Google


Etherische olie:
Pure, krachtige ondersteuning
van natuurlijke afkomst

Etherische olie (ook essentiële olie genoemd) is een uniek geschenk uit de natuur. Herstellend, beschermend, rustgevend en regenererend.

Vaak worden zij ook de “levensenergie van de natuur” genoemd, ze zijn het hart en de ziel van de planten.

Essentiële oliën zijn de aromatische vloeistoffen die gewonnen worden uit bloemen, bomen, wortelen, struiken en zaden.

Zij bepalen niet alleen het aroma van de plant maar zijn ook van vitaal belang voor de planten om te groeien, te leven, zich te ontwikkelen en voor het aanpassen van de planten aan het milieu.

En ze ondersteunen de planten bij afweer van insecten en beschermen ze tegen invloeden van buitenaf en ziektes.

Moderne onderzoeken tonen aan dat essentiële oliën bij aromatisch gebruik, plaatselijk opbrengen of innemen een rustgevende, evenwichtige, reinigende, verjongende en energieke werking op lichaam en geest kunnen hebben.

Wellicht heb je ooit al eens genoten van de geur van een roos of van lavendel.

Wat te denken van de geur van vers gesneden munt.

In dat geval heb je zeker de aromatische kwaliteiten van essentiële oliën ervaren.

Meer lezen over etherische olie

Als je meer wilt leren en lezen over etherische olie en hun toepassing dan kan ik je als allereerste het Aromecum zeer aanbevelen.

In dit standaardwerk over etherische olie vind je eigenlijk alle informatie die je nodig hebt. Hier kan je meer lezen over het Aromecum.


Andere interessante boeken zijn:


Veel etherische oliën hebben krachtige, reinigende eigenschappen en zijn van natuur anti-microbacterieel.

Met hun unieke chemische structuur kunnen ze direct door de huid worden opgenomen en zorgen ze voor onmiddellijke reactie daar waar het is aangebracht.

Bepaalde oliën kunnen ook worden gebruikt als voeding, waarbij ze je helpen je vitaliteit en welzijn te bevorderen.

Etherische oliën zijn heel zuiver en worden onmiddellijk door de huid opgenomen. Pure, onversneden etherische oliën zijn doorzichtig en variëren in kleur van kristalhelder tot diep blauw.

Door de geschiedenis heen werden essentiële oliën al veel gebruikt in verschillende culturen vanwege hun medicinale en therapeutische werking.

De moderne wetenschappelijke studies en trends laten vandaag de dag een meer holistische en alternatieve benadering van zelfzorg in de gezondheidszorg zien. Waarbij door de wetenschap een herontdekking van de diepe voordelen van essentiële oliën voor onze gezondheid steeds vaker wordt bevestigd.

De juiste etherische olie kiezen

Er zijn een aantal zeer goede producenten van etherische olie op de markt.

Helaas zijn er ook heel veel producenten die etherische olie aanlengen met synthetische geurolie of verdunnen met basisolie en daardoor de olie goedkoper kunnen verkopen. Dit kan gevaarlijk zijn en allergische reacties opleveren.


Let bij het kopen van etherische olie altijd op de volgende punten:

  • de olie moet verkocht worden in donkerbruine of blauwe glazen flesjes om het te beschermen tegen de invloeden van UV-licht.

  • de olie moet 100% natuurlijk en zuiver zijn en niet vermengd met syntetische of andere olie.

  • de prijs van een etherische olie, goedkoop is bij etherische olie altijd duurkoop. Dit komt omdat er om 1 liter etherische olie te produceren er vaak honderden kilo's planten of bloemen nodig zijn. Er zit ook een groot verschil in de verschillende soorten etherische olie. Het maken van zuivere rozenolie is heel tijdsintensief en benodigd heel veel rozenblaadjes. Rozen is ook 1 van de duurste oliën op de markt. Als je dus in de winkel een flesje rozenolie vindt van 5 euro dan weet je dat je met onzuivere producten te maken hebt. 

