Google


DIY vaatwaspoeder

Een makkelijk recept voor DIY vaatwaspoeder en vaatwastabletten.

Regelmatig krijg ik verzoeken voor een recept om zelf vaatwasmiddel of vaatwastabletten te maken.

Niet zo gek want vaatwastabletten zijn niet alleen duur maar ook behoorlijk milieubelastend dus logisch dat we daar een alternatief voor willen vinden.

Daarnaast denk ik dat die blokjes ook niet zo gezond voor onszelf zijn want hoe weten we nou dat er niets van deze schadelijke stoffen op onze vaat achter blijft na het wassen? 


Vaatwaspoeder en/of vaatwastabletten zijn echt makkelijk om zelf te maken. 

Op Amerikaanse websites vind je vele recepten maar helaas zijn de meeste recepten met borax.

Waarom je beter geen borax kunt gebruiken.

Borax is een zoutsoort die goed in warm water oplost. Borax wordt vaak toegevoegd worden aan wasmiddel en vaatwasmiddel om de waskracht te vergroten.

Borax (natriumtetraboraat) is giftig voor nieren en lever van de mens en kan de vruchtbaarheid en het ongeboren kind schaden. Het is een neurotoxische stof die kan worden opgenomen via de (beschadigde) huid.

Ook kan er overgevoeligheid optreden bij gewoon huidcontact. Reden genoeg voor mij om niet voor borax te kiezen en een alternatief te zoeken.


DIY vaatwaspoeder maken

Nu kwam ik laatst op een Amerikaanse website een diy vaatwaspoeder recept zonder borax tegen en ook nog heel simpel dus ik heb het recept gemaakt. 


Wat heb je nodig voor je diy vaatwaspoeder?

Dit vaatwaspoeder bestaat uit 4 simpele ingrediënten: 

Zuiveringszout

Zuiveringszout is ook bekend als baking soda of bak soda. Zuiveringszout reinigt en neutraliseert nare geurtjes.  Het is niet hetzelfde als soda. Hier kan je  lezen wat het verschil is tussen zuiveringszout en soda.

Zeezout:

Fijn zeezout ontvet, ontkalkt en is een mild schuurmiddel.

Soda

Soda is ook een ontvetter en reinigt grondig. Belangrijk is dat de soda niet vochtig is om voortijdig bruisen te voorkomen.  In je vaatwaspoeder kan je het beste Driehoek Kristal Soda gebruiken. Dit zit in een fles van 600 gram en is geconcentreerd en droog zodat je vaatwaspoeder niet begint te borrelen en bruisen. Onder meer te koop bij AH.

In de webshop vind je ook de Heitmann soda, die is ook zeer geschikt voor je vaatwaspoeder.

Citroenzuur:

Dit is een poeder en komt van nature voor in citroenen maar ook in andere fruitsoorten zoals ananas. Het is niet hetzelfde als citroensap en je kan in dit recept citroenzuur ook niet vervangen door citroensap.

Citroenzuur is een zuur en heeft ook een vetafbrekende werking daarnaast reageert het in combinatie met zuiveringszout (wat een base is) en vocht zodat het geheel gaat borrelen en bruisen om het vuil te verwijderen.DIY vaatwaspoeder recept

Dit heb je nodig:

  • 1 deel zuiveringszout (baksoda/baking soda)
  • 1 deel zeezout
  • 3 delen Driehoek Kristalsoda 
    (geen zilversoda of gewone driehoek soda want die is te vochtig)
  • 3 delen citroenzuur 
  • eventueel citroen etherische olie (optioneel)

Afhankelijk van hoeveel poeder je wilt maken kan je bijvoorbeeld een kopje of beker als maateenheid aanhouden.

Meng alles door elkaar en doe je diy vaatwaspoeder in een glazen pot, die je goed af kan sluiten want soda trekt vocht aan en wordt gauw hard.

Gebruik 1 koffielepel per keer, eventueel kan je dan nog een paar druppeltjes citroen etherische olie op de bodem van de vaatwasser druppelen voor extra ontvetting, glans en een lekker, frisse geur. 

Je kan voor jezelf even uittesten hoeveel poeder voor jouw machine het beste resultaat geeft. Als je teveel gebruikt krijg je een witte waas over je vaat. 

Gebruik je liever vaatwastabletten kijk dan hieronder voor een recept om zelf vaatwastabletten te maken.Update:

Inmiddels gebruik het diy vaatwaspoeder al een aantal maanden tot volle tevredenheid. Maar omdat ik redelijk vaak hoor dat het vaatwaspoeder al begint te bruisen en borrelen als alle ingrediënten bij elkaar gedaan worden heb ik alles nog eens duidelijk uitgelegd.

Het bruisen en borrelen komt doordat de soda die gebruikt wordt te vochtig is. Het is heel belangrijk om droog te werken en om het vaatwaspoeder ook droog te bewaren in een goed afsluitbare pot.

