Google


Rozencreme 

Maak zelf je verzorgende rozencreme

Zonder schadelijke ingrediënten en puur natuur.  


Deze creme is zeer geschikt voor de droge huid door de rijke ingrediënten zoals rozenbottelolie, roos etherische olie en rozenhydrolaat. Een goede gezichtscrème bestaat uit een combinatie van water (of een thee of hydrolaat) en olie.

Deze crème is op water in olie (w/o) basis dat wil zeggen dat je het water in de olie druppelt. Bij crème's die op w/o basis zijn omsluit de olie het waterige gedeelte en deze crème's zijn vaak wat rijker en voedender omdat ze meer vet dan water bevatten. 

En zoals bekend is het niet makkelijk om water en olie te mengen. Hiervoor heb je een emulgator nodig. Er zijn verschillende soorten emulgatoren. In dit recept is lanoline (wolvet) de emulgator.


Benodigdheden voor je rozencreme:

Waterfase:

 • 20 gram rozenhydrolaat
 • 7 gram rozentinctuur
  lees hier hoe je rozentinctuur maakt

Vetfase:

 • 3 gram bijenwas
 • 7 gram lanoline (wolvet) 
 • 20 gram jojobaolie (of een combinatie van 10 gram jojoba- en 10 gram amandel olie)
 • 2 gram cacao boter

Na afkoelen:

 • 5 druppels rozenbottel olie
 • 2 druppels roos etherische olie of
 • 6 druppels geranium eo

Overig:

 • Digitale weegschaal
 • 2 glazen mengbekers of schone lege potjes
 • glazen roerstaaf
 • thermometer

Gebruiksaanwijzing

Smelt de bijenwas samen met de lanoline au bain marie (het makkelijkste is om een glazen maatbeker of potje in een pan heet water te zetten) totdat het geheel vloeibaar is.  Voeg dan de jojobaolie en cacaoboter toe. Goed roeren totdat alles geheel opgelost is. Haal dan de maatbeker uit de pan.

Doe in een andere maatbeker of potje het rozenhydrolaat samen met de rozen tinctuur en zet dit in het waterbad en warm op tot 65 graden en zet de pot/beker met olie erbij in het waterbad en zorg dat de olie ook 65 graden is.

Als het oliemengsel en het hydrolaat de gelijke temperatuur hebben dan zal het makkelijk met elkaar mengen. Je kan hiervoor een digitale thermometer gebruiken die ook voor zeep maken wordt gebruikt maar een vleesthermometer die je voor een paar euro bij blokker of xenos koopt werkt ook prima. 

Giet nu langzaam onder constant roeren het hydrolaat/tinctuur mengsel bij het olie mengsel. Blijf roeren totdat het geheel is afgekoeld naar 35 graden en er een mooie creme is ontstaan.

Let goed op dat de olie en het water goed mengen. Als het niet goed mengt stop dan even met hydrolaat toevoegen totdat het geheel weer een egale massa is en ga dan verder.

Klop het geheel 5-10 minuten totdat je een mooie, dikke creme hebt en voeg dan de etherische olie en rozenbottelolie toe. Nog even goed mengen en schep dan je creme in een schone, gesteriliseerde (met kokend water omgespoelde) glazen potje. Deze hoeveelheid is voldoende voor 1 potje van 50 ml. 

 

Bewaar je rozencreme op een koele donkere plaats.

De crème is ongeveer 6 maanden houdbaar door de conservering met de rozentinctuur.

Heb je geen rozentinctuur dan kan je ook alleen 27 gram rozenhydrolaat gebruiken maar dan is het het beste om de rozencreme binnen 2-3 maanden op te maken.

 

Het is ook aan te bevelen om de crème met een spateltje uit de pot te halen om te voorkomen dat de rozencreme sneller bederft doordat er bacteriën in komen.


Grondstoffen voor je crème bestellen.


Ook interessant:

jojoba lavendel gezichtsserum

kamille face wash

calendula zalf

citrus lavendel creme parfum
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!