Google


Rokonsal BSB N

Rokonsal BSB N is een conserveringsmiddel wat is toegestaan voor gebruik in natuurcosmetica. Wat het precies is en hoe het werkt lees je hier.



Commerciële producten bevatten vaak ingrediënten die niet zo gezond zijn, waaronder ook conserveringsmiddelen.  Als je zelf je producten maakt kan je deze schadelijke ingrediënten vermijden.

Maar je moet ook oppassen want zelfgemaakte cosmetische producten die water of hydrolaat bevatten (zoals bijvoorbeeld  créme en lotion) zijn zeer vatbaar voor bederf door schimmels en bacteriën.

Het beste is om telkens een kleine hoeveelheid créme of lotion te bereiden die je in de koelkast bewaart en binnen een week op kunt maken.

Ook het gebruik van een spatel om de créme uit je potje te halen is aan te raden, zodat er zo min mogelijk kans is op besmetting met bacteriën.

Omdat het in de praktijk handiger is om grotere hoeveelheden te maken en je producten langer te kunnen bewaren, kan je gebruik maken van een natuurlijk conserveringsmiddel. Een conserveringsmiddel maakt je product langer houdbaar.

Je kunt alchocol of een kruidentinctuur als conserveringsmiddel nemen. Daar kan je hier meer over lezen. Een andere optie is Rokonsal. 

 

Hoe werkt Rokonsal BSB N

Ronkonsal is een speciaal conserveringsmiddel voor cosmetica en is toegestaan voor gebruik in biologische- en natuur cosmetica. Het is een heldere vloeistof met een lichte geur die niet overheerst en zich goed laat verdoezelen door de geur van bijv. etherische olie

De naam Rokonsal BSB N is de officiële merknaam van de leverancier maar ik zal het hier verder hebben over Rokonsal. 

Rokonsal voorkomt de groei van bacteriën, schimmels en gist en heeft een breed spectrum werking. Het nadeel van Rokonsal is dat  het pas voldoende werkt in producten met een pH (zuurgraad)  ongeveer 5 tot 5,4. Dit kan je meten met een speciale PH strip en je product eventueel wat zuurder maken met een beetje melkzuur wat een PH waarde heeft van 1,8 of  aloe vera gel met een PH waarde van 4,5.  

Voor crèmes is het aan te bevelen om de zuurgraad niet lager dan 5 te maken want een sterkere zure crème kan zeker bij een gevoelige huid voor problemen zorgen. Voor producten die je van de huid afspoelt zoals shampoo en douchegel mag de zuurgraad eventueel nog wat lager zijn dan 5.

 

De INCI naam van Rokonosal is: Benzyl Alcohol, Glycerin, Benzoic acid, Sorbic acid (benzylalcohol, glycerine, benzoëzuur, sorbinezuur). Dit zijn de ingrediënten waaruit Rokonsal samengesteld wordt.

Gebruik van Rokonsal

In shampoo, douchegel en dergelijke gebruik je Rokonsal in een concentratie van 0,2 tot 0,6 %. Voor een lotion of crème gebruik je 0,6% tot maximaal 1% als conservering.  

Als je Rokonsal in een gel of gezichtswater/tonic wilt gebruiken dan maximaal 0,6% gebruiken en eventueel combineren met alcohol. In waterige substanties heeft Rokonsal de neiging om troebel te worden.

Zorg ervoor dat de PH waarde van je product rond de 5 is maar maximaal 5,4 is.

Als de PH waarde boven de 5,4 is werkt de Rokonsal niet goed en kan je product alsnog bederven.

Rokonsal verliest ook zijn werking als het boven de 80 graden verhit wordt.

Een product geconserveerd met Rokonsal is maximaal 3 maanden houdbaar als je er hygiënisch mee omgaat. Het is om aan te bevelen om hoeveelheden te maken die binnen 8 weken opgebruikt zijn, dan ben je altijd aan de zekere kant. 

Rokonsal kan je hier bestellen



Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 




Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? En regelmatig een gratis e-book ontvangen?

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om onze nieuwsbrief te ontvangen. En ontvang het gratis e-book met favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.




Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!