Google


Rozenhydrolaat 


Rozen hydrolaat of hydrosol (Rosa Damascena) is een van de bekendste hydrolaten en heeft een heerlijke rozengeur.

Veel subtieler en minder zwaar dan de roos etherische olie.

Het is een zeer stabiel hydrolaat dat wel tot 2 jaar goed kan blijven en het kan zeer veelzijdig gebruikt worden.

Rozen hydrolaat wordt gewonnen door de destillatie van de rozenblaadjes en de beste hydrolaten worden gewonnen van de verse rozenblaadjes, mindere kwaliteit komt van de destillatie van gedroogde rozenblaadjes.  

De pH waarde ligt tussen de  4.1 – 4.4

De geur is heel subliem, zoet, diep en bloemachtig met een lichte citroen toon, ruikt echt naar roos.

De beste hydrolaten komen uit Bulgarije, Turkije, India en Frankrijk.

Rooshydrolaat stimuleert de huid en verhoogt de bloedcirculatie, werkt als een bevochtiger en is vitaliserend voor de droge, oudere en gevoelige huid.

Het werkt verstevigend op de poriën, balancerend en herstellend op de Ph van de huid.

Werkt ook ontstekingsremmend en antibacterieel. Daarom ook goed te gebruiken bij acne want het is ook heel zacht voor een geïrriteerde huid,

Bij inwendig gebruik balanceert het hydrosol de vrouwelijke hormonen, het endocriene systeem en kan PMS bestrijden, menstruatiekrampen, zwaarmoedigheid en depressies. Kan zelfs helpen bij menopauze klachten.

Roos heeft affiniteit met het hart en de emotionele sfeer van de ziel, het lichaam en de geest.


Gebruik van rozenhydrolaat

 • Als luchtverfrissingsspray om de lucht te zuiveren en een verfijnde geur aan de ruimte te geven, ook fijn om gasten zich welkom te laten voelen. Werkt verlichtend bij stress, spanningen en nervositeit.

 • Puur in de aromadiffuser gebruiken om te verdampen.

 • Bij ontstoken en vermoeide ogen werkt een compres gemaakt van een wattenpad gedrenkt in rozenhydrolaat, dit minstens 15 minuten op de gesloten ogen laten liggen. Geeft rust en verzacht de ogen.

 • Ook bij honden en katten met oogontstekingen kan je dit goed schoonmaken met een wattenpad met rozen hydrolaat. Dit verlicht de pijn en verzacht.

 • Voor vrouwen met vaginale problemen (ontstekingen, candida, droogte) 1 deel rozen hydrolaat met 1 deel aloe vera gel mengen, regelmatig sprayen en goed laten drogen.

 

 • Op reis is een combinatie van hydrolaat van lavendel, kamille en roos , in gelijke delen, een eerste hulp bij ongelukken, bij stress, slapeloosheid, zonnebrand, wondbehandeling van kleine wonden, snijwonden, schaafwonden, enz.

 • Als koelend en reinigend gezichtsmasker in combinatie met bentoniet klei of calamine poeder. 
 • Puur als gezichtstonic na het reinigen en voor het aanbrengen van een serum of creme. Voor het aanbrengen van de creme of olie eerst de huid licht vochtig maken met rozen hydrolaat en dan de creme in de vochtige huid inmasseren.


Inwendig gebruik van rozenhydrolaat

 • Als gorgeldrank werkt het ontsmettend bij angina of keelpijn.

 • Inwendig: kalmerend en mogelijk hormoonbalancerend en harmoniserend op emoties.

 • Rozenwater kan gebruikt worden voor het maken van marsepein, geeft een bijzondere smaak aan desserts, wordt veel gebruikt in de Arabische keuken. Ook lekker om een fruitsalade of vruchtenbowl te verfijnen. Of toevoegen aan een (zelfgemaakte) citroenlimonade.


Puur natuurlijk biologisch rozenhydrolaat kan je hier bestellen

 Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!