Google


Lavendelzalf

Deze lavendelzalf werkt kalmerend en verzachtend en is heel simpel om te maken. Een leuk en eenvoudig recept dat ook zeer geschikt is voor iedereen die net begint met zelf huidverzorgingsproducten te maken.

Deze lavendelzalf kan je op je hele lichaam aanbrengen, ruikt heerlijk en werkt kalmerend en verzachtend.

Lavendel ondersteunt bij het sneller genezen van wondjes door de antibacteriële eigenschappen. 

Wat is eigenlijk zalf?

Een smeerbaar middel dat geen water bevat maar alleen vet en eventueel werkzame middelen heet een zalf. Een zalf is daardoor veel langer houdbaar dan een creme en ook vetter. 

Benodigdheden voor je lavendelzalf


Bereiding

Je begint met een kruidenolie (maceraat) te maken van de lavendel en de zoete amandelolie.

Doe de gedroogde lavendel en de zoete amandelolie in een glazen maatbeker of glazen pot doen en ongeveer 30 minuten au-bain marie (in een pan met net niet kokend water) verwarmen.

Let op dat de olie niet warmer dan 60 graden wordt. Het beste is om het water net niet aan de kook te brengen en dan het geheel op een laag vuurtje te verwarmen. Te koud is ook niet goed want de werkstoffen en geurstoffen moeten uit de lavendel in de olie terecht komen.Dan de olie door een zeef gieten en de lavendel nog even goed uitdrukken.   De olie giet je daarna weer in de maatbeker of het glazen potje en verwarm je weer au-bain marie terwijl je de bijenwas  toevoegt. 

Langzaam doorroeren totdat alle bijenwas opgelost is. Vuur uitdoen, bakje uit het water halen  en nog even doorroeren, iets af laten koelen, totdat de zalf een klein beetje dikker is maar nog wel vloeibaar genoeg om te gieten. Dan voeg je de lavendel etherische olie en roert het geheel nogmaals goed door.

Daarna giet je de zalf in een leeg, droog en schoon potje. Bijvoorbeeld een leuk weckpotje of 1 of 2 zalfpotjes.

Het beste kan je het potje van te voren even desinfecteren door het te vullen met kokend water, 5 minuten laten staan  en daarna omgekeerd op een stukje keukenpapier te laten drogen.  

De zalf is ongeveer 6 maanden houdbaar.

Een fijne zalf om te gebruiken na het scheren (voor zowel mannen als vrouwen), bij huidirritaties, kleine wondjes en blauwe plekken. 


Gedroogde lavendel, zoete amandelolie, bijenwas en glazen potjes vind je ook in de Aromatherapie Info Webshop.


Ook interessant:

Kruidenolie maken

Huidverzorging producten zelf maken

Aromatherapie huismiddeltjes

HomeAls je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!