Google


Natuurlijke tandpasta

Maak zelf je eigen natuurlijke tandpasta.

Ik gebruik al een aantal jaar mijn zelfgemaakte natuurlijke tandpasta op basis van kokosolie en zuiveringszout en ben hier zeer tevreden over. Het was in het begin even wennen aan de zoute smaak en het feit dat het niet schuimt en je er eigenlijk weinig van merkt in je mond. Maar de resultaten zijn zeer goed.

Ik krijg echter regelmatig berichten van lezers dat zij de tandpasta te zout vinden en het mondgevoel van een tandpasta uit de winkel missen. 

Daarom heb ik dit nieuwe tandpasta recept zonder zuiveringszout/baking soda ontwikkeld, wat ook heel fijn is voor kinderen. Het moest natuurlijk een goede, veilige natuurlijke tandpasta zonder fluoride zijn die ook nog lekker smaakt. En dan ook zonder schadelijke stoffen zoals bij de gangbare tandpasta die je in de winkel kunt kopen.

Het gevaar van fluoride in tandpasta

Waarschijnlijk denk je dat fluoride in tandpasta goed is voor je tanden? De media laat ons dat ook graag denken.  Fluoride zou onze tanden beschermen.

Maar fluoride is ook een giftige chemische stof die kanker kan veroorzaken en schade kan toebrengen aan ons zenuwstelsel.

Fluoride komt voor in rattengif en is een belangrijk bestanddeel in bestrijdingsmiddelen tegen schimmel. Het kan zelfs tot zwakke botten en tanden leiden.

In veel landen staat er ook een waarschuwing op een tube over de giftigheid van fluoride, vooral voor kleine kinderen kan het gevaarlijk zijn.

Maar het is dus nog niet zo makkelijk om fluoridevrije tandpasta's te vinden. En als je ze wel vindt dan zijn ze meestal behoorlijk prijzig.


Het is makkelijk, goedkoop. gezond en ook nog leuk om zelf tandpasta te maken.

Om snel en eenvoudig dit tandpasta recept te maken heb je wel iets meer bijzondere ingrediënten nodig maar daarmee kan je dan ook lang doen.

Plantaardige glycerine, krijtpoeder (calcium carbonaat), aloe vera gel, xylitol, kiezelaarde, xanthaan gom  en een paar druppeltjes etherische olie zoals bijv. tea treecitroenpepermunt of spearmint/groene munt olie. 

Mijn favoriete etherische is een combinatie van marokkaanse pepermunt (groene munt) en tea tree.

Groene munt is wat zachter dan pepermunt.

Sinaasappel etherische olie is heel geschikt als je dit tandpasta recept voor kinderen gebruikt.

Deze tandpasta geeft een echt romig mondgevoel en schuimt zelfs licht. En is ook nog erg lekker omdat je geen zout gebruikt. 


Biologische etherische olie 

Etherische olie geeft een smaak en geur aan de tandpasta en en het werkt antibacterieel. 

Let op, een paar druppeltjes is al voldoende. Gebruik liever te weinig dan teveel.

Let op dat je altijd pure biologische etherische olie gebruikt van zeer goede kwaliteit.

Xylitol, aloe vera gel en glycerine

Xylitol helpt bij het voorkomen van cariës. De werking berust op het feit dat de voor tandbederf verantwoordelijke bacterie Streptococcus mutans de xylitol niet kan verteren en daardoor afsterft. Bovendien bemoeilijkt xylitol dat bacteriën zich als tandplak aan het tandglazuur hechten.Verder stimuleert xylitol de aanmaak van (anti-bacterieel) speeksel.

Aloe vera gel en glycerine ondersteunen gezond tandvlees. 

Het natuurlijke tandpasta recept :

35 gram plantaardige biologische glycerine

20 gram xylitol

40 gram krijtpoeder (calciumcarbonaat)

1 theelepel kiezelaarde

1/2 theelepel xanthaan gum

10 druppels etherische olie naar keuze (voor kinderen max. 5 druppels)

20 gram aloe vera gel purum  


Gebruiksaanwijzing

Doe alle ingrediënten in een glazen kom en dan heel goed doorroeren. Net zolang roeren totdat je een romige pasta hebt gekregen. 

Als het mengsel een creme achtige consistentie heeft doe het mengsel dan in een schoon glazen potje of een tube.

Om de tandpasta te gebruiken kun je het beste met een lepeltje of spateltje wat uit de pot halen. Hierdoor voorkom je dat onnodig bacteriën in de tandpasta komen en deze minder snel bederft.

Wil je de mondverzorging compleet maken kijk dan hier voor mijn recept om zelf je mondwater te maken.

Alle benodigdheden voor je zelfgemaakte tandpasta kan je ook in de Aromatherapie Info Webshop bestellen. 


Ook interessant:

Natuurlijke huidverzorging 

Aromatherapie huismiddeltjes
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!