Google


Etherische olie voor dieren

Het onderwerp 'etherische olie voor dieren' levert vaak vele discussies op. Er zijn voor- en tegenstanders.

Maar mits goed toegepast zijn de voordelen van therapeutische etherische olie beschikbaar voor alle familieleden, inclusief onze huisdieren. In dit artikel een aantal voorbeelden hoe etherische olie van voordeel kan zijn voor onze kleine vrienden.

De meeste dieren zijn veel gevoeliger voor de effecten van etherische olie dan mensen. Ze hebben vaak een natuurlijke affiniteit met de helende invloed van etherische olie. 

Let er wel op dat mijn aanbevelingen bij etherische olie voor dieren alleen gebaseerd zijn op goede, zuivere biologische etherische olie.

Hierbij ben je zeker van de kwaliteit en het goede effect van de etherische olie op de gezondheid van onze huisdieren.


We zijn bereid alles te doen voor onze huisdieren, zeker als het om hun gezondheid gaat.

Er is dan ook een groeiende trend te bemerken in de complementaire gezondheids-behandelingen voor huisdieren zoals aromatherapie, fysiotherapie, accupunctuur, massage, healing touch, shiatsu en reiki. 

Steeds meer dierenartsen tonen ook interesse in deze behandelingen en daarbij ook de etherische olie.

Etherische olie voor dieren kan praktisch op dezelfde wijze worden gebruikt als bij mensen. 

Bij ziekte is het natuurlijk altijd van belang om eerst een (natuurgeneeskundig) dierenarts te raadplegen voor een diagnose en niet zelf te gaan dokteren.

Veilig gebruik van etherische olie bij huisdieren

Om een beter te begrijpen hoe we de etherische olie veilig bij dieren kunnen toepassen is het belangrijk om te kijken hoe we de olie bij mensen toepassen.

Normaal beginnen we bij volwassenen langzaam met het opbouwen van de etherische olie, dat betekent dat we starten met 1-3 druppels etherische olie verdund in een theelepel plantaardige olie.

Als we dat in gedachten houden dan moeten we kijken naar de grootte en het gewicht van het dier. Bij een hond van 15 kilo hebben we een mengsel nodig dat veel meer verdund is, bijvoorbeeld 1 druppel etherische olie verdund met 2 eetlepels plantaardige olie.

Bij een paard daarentegen gebruiken we vaak meer. Begin altijd met een sterk verdunde hoeveelheid olie en kijk hoe het dier reageert.

Als je voor de eerste keer etherische olie aanbrengt bij je huisdier begin dan altijd met een klein beetje verdunde olie alleen onder de pootjes van je dier en kijk hoe het reageert. Door de zachte huid onder de pootjes  wordt de olie snel opgenomen. (Net zoals bij mensen onder de voeten een veilige plaats is om met etherische olie te beginnen is dit dus hetzelfde bij dieren).

Meer dan 2 druppels olie wordt niet aangeraden tenzij in overleg met de dierenarts. Meer is NIET beter in dit geval.  Etherische olie is zo puur en krachtig dat een kleine hoeveelheid juist een beter effect heeft.

LET OP!

Gebruik liever geen Melaleuca (Tea Tree) olie bij katten of vogels, ook niet verdund. 

Zeker voor katten want de lever van een kat verwerkt de etherische olie heel anders dan de lever van een mens of hond. Daarom is het voor katten nog belangrijker om sterk verdunde mengsels te gebruiken en tea tree olie en citrus etherische olie liever geheel te vermijden.  

Honden, katten en vogels hebben een zeer gevoelige reukzin dus laat een dier nooit alleen in een afgesloten ruimte waar een diffuser olie verneveld. En vernevel in het begin nooit langer dan 10 minuten.

Zorg dat de hond of kat altijd weg kan vanuit de ruimte en hou het gedrag van een vogel goed in de gaten. Doe nooit etherische olie in aquarium.

Als een dier erg opgewonden of angstig is breng dan eerst een paar druppels Lavendel op jezelf aan dit werkt rustgevend.  Als je dan het dier nadert kalmeert het vanzelf van het aroma.

Bij onrustige honden of paarden: verdamp 10-15 druppels ceder in de ruimte of voeg 20 druppels toe aan een basisolie en masseer het dier.

Een dier geeft vaak zelf al aan of het de etherische olie waardeert of niet. 

Mijn kat heeft een voorkeur voor alle houtachtige etherische oliesoorten zoals cederhout, vetiver en sandelhout en vindt het heerlijk als ik 1 druppel vetiver of sandelhout met 1 druppel plantaardige olie in mijn handen wrijf en hem dan aai zodat hij heel licht naar de olie ruikt. En ook hier is heel weinig al genoeg want katten (en ook honden) hebben veel sterkere reukzin dan mensen.

Bij het aanhouden van de bovenstaande regels en mits met goed verstand gebruikt kan etherische olie voor dieren een groot voordeel zijn voor hun gezondheid.

Naast etherische olie kunnen ook Bachbloesems goede resultaten bieden bij dieren.

Potenbalsem voor honden

HomeAls je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!