Google


Fosfaten

De waarheid over fosfaten.

Het klinkt hard en je bent je er misschien niet van bewust maar waarschijnlijk heb jij ook een moordenaar voor planten en vissen in je huis.

Niet alleen in de garage bij de insectenverdelgers of in de schuur bij de kunstmest.

Nee, kijk maar eens in het keukenkastje of bij de wasmachine.

Het zijn fosfaten, een veel voorkomend ingrediënt in wasmiddelen en vaatwasmiddelen.

Wat zijn fosfaten?

Fosfaten zijn chemische verbindingen waar fosfor in zit. Ze spelen in de natuur een belangrijke rol. DNA is er deels uit opgebouwd. Het is ook een belangrijk onderdeel van de voeding van plant en dier. Tegenwoordig komen er echter veel meer fosfaten in het milieu terecht dan nodig. Dat is juist weer schadelijk voor met name planten en vissen.

Fosfaten helpen ons al jaren om onze was en vaat schoon te houden. Ze zorgen ervoor dat het water zachter wordt waardoor de reinigende ingrediënten beter hun werk kunnen doen. Ze hebben al jaren de voorkeur bij de producenten van reinigingsmiddelen omdat ze goedkoop en effectief zijn. 

Voor ons milieu zijn ze echter helemaal geen goede keus. Ze zijn namelijk nog niet uitgewerkt als ze het water voor onze reinigingsdoelen zachter hebben gemaakt. Zo gauw het water via het riool terecht komt in grondwater, sloten, rivieren en meren vinden de fosfaten hun weg in deze wateren en daar kunnen ze dan hun schade aanrichten.

Door de toename van het fosfaatgehalte in het water kan overmatige groei van algen optreden.

Deze algen sterven af en beginnen te vergaan.  Bij dit proces verbruiken ze het zuurstof uit het water waardoor er zones ontstaan met weinig tot geen zuurstof.

Dat leidt dan tot de dood van vissen en andere planten in het water waardoor de hele ecologische balans verstoord wordt.

Wat kunnen we zelf doen om fosfaten terug te dringen?

Een beter milieu begint bij onszelf en gebruik daarom milieuvriendelijke afwas- en wasmiddelen zonder schadelijke ingrediënten!

Maak je schoonmaakproducten en wasmiddel zelf met behulp van etherische olie of gebruik fosfaatvrije producten zonder chemicaliën die toch een glanzende vaat en schone was garanderen.

En gebruik producten die zeer geconcentreerd zijn (dus zonder water) dat betekent kleinere flessen, minder plastic verpakkingen, minder productie- en transportkosten en..... water kunnen we prima zelf toevoegen, dat doet onze vaatwas- of wasmachine automatisch!

Zo kunnen we allemaal bijdragen aan:

Een veiligere omgeving voor onze familie, kinderen en huisdieren.

Een bijdrage aan een beter milieu en een betere wereld.

Minder kosten.

Een oplossing die het waard is om te delen!

Meer informatie:

Natuurlijk Huishouden

Zelf wasmiddel maken

HomeAls je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!