Google


Extractiemethodes  

Er zijn verschillende extractiemethodes voor het verkrijgen van het etherische olie.

De belangrijkste en meest gebruikte is de waterdampdestillatie.

De meest geavanceerde manier bij de waterdampdestillatie is de thermodynamische extractiemethode.

Wat is het belang van de thermodynamische extractiemethode?

Biologische etherische oliën met een therapeutische werking worden via een laag warmte-stoomdestillatieproces gewonnen.

Hierbij circuleert de stoom met precies genoeg druk om zo de plant op een subtiele manier te scheiden van zijn etherische oliën.

Dit stoommengsel wordt vervolgens afgekoeld, waarbij het water wordt gescheiden van de olie en apart wordt opgevangen.

Om verzekerd te zijn van de hoogste kwaliteit etherische olie extract met de juiste chemische samenstelling, hoort zowel de temperatuur als de stoomdruk precies goed op elkaar afgestemd te zijn en dient dit proces zeer nauwlettend gevolgd te worden.

Te weinig warmte en druk zorgen ervoor dat er weinig waardevolle etherische olie wordt vrijgelaten, terwijl te veel warmte en druk ervoor zorgen dat de verfijnde chemische samenstelling wordt beschadigd. Hierdoor verandert de potentie van de olie, die afbreuk doet aan de kwaliteit van de etherische olie.

Om tot een succesvol product te komen is dit zorgvuldig gecontroleerde extractieproces net zo belangrijk als de selectie van de allerbeste planten, plantaardige delen en het juiste moment van oogsten. Dit gehele complexe proces zou je evenzeer een vorm van kunst als wetenschap kunnen noemen; want het vereist een samenwerking tussen ervaren kwekers en destillateurs om tot een dergelijk kwalitatief hoogwaardig product te komen.

Stoomdestillatie is verreweg de meest gangbare vorm van extractie voor de meeste oliën. Er zijn wat uitzonderingen op de regel zoals de Citrus etherische oliën, waarbij de olie door middel van een compressie proces uit de plant wordt geperst. Bij citrus olie is dat de schil. 

Daarnaast zijn er een paar etherische oliën die geëxtraheerd worden met (natuurlijke) oplosmiddelen die zich binden met de olie, waarbij het oplosmiddel later verwijderd wordt om zo tot een eindproduct te kunnen komen. 

100 % biologische en natuurzuivere etherische olie kopen

Wil je meer weten over aromatherapie en etherische olie lees dan ook:

aromatherapie

etherische olie A-Z

gebruik van etherische olie

frequentie van etherische olie

etherische olie's en chakra's

aromatherapie inhalators

extractie methoden 

hydrolaten

fototoxiteit van etherische olie

biologische etherische olie kopen
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!