Google


Copaiba balsem

Copaiba balsem, Copaifera Officinalis,  komt van de hars van de Copaiva boom. Dit is een grote slanke, altijd groene tropische boom die oorspronkelijk in het wild groeide in centraal Zuid-Amerika.

De schors is aromatisch, de boom heeft veel geveerde bladeren en kleine gele bloemen. De boom wordt nu geteeld in Brazilië, Venezuela, Guyana, Suriname en Colombia. 

De hars bevindt zich in de holten van de stam en wordt 2 tot 3 keer per jaar afgetapt. Per keer levert dat tussen de 20 en 24 liter oleohars op, waarvan door middel van stoomdestillatie de olie wordt geproduceerd. 

De ruwe balsem wordt verzameld door het boren van gaten in de boomstammen. De Indianen slaan een bamboebuis in de stam en tappen de hars zo af. Als dit professioneel gedaan wordt kan de hars zonder problemen getapt worden zonder de boom te beschadigen en kan de boom meerdere malen per jaar hars/balsem geven.

De ruwe balsem is een dikke, stroperige, geelbruine of groengrijze vloeistof die verhard bij blootstelling aan de lucht, met een milde, houtachtige, enigszins pikante geur.

De olie is lichtgeel of groenachtig met een milde, zoete, warme, peperige geur.

Copaiba balsem, eigenlijk is het geen balsem maar een oleoresin, wordt veel gebruikt in hoestdranken en plasmiddelen. Ook als geurstof in de cosmetische- en parfumindustrie.

Copaiba heeft sterke onstekings- en schimmelwerende eigenschappen en werkt pijnstillend.

Psychische effecten van Copaiba Balsem

De olie geeft troost, warmte en tevredenheid en is zeer goed voor door stress geplaagde mensen.

Kalmerend, relaxerend, aardend. Ideaal voor gebruik in een diffuser eventueel in combinatie met sinaasappel of mandarijn etherische olie.

 

Gebruik in de aromatherapie 

In de aromatherapie vervult de Copaiba balsem een ondersteunende rol in de volgende situaties:

  • huid: infecties met pijn bij wonden, zweren, insectenbeten

  • luchtwegen: infecties in voorhoofdsholtes, keel en longen

  • urinewegen: infecties in urineleiders en blaas

  • schimmel infecties op de huid en onder de nagels (voetschimmel, kalknagel)

  • maag: maagzweren en tumors

  • De olie kan direct op pijnlijke gewrichten worden gemasseerd.

Copaiba balsem kan je goed combineren met:

Cananga, citroen, den, eucalyptus, geranium, kamille, mandarijn, sinaasappel, lavendel, marjolein/marjoraan, jasmijn, roos, rozemarijn, vanille, viooltje, ylang ylang en andere bloemengeuren.

Gebruik van Copaiba balsem

  • Bij hoesten: 20 dr. copabia en 10 dr. lavendel mengen met 50 ml. basisolie, hiermee borst en rug meerdere malen inwrijven.

  • Bij bronchitis, vastzittende hoest: 25 dr. copabia mengen met 50 ml basisolie, hiermee borst en rug meerdere malen inwrijven.

  • Bij stress verdampen voor ontspanning: Combineer in een aromalamp of diffuser 6 duppels Copaiba met 2 druppels Sinaasappel en 4 druppels Mandarijn  voor een heerlijke ontspannende geur.

  • Gebruik Copaiba als basisnoot in een cremeparfum.


Copaiba balsem vind je ook in de Aromatherapie Info Webshop

Wil je meer weten over aromatherapie en etherische olie lees dan ook:

aromatherapie

etherische olie A-Z

gebruik van etherische olie

frequentie van etherische olie

etherische olie's en chakra's

aromatherapie inhalators

extractie methoden 

hydrolaten

fototoxiteit van etherische olie

biologische etherische olie kopen
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!