GooglePrebiotica en het welzijn van onze darmen

Wat is het belang van prebiotica en probiotica in onze voeding?

Onze darmen kan je vergelijken met de wortels van een plant.  Zoals een plant door haar wortels de voedingsstoffen uit de grond haalt zorgen onze darmen ervoor dat wij de voedingsstoffen uit ons voedsel op kunnen nemen.  

Functioneren onze darmen niet goed dan krijgen we tekorten en allerlei (vage) klachten.

Onze darmen hebben een zeer belangrijke rol bij de gezondheid van ons lichaam. De darmen zorgen met de darmflora voor de opname van de voedingsstoffen in ons bloed via de darmwand. Ons bloed kan de voedingsstoffen dan weer verder transporteren naar onze organen en cellen.

Je kan je dus voorstellen dat als de darmflora niet in balans is dat er dan vele problemen ontstaan zoals bijv.

 • Stoelgangproblemen /
  geïrriteerde darm syndroom
 • Ziekte van Crohn/
  Collitis Ulcerosa
 • Vaginale problemen
 • Artrose
 • Cellulite
 • Vochtophopingen/oedeem
 • Vermoeidheid
 • Allergie en huidproblemen
 • Tekort aan voedingsstoffen
 • Donkere oogwallen

Bij een volwassen mens bestaat de darmflora uit ongeveer 100 biljoen bacteriën,tien maal zoveel als het aantal menselijke cellen in een lichaam, met een totaal gewicht van één tot anderhalve kilogram.

In de menselijke darmen worden rond 400 tot 600 verschillende micro-organismen gevonden. Die allemaal een rol spelen bij onze gezondheid. Belangrijk is echter dat deze kolonie van micro-organismen in een goede balans is.

Schimmels zijn ook micro-organismen die in onze darm aanwezig zijn en die niet per sé schadelijk hoeven te zijn, integendeel, veel schimmels zijn levensnoodzakelijk.

Natuurlijk zijn er ook ziekmakende organismen, maar binnen een gezonde darmflora zijn ze echter niet schadelijk voor het lichaam. Pas als het micro-ecologische systeem verstoord is, kunnen de schadelijke, ziekmakende darm schimmels buiten iedere verhouding aangroeien.

De meeste schimmels ontstaan in de darmen en kunnen van daar uit het hele organisme aantasten.  Een bekende schimmel is de candida albicans. Die ontstaat in de darmen en groeit van daaruit verder naar vooral de vagina en via het spijsverteringskanaal naar de mond. Schimmels kunnen echter ook voorkomen op de huid of op de nagels, denk maar aan de mycose nagel.

Antibiotica

De grootste vijand van een gezonde darmflora is antibiotica.

Antibiotica hebben het grote voordeel dat ze bacteriën vernietigen, zodat een ziekte niet doorbreekt.

Daardoor worden belangrijke risico's uitgeschakeld, maar wat vaak vergeten wordt is dat de vernietiging van de darmflora - dat zijn tenslotte ook bacteriën - veel grotere risico's met zich mee kan brengen, vooral op de langere termijn.

Er zijn absoluut  omstandigheden waarbij het gebruik van antibiotica noodzakelijk is, maar vaak worden de nadelen vergeten en zijn er ook prima natuurlijke alternatieven voor antibiotica.

Maar ook onze huidige levenswijze en eetgewoonten met veel suiker, kant en klaar producten, zoetstoffen en kunstmatige aroma’s zijn een goede voedingsbodem voor de candida schimmel.

Belangrijk bij het in balans houden van de darmflora is om de de zaak bij de bron aan te pakken. Dat kunnen we doen door de darmflora te ondersteunen met een goede balans tussen de goede bacteriën en de slechte schimmels en zo te voorkomen dat een schimmelinfectie kan ontstaan.

Een goed functionerend afweersysteem kan levende schimmels, die het lymfesysteem of de bloedvaten zijn binnengedrongen, gewoon vernietigen. Een verzwakt afweersysteem heeft hier echter erg veel moeite mee.

Pre- en probiotica

Een perfecte manier om de darmflora in balans te houden is door voldoende vezels te eten en prebiotica toe te voegen.

Prebiotica zijn de voedingsstoffen voor de goede bacteriën in onze darmen. Het zijn niet verteerbare ingrediënten, die selectief de groei en/of de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de dikke darm stimuleren, en daardoor de gezondheid bevorderen.

Probiotica zijn de bacteriestammen zelf. De meest bekende probiotica zijn de Lactobacillus en Bifido bacteriën, maar ook van bepaalde andere soorten bacteriën en gisten zijn probiotische stammen bekend.

De makkelijkste manier om de darmflora weer in balans te krijgen is door de aanwezige probiotica (de goede darmbacteriën) te voeden met prebiotica in combinatie met een gezonde voeding zonder geraffineerde suikers zoals we die vinden in witte suiker en in vele kant en klaar producten .

De prebiotica zijn de voedingsstoffen voor de probiotica (goede bacteriën) en zorgen er in combinatie met die gezonde voeding voor dat de goede darm bacteriën zich weer kunnen vermeerderen en zo het evenwicht in de darm herstellen,

Dagelijks prebiotica kan de darmflora ondersteunen in een betere balans en daardoor het lichaam helpen zichzelf te herstellen.

En helpt ook bij het afslanken.

Daarnaast is het natuurlijk van belang om voldoende water te drinken om het lichaam te helpen gifstoffen af te voeren en gezonde voeding te nemen

De prebiotische kauwtabletten en goede dagelijkse prebiotische aanvulling voor je darmen.

Wil je meer informatie neem dan gerust even contact op.

Lekkere suikervrije recepten vind je hier

Etherische olie van Kruidnagel. Oregano en Tijm geven ook ondersteuning aan de darmflora.

Extra ondersteuning bij het ontgiften:

Drink iedere ochtend meteen na het opstaan een glas warm water met het sap van een halve citroen

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Lactalbumine concentraat

Gezonde voeding

HomeAls je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!