De bedoeling is dat het vaatwaspoeder pas gaat bruisen en borrelen als het in de vaatwasser zit. 

Als je vaat een witte waas heeft na het afwassen dan heb je teveel poeder gebruikt. Ik gebruik zelf 1 ruime theelepel (meer een koffielepel) poeder in combinatie met een eco programma en dat werkt prima. 

Daarnaast doe ik altijd nog een paar druppeltjes citroen etherische olie bij het poeder op het moment dat ik het in de vaatwasser doe. Dit helpt extra om de vaat te ontvetten en geeft een frisse geur. 

Ook gebruik ik altijd natuurazijn als glansspoelmiddel. 

Het is vaak even testen wat voor jouw vaatwasser het beste resultaat geeft.


Let op: gebruik geen zilversoda voor dit vaatwaspoeder. Dat is te vochtig en dan begint het geheel meteen te bruisen en te borrelen. Je moet echt droog werken en zonder vocht, dat is heel belangrijk!

Het beste werkt de Driehoek Kristalsoda (onder meer te koop bij Albert Heijn), Heittman of Holste Waschsoda (een duits merk). 

In de webshop vind je alles wat je nodig hebt om zelf vaatwaspoeder te maken.

Als je de vaatwastabletten maakt wees dan ook heel zuinig met je azijn of citroensap. Echt met een pipet druppels toevoegen of je azijn in een kleine sprayflacon doen en dan een klein beetje sprayen tot het vochtig is. Te veel vocht geeft hier ook meteen een heftige bruis reactie en dan kan je er niet meer mee werken. Vaatwastabletten maken


Gebruik je liever vaatwastabletten dan kan je die ook heel makkelijk zelf maken van je vaatwaspoeder.

Neem bovenstaand recept, doe dit in een kom en voeg daar eerst 15 druppels citroen etherische olie aan toe.

Dan langzaam nog azijn of citroensap toevoegen en goed doorroeren totdat je een dikke pasta hebt. Het beste doe je druppelsgewijs want het kan een beetje gaan bruisen.


De dikke pasta doe je in een ijsblokjesvorm en laat je minstens 24 uur op een warme plek goed uitharden.

Dan kan je ze uit de vorm halen en klaar zijn je vaatwastabletten.

Per wasbeurt 1 tablet in de vaatwasser.


Azijn als glansspoelmiddel


Glansspoelmiddel voor je vaatwasmachine kan je prima vervangen door azijn.

De voordelen hiervan zijn: er komt geen blauwe vettige glans op je glaswerk, je glazen gaan juist mooi glanzen, azijn is voordeliger én je vaatwasser wordt meteen goed onderhouden, want azijn ontkalkt!


 

Ingrediënten voor je diy vaatwaspoeder en tabletten kan je meestal gewoon in de supermarkt kopen.

Citroenzuur en zuiveringszout kan je vaak ook in de toko of turkse winkel krijgen. 

Mocht je liever online bestellen dan kan dat in de webshop. Zeker als je een grotere hoeveelheid zuiveringszout en citroenzuur wilt kopen is dit veel voordeliger dan in de winkel.  Je vindt zuiveringszout, citroenzuur, soda en zeezout onder het kopje: Zouten en zuren. 

Je kunt het beste fijn zeezout gebruiken voor je vaatwaspoeder want dat lost sneller op als het grovere dode zeezout. 

Wil je nog meer recepten voor wasmiddelen en andere schoonmaakproducten op natuurlijke basis dan kan ik je het e-book Natuurlijk Huishouden echt aanbevelen.

Dit is een handig e-book met heel veel tips en recepten met simpele ingrediënten die je vaak al in huis hebt zoals soda, water, citroensap, azijn en etherische olie. En andere kun je gemakkelijk vinden in de supermarkt, toko of biologische winkel.

Hier vind je meer informatie over het Natuurlijk Huishouden ebook

 

Wat volgt nu?

Het je de smaak te pakken gekregen en wil je je huis ook natuurlijk schoonmaken?

Kijk dan eens bij onderstaande recepten om zelf je allesreiniger, glasreiniger etcetera te maken. Ervaar hoe makkelijk en fijn het is om je huis op een natuurlijke en goedkope wijze schoon te houden.

Allesreiniger

Badkamerreiniger

Afwasmiddel

Vaatwaspoeder en tabletten

DIY desinfecterende doekjes

Glasreiniger

Gootsteenontstopper

Zelf Wasmiddel maken

Zelf waspoeder maken

Wasverzachter maken

Drogerballen van wol

Citrus azijn maken

Rozenazijn maken

Vloeibare zeep maken

Desinfecterende spons reiniger spray

Middel tegen huisstofmijt

Lavendel stofdoekjes
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!