Google


Hydrolaten

Hydrolaten ontstaan door het specifieke destillatieproces van etherische oliën.

Er zijn vele toepassingsmogelijkheden voor hydrolaten en elk hydrolaat heeft zijn eigen specifieke werking.

Ze zijn zo zacht dat ze geen irritatie aan huid en slijmvliezen veroorzaken en daarom uitermate geschikt voor de verzorging van de gevoelige huid en de baby- en kindhuid.

Je kunt hydrolaten onverdund op de huid toepassen. Alle hydrolaten zijn verkoelend, ontstekingsremmend en genezend.

Daarnaast heeft ieder hydrolaat haar specifieke eigenschappen.

Een hydrolaat is goed te gebruiken in zelfgemaakte cosmetica. Denk maar eens aan rozen of lavendelhydrolaat als gezichtstonic.

Een hydrolaat is goed te gebruiken in zelfgemaakte cosmetica. Denk maar eens aan rozen of lavendelhydrolaat als gezichtstonic. Of zelfgemaakte oogmakeup remover met amandelolie en rozenhydrolaat

In principe is van elke plant, bloem, boom of struik waarvan een etherische olie geproduceerd wordt een hydrolaat te verkrijgen.

Sommige planten leveren echter zo weinig etherische olie op dat ze vaak alleen gedestilleerd worden voor het hydrolaat, zoals korenbloem en hamamelis (toverhazelaar).

Een hydrolaat moet je niet verwarren met “aromatic- and floral waters”, aromatisch water en bloemenwater. Deze bevatten dikwijls synthetische geurstoffen. Vaak worden ze gemaakt door enige druppels etherische olie of parfumolie in bronwater te doen. Dit heeft niets te maken met een hydrolaat. Ook bachbloesems zijn niet hetzelfde.

Hoe ontstaan hydrolaten:

Gedurende het destillatie proces van de etherische olie  wordt de stoom afgekoeld en dat slaat neer als water met een laagje etherische olie bovenop. Dit water bevat minutieuze moleculen van de etherische olie en de wateroplosbare elementen van de plant die niet in de etherische olie zitten. In de destillatie unit druppelt dan het hydrolaat in de ontvanger. Het oppervlak van dit hydrolaat is bedekt met de etherische olie. Als het hydrolaat verder afkoelt dan wordt de scheiding van hydrolaat en de etherische olie groter en kan de etherische olie van het hydrolaat gescheiden worden. 

Het hydrolaat bevat de levenskracht van de plant.

 

Gemiddeld bevat een hydrolaat 0,02% etherische olie. De geur is vaak veel minder sterk en soms ook heel anders dan die van de etherische olie. De reuk en de smaak worden bepaald door de wateroplosbare, hydrofiele componenten van de plant in het hydrolaat. Het is eigenlijk een geconcentreerd extract wat nog altijd 20-30 maal sterker is dan een kop kruidenthee.

 

Je kunt een hydrolaat nog versterken door de toevoeging van één druppel van de etherische olie waarvan het hydrolaat gemaakt is.

 

Let op: In tegenstelling tot de etherische oliën is de houdbaarheid van een hydrolaat beperkter, van enkele maanden tot 1 – 2 jaar, dit omdat een waterige omgeving een ideale broedplaats is voor bacteriën en schimmels.

Hydrolaten bevatten minder natuurlijke conserverings-stoffen en zijn dus meer kwetsbaar voor microben, dan etherische oliën, daarom is het advies om je hydrolaat atlijd in de koelkast te bewaren. 

En te gebruiken met een sprayverstuiver om bacteriën zo min mogelijk kans te geven. 

Hoe werkt een hydrolaat:

De werking van een hydrolaat berust op het feit dat ze uit hydrofiele (waterlievende) zuren bestaan die goed zijn voor onze huid. Ze werken therapeutisch, antiseptisch en ontstekkingsremmend. En ze kunnen de zuurwaarde van de huid herstellen en de afweer tegen schadelijke microben herstellen of verbeteren. De zure hydrolaten hebben een sterk samentrekkende werking en kunnen bloedingen stelpen, en rimpels verminderen. Daarom kan je een hydrolaat zo goed gebruiken voor huidverzorging.

 

Ook kunnen pure natuurzuivere biologische hydrolaten ingenomen worden, met of zonder verdunning.

Ze zijn een veilig, vriendelijk en gunstiger alternatief voor zeldzame en/of dure etherische oliën.

Hoe gebruik je een hydrolaat:

 • In bad, voor een heerlijke geur eventueel aangevuld  met een paar druppels etherische olie, in zitbaden tegen aambeien en aandoeningen van de urinewegen, vaginale schimmels, etc.

 • Als huidverzorging: in zelfgemaakte cosmetica, als gezichtstonic, reinigen, als parfum, deodorant, als een onderdeel van aftershave.

 • sprayen of verstuiven voor verfrissing, kleding, haar, eigen lichaam. (denk aan pepermunthydrolaat)

 • In drankjes, thee, water, vruchtendrankjes. 
  Denk maar aan de orientaalse keuken, daar wordt veel gebruik gemaakt van rozenwater ofwel rozenhydrolaat

 • Voor het desinfecteren van handen en andere lichaamsdelen, als spray in huis om de lucht te ioniseren en te zuiveren.

 • Op reis, in de auto, vliegtuig, bus, trein, hotelkamer om de lucht te zuiveren.

 • Bij verbrandingen, uitslag en jeuk, wondjes, snijwonden, schaafwonden, krassen, verwondingen, aangetaste of geïnfecteerde huid, als oordruppels, neusdruppels, oogwater.

 • Verdunt voor baby’s, kinderen, ouderen, chronisch zieken.

 • Kompressen bij verstuikingen, kneuzingen, spataderen, koorts.

 • In de keuken als ingrediënt bij het koken.

 • Bij huisdieren, voor de huid, tegen tekenbeten, insectensteken/-beten.


100 % natuurlijke biologische hydrolaten vind je hier


Wil je meer weten over aromatherapie en etherische olie lees dan ook:

aromatherapie

etherische olie A-Z

gebruik van etherische olie

frequentie van etherische olie

etherische olie's en chakra's

aromatherapie inhalators

extractie methoden 

hydrolaten

fototoxiteit van etherische olie

biologische etherische olie kopen
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!