Google


Nectarine Sinaasappelbloesem Jam 

Deze nectarine sinaasappelbloesem jam wordt gemaakt met sinaasappelbloesem hydrolaat is heerlijk en past goed in het thema koken met etherische olie. 


Zelf jam maken is leuk om te doen en veel lekkerder dan de jam die je in de winkel kunt kopen en het grote voordeel is dat je precies weet wat erin zit.

Jam wordt normaal gemaakt met suiker, dit wordt bij inmaken gebruikt om de houdbaarheid te verlengen.  Omdat niet iedereen suiker wil gebruiken heb ik voor dit recept 2 varianten gemaakt. 

De eerste is met geleisuiker 3:1 (van Van Gilse) dat betekent dat je op 500 gram suiker 1500 gram vruchten nodig hebt. Hierdoor heb je al veel minder suiker dan de gangbare jam die je in de winkel kunt kopen (die vaak voor 50 procent uit suiker bestaan). Deze variant is snel en makkelijk te maken en kan je goed bewaren.

Nog beter is het natuurlijk om de jam zonder suiker te maken en dit kan je doen met Marmello nr. 1. Marmello is een geleerhulp op basis van pectine en garandeert een stevige jam na slechts één minuut koken. Het bevat geen conserveermiddel.

Omdat je de suiker mist als conserveermiddel is de jam iets minder lang houdbaar (maar deze jam is zo lekker dat hij ook niet zo lang bewaard zal worden). Je kunt de jam dan eventueel nog 30 minuten wecken op 90 graden om hem langer houdbaar te maken. Wil je hier meer over weten kijk dan eens op de website van Wecken Online.

 

Nectarine sinaasappelbloesem jam recepten

Recept 1:

 • 1500 gram nectarines – gewassen, ontpit en in stukken gesneden
  (je hoeft de nectarines niet te schillen, dat scheelt weer een hoop werk)

 • Sap van 1 citroen

 • 500 gram (1 pakje) van Gilse geleisuiker 3:1

 • 4 eetlepels Sinaasappelbloesem (Neroli) hydrolaat of 2 druppels Neroli etherische olie


Doe de in stukjes gesneden nectarines in een grote pan en voeg hier het citroensap aan toe. Maak het geheel fijn met de staafmixer (als je graag nog stukjes fruit in je jam hebt dan niet zo lang mixen) en voeg dan de geleisuiker toe. Breng het geheel aan de kook en laat de jam nu 3 minuten doorkoken, voeg aan het eind de 4 lepels sinaasappelbloesem hydrolaat of de 2 druppels etherische olie toe, goed doorroeren en laat nog heel kort even koken.

Zorg dat er schone, gesteriliseerde potten klaarstaan. Vul de potten tot de rand met de kokendhete jam en draai de deksel stevig vast. Laat de potten 10 minuten omgekeerd afkoelen. Plak een etiket op iedere pot met daarop de datum en inhoud.

Zet de potten weg op een koele donkere plek.Recept 2:

Nectarine sinaasappelbloesem jam zonder suiker

 • 1 kilo nectarines, ontpit en in stukken gesneden (mag weer met schil)

 • 0,25 liter appeldiksap 

 • zakje/15 gram Marmello 1

 • 3 eetlepels Sinaasappelbloesemhydrolaat of 1-2 druppels Neroli etherische olie.

Meng het Marmello geleerpoeder met de appeldiksap. Doe de nectarines in een ruime pan met een bodem water.

Breng het fruit langzaam aan de kook, regelmatig roeren. Maak het fruit eventueel fijn met de staafmixer als het zachtgekookt is.

Voeg al roerend het Marmello-diksap mengsel door de warme vruchtenmassa.

Breng het geheel daarna volop aan de kook, steeds roeren. Laat de jam één minuut borrelend doorkoken en voeg dan het Oranjebloesemhydrolaat of etherische olie toe en laat nog heel kort even koken en haal de pan van het vuur.

Vul de potten tot de rand met de kokendhete jam en draai de deksel stevig vast. Laat de potten 10 minuten omgekeerd afkoelen. Plak een etiket op iedere pot met daarop de datum en inhoud. Zet de potten weg op een koele donkere plek.

Marmello kan je kopen bij natuurvoedingswinkels zoals Ekoplaza of natuurlijk bestellen via het internet.

Nog een paar tips voor succesvol jam maken

 • Werk altijd hygiënisch. Maak de potten en deksels schoon in heet sodawater (één theelepel per liter) en spoel ze goed af.

 • Gebruik altijd vers en gaaf fruit.

 • Voorkom glasbreuk door potjes bij het vullen op een houten plank te zetten.
 • Bewaar eenmaal geopende potten in de koelkast.

 • Marmello bevat geen conserveermiddel. Een gemakkelijke methode om jam houdbaar te maken is het omkeren van de potten direct na het vullen. Daarvoor moeten de potten tot de rand gevuld worden met jam en afgesloten worden met twist-off deksels. Door het omkeren wordt het restje lucht in de pot door de hete jam geleid en bederf voorkomen. 

  Bij gebruik van overrijp of gekwetst fruit of als je het langer wil bewaren is het aan te raden om de jam te wecken als je Marmello en geen suiker gebruikt.

 • Twist-off deksels

  Voor het afsluiten van de potten gebruik je twist-off deksels.  Deze metalen schroefdeksels sluiten de pot luchtdicht af door een plastic rand in de binnenzijde. Een voorraad glazen potten met twist-off deksels is snel verzameld. Veel levensmiddelen worden erin verpakt. Bewaar dus lege oude jam potjes e.d.
 • Hergebruik deksels

  Door twist-off deksels voor gebruik in kokend water te leggen wordt de plastic rand zacht en veerkrachtig. Bij het aandraaien wordt de rand iets ingedrukt op de glasrand en sluit weer perfect af. Na veelvoudig gebruik verdwijnt de veerkracht van de plastic rand. Het is daarom raadzaam zoveel mogelijk “verse”deksels te gebruiken en oude regelmatig te vervangen.


Deze nectarine sinaasappelbloesem jam is ook ideaal als uniek cadeau want in de winkel kan je deze jam niet kopen. 

Meer over koken met etherische olieAls je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!