Google

Gojibessen, het kleine rode wonder

Als we spreken van een wonderproduct, dan zijn het wel gojibessen (ook wel wolfsbes genoemd). Deze bessen zijn rijk aan voedingsstoffen en aan proteïnes. Ze zijn erg geschikt als onderdeel van een gezond dieet en om gewicht te verliezen. Een echt superfood. Voel je je vaak moe? Probeer eens een handje goji bessen en kijk wat het voor je doet.

Goji bessen zijn kleine rode besjes zoals je op de foto hiernaast kunt zien.

Ze lijken een beetje op rozijnen maar zijn niet zo zoet.

Daar staat tegenover dat ze waarschijnlijk de meest voedzame vruchten op aarde zijn.

Het zijn echte energie bommetjes vol vitaminen. Je zult het misschien niet gelijk merken, maar dagelijks een handje goji bessen betekent een boost voor je voorraad vitaminen, mineralen en eiwitten.

Waar komt de gojibes vandaan?

Goji bessen groeien aan struiken en er zijn vele varianten. Oorspronkelijk komen deze struiken voor in Azië en Noord-en Centraal Amerika. Er zijn wel 100 verschillende soorten wat de verschillen in smaak zou kunnen verklaren. Ze groeien in barre gebieden zoals woestijnen maar ook daar waar ijskoude winters zijn zoals Noord Canada. De struiken worden in China, Tibet en Mongolie al meer dan 5000 jaar gekweekt vanwege hun grote voedingswaarde.  

Gojibes, een echt superfood

Gojibessen hebben veel gezondheidsvoordelen. Ze bevatten veel anti-oxidanten zoals bètacaroteen. Ze bevatten zelfs meer bètacaroteen dan wortels!

Goji bessen helpen de suikerspiegel op niveau te houden en daardoor heb je minder behoefte aan tussendoortjes of zoetigheid. Ze zijn rijk aan vezels, waardoor je langer verzadigd blijft en minder snel opnieuw honger zult hebben. En ze ondersteunen daardoor ook een goede darmwerking.

Ze bevatten veel voedingsstoffen, die je lichaam gebruikt om voedsel naar energie om te zetten, in plaats van naar vet.

Enkele van deze voedingsstoffen zijn: thiamine, calcium en chroom. Ze bevatten ook andere mineralen en vitaminen.

Ze geven je meer energie.

Ze bevatten veel eiwitten en goji bessen bevatten alle 8 essentiële aminozuren en in een hoeveelheid die uniek is voor een plantaardig eiwit. Een zeer goede eiwitbron voor vegetariërs en veganisten. Lees hier waarom eiwitten zo belangrijk voor je zijn.

Daarnaast bevatten gojibessen ook l-arginine en l-glutamine, dit zijn 2 zeer belangrijke aminozuren die een belangrijke rol bij onze weerstand spelen.

Doordat goji bessen veel eiwit en weinig vet bevatten bevorderen ze de opbouw van spierweefsel. Spieren verbranden meer calorieën in het lichaam.

Goji bessen helpen de stresschemicaliën te verlagen, die het lichaam produceert tijdens gewichtstoename.

Hierdoor is het minder waarschijnlijk dat je lichaam vet zal opslaan.

Goji bessen kunnen ook de lichaamsbeweging bevorderen. Ze vermeerderen het uithoudingsvermogen en de weerstand, waardoor je langer kunt sporten. Hierdoor verbrand je meer calorieën.

Hoe gebruik ik gojibessen? 

Gojibessen kan je in natuurvoedingswinkels kopen en ook bij de Tuinen zijn ze vaak te koop.

Young Living heeft goji bessen van zeer hoge kwaliteit uit het Ningxia gebied in China en ook een goji bessen (wolfsbessen) sap met etherische olie (Ningxia Red).


Let bij Goji bessen altijd op een goede, biologische kwaliteit. Niet-biologische worden meestal bespoten met bestrijdingsmiddelen. Als de bessen hard en al te droog zijn ze te oud.

Goede gojibessen zijn redelijk zacht en licht vochtig. Je kunt ze natuurlijk wel altijd even in wat water leggen waardoor ze wellen.

Je kunt ze prima als tussendoortje eten bijv. samen met wat noten.

Voeg ze toe aan je ontbijt, in havermoutpap of in een smoothie. Gebuik ze in plaats van rozijnen in je muesli, salade, koekjes, soep of pastagerechten.

Vond je dit interessant? Kijk dan ook eens hier:

Superfoods

Superzaden

Een gezonde darmwerking

Kokosolie voor je gezondheid

Gifstoffen en overgewicht

Lactalbumine, het super eiwit

HomeAls je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!