Google


Natuurlijk Huishouden

Natuurlijk huishouden en aromatherapie recepten voor schoonmaakmiddelen met etherische olie

Natuurlijk huishouden en milieuvriendelijk schoonmaken met etherische olie wordt een makkie met deze aromatherapie recepten.

Als je denkt dat etherische olie alleen gebruikt wordt voor aromatherapie of massage lees dan zeker dit artikel. Er is zoveel meer mogelijk met etherische olie

Bijvoorbeeld een recept voor wasmiddel maken, dat is simpeler dan je denkt.

Heb je je tijdens het huishouden weleens afgevraagd wat voor bijwerkingen de chemische producten hebben die je gebruikt? Wellicht heb je je ook wel eens zorgen gemaakt over de veiligheid van deze producten.

Als je puur natuurlijke etherische olie in je aromatherapie schoonmaakpoducten gebruikt dan hoef je je geen zorgen meer te maken over de veiligheid en ook niet over de zuiverheid. 

Chemische en synthetische schoonmaakmiddelen vervangen door natuurlijke op etherische olie gebaseerde middelen heeft enorm veel voordelen. Het maakt voortreffelijk schoon, natuurlijk huishouden is veilig voor de hele familie inclusief huisdieren en het ruikt ook nog eens heerlijk.

Direct naar de natuurlijk huishouden receptenSchoonmaken wordt een echte belevenis!

Vele van de moderne reinigingsmiddelen bevatten bepaalde chemicaliën en oppervlakte reinigers met als doel het middel snel en doeltreffend te laten werken maar het is ook belangrijk om hun schadelijke effecten te kennen.

Onderstaand een kort overzicht van de belangrijkste ingrediënten in huishoudproducten.

DEA (Diethanolamine): Wordt gebruikt in meer den 600 verschillende producten voor huishoudelijk en persoonlijk gebruik zoals shampoo, cremespoeling, lotion en cosmetica, was- en vaatwasmiddelen. Het kan bijdragen aan de ontwikkeling van kanker en is potentieel gevaarlijk voor de gezondheid.

Optische Witmakers: Heb je je ooit al afgevraagd hoe sommige producten was echt ‘witter dan wit’ krijgen? De meeste conventionele wasmiddelen bevatten een ingrediënt dat “optische witmakers” wordt genoemd. Het is een chemische stof die het licht weerkaatst en zo de illusie creëert dat je kleren en beddengoed witter zijn. Het is echter maar een optische illusie: het helpt niet om vuil te verwijderen. Optische witmakers laten sporen van chemische stoffen achter op de stof die wij en het milieu best kunnen missen. Optische witmakers zijn  persistente chemische stoffen. Ze zijn het meest schadelijk omdat ze helemaal niet biologisch afbreekbaar zijn.

Formaldehyde:  dit wordt onder meer gebruikt in desinfecteermiddelen, het  is kankerverwekkend en kan het DNA schaden, lage concentraties Formaldehyde kan irritatie aan ogen, keel en neus opleveren. Symptomen van vergiftiging zijn branderige ogen, hoesten, droge keel. Formaldehyde kan astma en bronchitis achtige verschijnselen veroorzaken.

Triclosan: dit is een krachtige en veel gebruikte bacteriedodende en schimmelwerende stof. Het komt veel voor in handreinigers en antibacteriële zeep.  Het is een wit poeder met een lichte aromatische geur. Het is bijna niet oplosbaar in water, maar goed oplosbaar in ethanol, diethylether en sterk basische oplossingen. Triclosan verstoort de hormoonhuishouding.

Glycol ethers, 2­ ethoxyethanol en ftlaten verminderen de vruchtbaarheid. Een bekende variant is Propylene Glycol, dit is het hoofdbestanddeel van anti-vries maar wordt ook gebruikt in shampoo, deodorant, cosmetica, lotions, tandpasta, babydoekjes en nog veel meer producten. Het kan schade aan lever en nieren opleveren en allergie verzoorzaken.

 Fosfaten  zijn zeer schadelijk voor het milieu. Lees hier waarom.


Schoonmaken met etherische olie

Natuurlijk huishouden met het gebruik van etherische olie  is een veilige alternatieve manier om het huis te reinigen en om zelf schoonmaakmiddelen te maken.

Enkele van de beste etherische oliën om schoon te maken zijn:

Kaneel, kruidnagel, eucalyptus, tijm, melaleuca alternifolia (tea tree), citroen, citroengras en grapefruit.

Tijm, eucalyptus of teatree zorgen voor een bacteriedodende werking

Citroen, citroengras en grapefruit ontvetten en geven een frisse geur.

Experimenteer met verschillende geuren voor een uniek resultaat.

Hier vind je alle recepten voor schoonmaakmiddelen met etherische olie.

Natuurlijk huishouden word je makkelijk gemaakt met onderstaande aromatherapie recepten.

Natuurlijk huishouden e-book


Alle natuurlijk huishouden recepten vind je hier:

Allesreiniger

Badkamerreiniger

Afwasmiddel

Vaatwaspoeder/tabletten

Citrus ontvetter

Citrus creme scrub reiniger

DIY desinfecterende doekjes

Glasreiniger

Gootsteenontstopper

Zelf Wasmiddel maken

Zelf waspoeder maken

Wasverzachter maken

Drogerballen van wol

Citrus azijn maken

Rozenazijn maken

Vloeibare zeep maken

Desinfecterende spons reiniger spray

Middel tegen huisstofmijt

Herbruikbare swifferdoekjes

Magnetron reinigen

Lavendel stofdoekjes

Beeldscherm Spray

Bijenwasdoeken

Vlekkenstift

Citronella tuinkaars

Citrus reinigingsdoekjes

WC dieptereiniger

Desinfecterende houtpolish

WC reiniger tabsWil je alle recepten op een rijtje en nog veel meer tips? 


Klik hier voor meer informatie over het natuurlijk huishouden e-bookAls je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Wil je alle recepten op een rijtje en nog veel meer tips? 


Klik hier voor meer informatie over het natuurlijk huishouden e-book


Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!