Google


Sint Janskruid olie

Sint Janskruid olie wordt gemaakt van de bloemen van het Sint Janskruid, ofwel Hypericum perforatum, een plant die je overal in Europa tegen komt. Hij groeit op droge, maar voedselrijke plaatsen en je treft hem langs het spoor, de weg, in weidevelden en in het struikgewas.  

Het kruid bloeit met gele bloemen van juni tot en met september maar je kunt Sint Janskruid het beste oogsten als de zon op haar hoogst staat, rond het Sint-Jansfeest op 24 juni. Dan heeft ze de meest geneeskrachtige eigenschappen.

Al eeuwenlang wordt de plant gebruikt als geneeskrachtig kruid en als natuurlijk antidepressivum. 


Sint Janskruid olie maken

Om Sint Janskruidolie te maken  pluk je op een warme en droge dag, het liefst in de ochtend, de bloeiende bloemen.

Dan doe je de bloemen in een glazen pot en giet er een goede, liefst biologische, zonnebloemolie of olijfolie overheen. Het is belangrijk dat de bloemetjes helemaal onderstaan omdat ze anders kunnen gaan schimmelen.

Zet de pot nu op een warme, zonnige plaats in de vensterbank. Als het zonnig weer is kun je ze zelfs even buiten zetten,  Zonder zonlicht en zonnewarmte wordt de olie namelijk niet echt rood!

Na een aantal dagen kan je er nog wat nieuwe bloemen bij doen om zo een nog krachtiger olie te krijgen. Dit kan je tot 3 keer herhalen.

Dagelijks de pot even voorzichtig schudden.

Je zult zien dat de kleur van de olie in een paar weken verandert van geel naar een dieprode kleur. Wanneer de olie dieprood van kleur is kan je de bloemetjes verwijderen door de olie door een fijne zeef of kaasdoek in een schone glazen fles of pot te gieten. Niet uitknijpen want dan kan er vocht meekomen. Gewoon even met geduld uit laten lekken.

Bewaar de olie bij voorkeur in donker glas dan kan je de sint janskruid olie zeker een jaar goed houden. 

Waar gebruik je Sint Janskruid olie voor?

- bij spierpijn

- verlichting bij reumatische pijn

- tegen zonnebrand

- snij- en schaafwonden

- lichte brandwonden 

- als massageolie bij winter handen en -voeten

- kneuzingen

- sportblessures en verrekkingen

- ter verlichting bij gordelroos

- in je zelfgemaakte trauma olie

Let op:  Sint Jansrkuid olie maakt je huid gevoelig voor de zon, dus niet gebruiken voordat je in de zon gaat. En Sint Janskruid heeft sterke geneeskrachtige eigenschappen die een wisselwerking kunnen hebben bij gebruik van medicijnen. Dus als je medicijnen gebruikt altijd eerst even met je arts of apotheek overleggen of je Sint Janskruid veilig kunt gebruiken. Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!