Google


Pindakaas recept

Pindakaas maken is een fluitje van een cent met dit pindakaas recept en veel lekkerder dan pindakaas uit de winkel. 

Als je zoals ik in het buitenland woont en dan ook nog eens gek bent op pindakaas dan heb je een probleem.

Want de meeste pindakaas die je in het buitenland kunt kopen is niet echt lekker of vaak is het helemaal niet of moeilijk te krijgen en dan ook nog eens duur. 

Daarnaast zitten er in kant en klare pindakaas ook nog eens ingrediënten die je helemaal niet wilt eten.

Kijk maar eens naar de ingrediëntenlijst op het etiket van een willekeurige pot pindakaas. Er zitten natuurlijk pinda's in maar er zit ook zout in, en suiker of dextrose. Die suiker is naar mijn mening echt totaal onnodig in pindakaas. 

En er zit ook plantaardige olie en vet in. Dat ziet er onschuldig uit maar het kan ook het beruchte transvet zijn. Dit vet wordt gebruikt om te voorkomen dat de olie in de pindakaas als die een tijdje staat zich gaat afscheiden en een laagje erop gaat vormen.

Nu maak ik al een tijdje zelf mijn pindakaas maar ik heb nog nooit gemerkt dat er een laagje olie op de pindakaas komt (maar dat kan ook komen omdat bij mij de pindakaas nooit lang staat). Maar even omroeren en het probleem is alweer opgelost.

Het is dus de moeite waard om zelf pindakaas te maken.

Het enige wat je wel nodig hebt is een goede blender met een sterke motor. Want het duurt wel even voordat de pinda’s geheel vermalen zijn tot pindakaas. Ik ben zelf zeer tevreden met mijn

philips blenderWat heb je nodig voor je pindakaas recept:

Voor ongeveer 300 gram pindakaas.

250 gram gedopte en geroosterde pinda's (zonder vlies) (ongezouten)

1/2 tot 1 eetlepel arachide-olie (dat is pinda-olie)

1 theelepel zeezout

en voor wie toch een beetje zoet in de pindakaas wil: 1 eetlepel agavesiroop of ahornsiroop

Zelf doe ik altijd nog een eetlepel Tahin (sesampasta) in mijn pindakaas recept maar dat is optioneel. Zonder is ook heel erg lekker. 


Voorbereiding:

Als je helemáál bij het begin wilt beginnen, dop je de pinda's zelf (dat geeft wel de lekkerste pindakaas). Vaak kan je de pinda's geroosterd in de dop kopen.

Je kan ze ook nog zelf roosteren als ze nog rauw zijn. Dit kan op gematigd vuur in een koekepan zonder toevoeging van vet, terwijl je constant roert. Let op dat de pinda's niet verbranden.

Het is beter om de pinda's in een oven op 115 graden celsius te roosteren op een bakplaat tot ze lichtbruin zijn en een knapperig korstje hebben. Beweeg de pinda's af en toe, zodat ze rondom egaal roosteren. Dit duurt wel een tijdje, ik heb ze ruim anderhalf uur geroosterd. Je kunt pindakaas ook wel van rauwe pinda's maken, maar die is minder lang houdbaar.

Het makkelijkste is natuurlijk om ongezouten pinda's van de notenboer te gebruiken (of ze in de supermarkt te kopen). Die zijn meestal in olie gebakken, niet geroosterd.


Bereiding:

Doe pinda's en zout in de blender. Doe er om te beginnen een halve eetlepel olie bij. Sommige pinda's zijn rijker aan olie dan andere, dus de hoeveelheid olie die je erbij moet doen is niet altijd hetzelfde.

Het resultaat moet in elk geval smeuïg zijn. Dus je kunt altijd meer olie toevoegen.  Draai een pasta van de pinda's, helemaal glad, of met stukjes noot.

Dit duurt wel even dus let op dat de motor van je blender niet te heet wordt. Anders af en toe even pauzeren.

Als je grove pindakaas wilt kun je gewoon eerder ophouden met malen, maar je kunt ook gladde pindakaas maken. Hoe langer je de pinda's laat draaien hoe cremiger je pindakaas wordt.

Voeg als laatste eventueel nog de tahin (sesampasta) toe. Laat nog even draaien en klaar is je pindakaas recept. 

Als je blender niet glad genoeg maalt maar je wilt wel gladde pindakaas, dan kun je de pindakaas door een zeef wrijven.

Doe de pindakaas in een schone pot, en bewaar in de koelkast, roer voor ieder gebruik even om.

Heerlijk op een zelfgebakken speltboterham!  

Zelfgemaakte pindakaas blijft minimaal twee weken goed maar ik heb ook wel eens een grotere hoeveelheid gemaakt en die was na 4 weken nog goed. 

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met dit pindakaas recept en zou het leuk vinden als je een commentaar achterlaat op de website.

Nog meer zelf maken:

tomatenketchup maken

superfoods
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!