn kleverig en troebel), kruiden en specerijen.

 • Citrusfruit zoals sinaasappel schillen, mandarijn schillen, citroen of limoen schillen, grapefruit schillen.

 • Kruiden zoals roosmarijn, munt, thijm, basilicum of lavendel.

 • Specerijen: steranijs, kruidnagel, kaneelstokjes, vanillestokjes.

 • Gebruik geen gemalen kruiden of specerijen die kan je slecht filteren.

 • Etherische olie naar keuze 

Verder heb je nodig: een glazen pot van 750 ml. of 1 liter, het liefst met een kunstof deksel want een metalen deksel kan reageren met de azijn. Als je alleen een metalen deksel hebt leg dan een stukje plasticfolie over de pot voordat je de deksel erop doet. Zodat de azijn niet in contact komt met het metaal. Of je kan ook een weckpot nemen (dat staat nog leuk ook)

Je citrus azijn maken doe je zo:

Vul de pot voor minimaal de helft met citrusvruchten en de gewenste kruiden (meer mag ook voor een intensievere geur). Vul dan de pot tot aan de rand met de azijn en laat dit geheel minstens 2 weken staan, je zult zien dat de azijn langzaam de kleur van de citrusvruchten aanneemt en ook de geur krijgt.  Na 2-3 weken (mag ook langer, ik laat mijn azijn 4 weken staan) giet je de azijn door een fijne zeef in een andere glazen pot over en heb je de basis geurazijn voor je huishoudmiddelen en wasverzachter. Eventueel kan je nog extra etherische olie toevoegen voor meer geur.

Ik heb zelf afgelopen week een allesreiniger gemaakt met sinaasappel/mandarijn citrus azijn en daaraan toegevoegd sinaasappel, pepermunt en eucalyptus etherische olie en dit ruikt echt heerlijk. En maakt erg goed schoon.  Je kan ook wasverzachter met citrus azijn maken.

Hier alvast 4 recepten voor meer inspiratie

Orange Spice:
kaneelstokjes, kruidnagel en steranijs en sinaasappel en/of mandarijnschillen.

Citrus-Roosmarijn 
Citroenschillen, roosmarijn blaadjes of takjes en vanille extract

Limoen-Tijm
Limoenschillen en takjes tijm of blaadjes tijm.

Grapefruit Pepermunt
Grapefruit en pepermunttakjes of blaadjes.

Het is handig om een etiket op je pot te plakken met daarop de datum en de ingrediënten. Zo weet je nog wanneer je het gemaakt hebt en wat erin zit.Dit recept kan je ook gebruiken om bijvoorbeeld rozenazijn of lavendel azijn te maken. 

Kijk hieronder voor meer recepten.

Daarnaast maakt een scheutje azijn in je bad het badwater zachter en is het verzorgend voor je huid.

Hier vind je meer recepten die je kunt maken met deze geurende azijn:

Allesreiniger

Badkamerreiniger

Afwasmiddel

Vaatwaspoeder en tabletten

DIY desinfecterende doekjes

Glasreiniger

Gootsteenontstopper

Zelf Wasmiddel maken

Zelf waspoeder maken

Wasverzachter maken

Drogerballen van wol

Citrus azijn maken

Rozenazijn maken

Vloeibare zeep maken

Desinfecterende spons reiniger spray

Middel tegen huisstofmijt

Lavendel stofdoekjes
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!