Google

     
Plantaardige oliën

Plantaardige oliën zijn de basis voor vele aromatherapie recepten.

Je kan ze bijv. gebruiken voor massageolie, bodyolie, in je bodybutters en gezichtsserums. En je gebruikt ze om etherische olie mee te verdunnen.  

Onderstaand vind je een beschrijving van de meest voorkomende oliën die je kan gebruiken in je recepten.

abrikozenpitolie

amandelolie

arganolie

avocado olie

castorolie

distelolie

druivenpitolie

jojobaolie

kokosolie

olijfolie

rozenbottelolie

tarwekiemolie

zonnebloemolie

walnootolie

Abrikozenpitolie

Abrikozenpitolie is een milde, niet vettende olie die behoort tot de halfdrogende oliën.

Abrikozenpitolie wordt gewonnen door het persen van het zachte binnenste van de abrikozenpit.

Abrikozenpitolie is geschikt voor ieder huidtype, maar met name goed voor de droge, ruwe, gevoelige en rijpere huid.

De olie wordt snel door de huid opgenomen, laat geen vettig laagje achter en maakt de huid zacht, soepel en glad.

Net als amandelolie is abrikozenpitolie een prima babyolie. Het is iets dunner dan amandelolie en ook heel geschikt als massageolie.

Abrikozenpitolie bevordert een gezonde, stralende huid en helpt fijne lijntjes te verminderen. 

Bovendien kan de olie worden gebruikt als haarolie om het haar glans terug te geven.

Abrikozenpitolie laat zich goed mengen met etherische oliën en andere basisoliën.  

Amandelolie

Amandelolie maakt de huid zacht en soepel en is geschikt voor ieder huidtype. Het wordt veel gebruikt als babyolie en bij massage en kan goed gecombineerd worden met andere oliën en boters om crèmes en lotions van te maken. Het is een niet-drogende olie en om deze reden ook uitermate geschikt voor de droge en/of rijpere huid. De olie reguleert het vochtgehalte en vermindert huidirritaties.

Amandelolie is rijk aan onverzadigde vetzuren, proteine en carbohydraten. Het bevat ook de vitaminen A en B en mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium.

De olie wordt gewonnen door het persen van de pitten van de Prunus Dolcis of de Prunus Amygdalus. Amandelolie is een lichtgele dunne olie met een aangename geur.

Arganolie

Arganolie is een kostbare en schaarse olie en wordt alleen in Marokko gewonnen. Vanwege haar superieure kwaliteiten is deze olie de laatste jaren sterk in populariteit gestegen vooral in haarproducten. Het geeft futloos haar glans en veerkracht

Als huidolie wordt het beschouwd als een anti-aging serum met uitstekende hydraterende eigenschappen. Arganolie wordt gemakkelijk door de huid opgenomen en laat geen vettig residu achter.

Avocado olie

Avocado-olie wordt uit de pitten van de avocado geperst en is rijk aan vitamine A, D en E. Avocado olie werkt onder andere hydraterend, huidverzorgend, huidverzachtend en regenererend.

Dit is een goede basisolie voor de droge, rijpe, gevoelige huid, beschadigde huid, schilferige huid en is niet drogend maar wordt desondanks goed door de huid opgenomen.

Castorolie, ricinusolie ofwel wonderolie

Castorolie wordt als huidolie ingezet tegen huidveroudering, littekenvorming, micro-organismen en acne. Dit laatste omdat het niet de neiging heeft poriën te verstoppen en licht uitdrogend werkt. De olie heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Het heeft een laag moleculair gewicht waardoor het diepere huidlagen kan bereiken.

Castorolie wordt ook gebruikt voor het conditioneren van haar. De olie is vrij dik ( viskeus) en wordt om deze reden vaak gemengd met andere oliën.

Castorolie wordt gewonnen door het persen van de zaden van de wonderboom, ricinus communis.

Distelolie

Distelolie (of Saffloerolie) is een half drogende, trage basisolie voor de vette huid met acne, normale huid met neiging tot ontsteking en de gecombineerde huid die meer naar vet neigt.  Distelolie bevat zeer veel linolzuur (80%) maar is relatief stabiel en kan tot maximaal 12 maanden bewaard worden. 

Druivenpitolie

Druivenpitolie is een drogende olie die goed door de huid wordt opgenomen en heeft een neutrale geur. Het kan gebruikt worden voor massage en als huidverzorging voor de gemengde, vette en onreine huid en bij acne.

Druivenpitolie is een bijproduct van de wijnproductie. De overgebleven druivenpitten worden geperst waardoor de olie vrijkomt.

Het bevat een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren en bevat ook de stof pycnogenol. Deze stof heeft een antioxidante werking en versterkt bovendien de haarvaatjes. Druivenpitolie bevat verschillende mineralen en een hoog gehalte aan vitamine E.

Druivenpitolie kan gebruikt worden met bijv. etherische olie als massageolie. Puur als huidverzorging of als onderdeel van creme, lotion e.d.

Let op: Druivenpitolie heeft een  sterk huiddoorbloedende werking en kan daardoor in sommige gevallen een lichte huidirritatie geven. Deze lichte irritatie verdwijnt meestal weer snel.

Jojoba olie

Jojoba olie (eigenlijk is het een was) is verzachtend en geschikt voor elk huidtype.De olie word gewonnen door het persen van de zaden, is zeer licht, rijk aan onverzadigde vetzuren, wordt niet ranzig en kan lang bewaard worden.