  • De prijzen van etherische oliën zijn ook verschillend door hun manier van destilleren en de hoeveelheid olie die de verschillende planten opleveren. Als alle flesjes met verschillende oliën van 1 merk dus dezelfde prijs hebben dan weet je ook dat dat niet klopt. 

  • Als je olie in de winkel koopt ga dan het liefst naar een biologische of natuurwinkel waar ze verstand van etherische olie hebben of naar een aromatherapeut. 

  • Als je olie online koopt vraag dan altijd goed na of de olie biologisch en zuiver is. Vraag ook of ze analyses beschikbaar hebben die aan kunnen tonen dat de kwaliteit ook echt goed is. 

Na een veel merken etherische olie getest te hebben ben ik in aanraking gekomen met de zwitserse firma Farfalla die nu de etherische olie voor de Aromatherapie Info Webshop leveren. 

Deze oliën zijn zorgvuldig en vakkundig gedestilleerd uit planten die met de juiste zorg en aandacht zijn geteeld en geoogst zijn door ervaren kwekers.

De etherische oliën zijn biologisch en 100% puur en worden zorgvuldig gewonnen uit planten die ook het juiste chemotype hebben en die organisch gekweekt worden waarbij ook de kwaliteit van de grond een belangrijke rol speelt.

Ze bevatten geen vulmiddelen of kunstmatige ingrediënten die de kwaliteit van de olie kunnen verminderen.

Ze zijn vrij van verontreinigingen zoals pesticiden en andere chemische substanties. Ik weet voor mezelf dan ook zeker dat ik deze oliën veilig kan gebruiken en aanbevelen. Ook in de aromatherapie.

Naast het belang van het voorkomen van vervuilingen in de oliën is het ook van belang om het juiste niveau van de actieve werking van de bestanddelen te garanderen om tot een veilig en doeltreffend product te komen.

Er zijn merken etherische oliën die beweren een therapeutische graad te hebben. Sommige daarvan kunnen zuiver zijn; er zijn er echter maar weinig die zijn onderworpen aan strenge testen voor de chemische samenstelling.


Vraag bij twijfel altijd meer informatie bij je leverancier. Een goede leverancier kan je vertellen waar de olie vandaan komt, of er getest wordt en hoe vaak. 

Gebruik van etherische olie

100 % natuurzuivere gecertificeerde etherische olie

Waar moet je op letten bij het kopen van etherische olie

Beschrijving van diverse soorten etherische olie:

Anijs

Basilicum

Balsemspar

Benzoë

Bergamot

Cajeput

Cederhout 

Cisteroos

Citroen

Citronella

Copaiba Balsem

Cypres

Duizendblad

Engelwortel

Eucalyptus

Galbanum

Geranium

Gember

Grapefruit

Helichrysum

Hysop

Ho Blad

Jasmijn

Jeneverbes

Kamille (echt/blauw)

Kaneel

Kardemom

Kruidnagel

Lavendel

Laurier

Lemongrass

Limoen



Litsea Cubeba

Mandarijn

Manuka

Melaleuca Alternifolia (Tea Tree)

Mirte

Nardus (Jatamansi/Spikenard)

Neroli

Niaouli

Oregano

Palmarosa

Patchouli

Pepermunt

Rode Ceder (Virginia Ceder)

Ravintsara

Roos

Rozemarijn

Salie

Sandelhout

Scharlei

Siberische spar

Sinaasappel

Tijm

Venkel

Vetiver

Wierook

Wintergreen

Wortelzaad

Ylang Ylang

Zilverspar

Zwarte peper

Wil je meer weten over aromatherapie en etherische olie lees dan ook:

aromatherapie

etherische olie A-Z

gebruik van etherische olie

frequentie van etherische olie

etherische olie's en chakra's

aromatherapie inhalators

extractie methoden 

hydrolaten

fototoxiteit van etherische olie

biologische etherische olie kopen




Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 




Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.




Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!