Jojoba olie is goudgeel van kleur en wordt door alle huidtypen goed opgenomen. De olie bezit esters die bij de huid passen. Daarom wordt ze veel toegepast in de huidverzorging.

 

De olie wordt goed opgenomen door de huid, blijft stabiel en hydrateert de bovenste huidlagen zeer goed. Vertraagt de afgifte van talg en is daarom ook bijzonder geschikt voor de vette huid.

Het is een dikke olie die niet vet aanvoelt en daardoor een perfecte basis voor make-up. Kan zonder bezwaar rond de ogen gebruikt worden. Het is ook een goede basisolie om in combinatie met etherische olie reuma en artritis te bestrijden aangezien hij anti-ontstekend werkt. Jojoba bevat namelijk ontstekingremmende stoffen, myristinezuur en werkt helend op de huid.

Kokosolie

Kokos boter, kokos olie, kokos vet, … er zijn nogal wat namen voor deze olie! Kokosolie is in onze koude streken meestal een vet.

Kokosolie is een sterk verzadigde olie, daardoor wordt ze niet zo makkelijk ranzig. Kokosolie wordt veel voor de droge en zeer droge huid gebruikt. Daarnaast als styling en verzorging voor zwaar haar, met name kroes en pluizig haar.

Daarnaast wordt  kokosolie snel opgenomen en laat het de huid zacht aanvoelen, Het verwijdert dode huidcellen en gaat de vorming van vrije radicalen tegen. Kokosolie vermindert grote poriën,  werkt tegen acné, vermindert de zichtbaarheid van littekens en ook kokosolie kan helpen bij aandoeningen als psoriasis en eczeem.

Olijfolie

Olijfolie is het meest bekend als voedingsolie. De koudgeperste extra virgine olijfolie is de beste kwaliteit. Nadeel kan wel de sterke geur zijn die olijfolie heeft.

Olijfolie is eigenlijk te vet en zwaar voor een lichaamsmassage, hoewel sommigen het wel zo gebruiken. Olijfolie wordt traditioneel gebruikt voor het behandelen van huidproblemen en het inweken van nagels om ze sterk te maken. Olijfolie kan goed gecombineerd worden met andere olie en  is bijvoorbeeld in combinatie met tarwekiem of jojoba olie een goede olie in zonneproducten.

Koudgeperste olijf olie verzacht en voedt de huid en bevordert de doorbloeding. Olijfolie stelt de huid in staat meer vocht op te nemen en op te slaan en is met name geschikt voor de droge huid. Omdat de olie niet snel in de huid trekt is de olie ideaal voor lichaamspakkingen. Ook geschikt bij huidverhardingen en voor de verzorging van droog haar.

Olijfolie kan ook gebruikt worden in de olie reinigings methode omdat het ook goed make-up verwijdert.  

Zonnebloemolie

Ook zonnebloemolie is het meest bekend als voedingsolie maar kan ook prima in huidverzorgingsproducten gebruikt worden. Zonnebloemolie is een fijne zeer vloeibare massage-olie, die zich goed over de huid laat verdelen en deze versoepelt en verzacht, geschikt voor ieder huidtype.

Gebruik zonnebloemolie puur of in mengsels o.a. bij; geïrriteerde huid, huiduitslag, zweren en babyverzorging. De olie laat zich goed mengen met etherische oliën en is een uitstekende basis voor massage-oliën en om maceraten mee te maken.

Zonnebloem olie is gunstig in prijs en goed verkrijgbaar.

Walnootolie

Walnootolie behoort tot de halfdrogende oliën en het  is een verzorgende olie die goed wordt verdragen door de gevoelige en droge huid.

Walnootolie bevordert de doorbloeding,  helpt bij het aanmaken van nieuwe huidcellen en versterkt het onderhuids bindweefsel en is daardoor goed tegen huidveroudering.

De olie kan helpen de symptomen van bijvoorbeeld eczeem of psoriasis te verminderen (maar is geen geneesmiddel!) en is hierdoor ook heel geschikt voor een droge en schilferige (hoofd) huid.

Gecombineerd met andere voedende ingrediënten, is walnootolie een geschikte crèmebasis en ook walnoot olie laat zich goed mengen met etherische oliën en andere basisoliën.

Walnootolie is tot maximaal 12 maanden houdbaar na opening. De walnootolie blijft iets langer goed als je het op een koude en donkere plaats bewaard.

Meer informatie over:

boters

gel en waxen

kruidenolie maken

terug naar grondstoffen

home
Grondstoffen bestellen

Wil je zelf aan de slag met het maken van bodybutters, scrubs, zeep en andere producten neem dan eens een kijkje in de webshop.

Hier kan je al je grondstoffen bestellen die je nodig hebt en ook in kleinere hoeveelheden. Bij voorkeur in biologische kwaliteit.

Biologisch omdat je dan niet alleen iets goeds doet voor jezelf maar ook voor het milieu en onze toekomst. 

Daarnaast help je met elke bestelling in onze webshop ook de dieren in onze samenleving die het niet zo goed hebben. 

We hebben vele verschillende producten van etherische olie, basisolie en boters tot natuurlijke kleurstoffen en werk- en verpakkingsmateriaal.

Zodat je alles in 1 keer kunt bestellen en daardoor verzendkosten kunt besparen.

Naar de webshop gaanAls je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!