Google


Sojakaarsen maken

Maak je eigen sojakaarsen met deze tips en aromatherapie recepten.

Zelf sojakaarsen maken is leuk om te doen en geeft je huis een heerlijke gezonde geur.

In combinatie met natuurlijke etherische olie kan je sojakaarsen ook gebruiken voor aromatherapie en je kan er massagekaarsen van maken.

 

Koolzaadwas als vervanging voor sojawas?

Momenteel zijn er problemen met de levering van ecosojawas omdat de producent de productie gestopt heeft. Gelukkig is er een zeer goed alternatief voor sojawas. Namelijk koolzaadwas.

Koolzaadwas is het Europese, milieuvriendelijke alternatief voor de Amerikaanse sojawas en heeft dezelfde goede eigenschappen maar is milieuvriendelijker omdat de koolzaadwas een minder lange weg moet afleggen. Koolzaadwas is GMO vrij en vegan. 

Koolzaadwas bestaat uit kleine ronde crème kleurige pastilles welke nog handiger in gebruik zijn dan de sojawas vlokken. Je verwerkt het precies hetzelfde als sojawas. Dus alle recepten waarin sojawas is verwerkt kan je zonder problemen 1op 1 vervangen door koolzaadwas.

Ook koolzaadwas is uitwasbaar net zoals sojawas.

Let op: er zijn verschillende soorten koolzaadwas op de markt. De koolzaadwas in onze webshop heeft een laag smeltpunt van 46 graden en is daarom zeer geschikt voor geurkaarsjes in potjes of glaasjes en voor waxmelts. De was geeft een mooi glad oppervlak en en zeer goed bestand tegen "frosting". (natte vlekken/sterren). Ook ideaal voor waxinelichtjes en waxmelts. 

Hier kan je koolzaadwas bestellen

Op deze pagina vind je informatie en recepten voor soja- en koolzaadwas kaarsen, wax melts en massagekaarsen.

Paraffine en stearine kaarsen zijn niet goed voor de longen en onze gezondheid. De roet in parafine en stearinekaarsen is daarnaast ook nog een aanslag op je interieur.

Als je wel eens na de feestdagen je gordijnen hebt gewassen dan weet je wat ik bedoel. Kijk maar eens naar het roetwater wat dan van je gordijnen afkomt.

Soja is een natuurproduct en daarmee vele malen beter voor de gezondheid. En ze hebben echt vele voordelen. Sojakaarsen zijn echter wel wat prijziger dan de normale kaarsen en zelf sojakaarsen maken is dan een goede en leuke optie om deze gezonde kaarsen te kunnen branden.

 

Wat maakt soja- en koolzaadkaarsen zo speciaal

Soja- en koolzaadwas kaarsen:

  • Zijn milieubewust: de juiste was is volledig plantaardig, biologisch geteeld en afbreekbaar.

  • Zijn gemaakt van pure (biologische) soja- of koolzaadolie en een katoenen lontje.

  • Bevatten geen paraffine en geven 90% minder roetvorming dan paraffinekaarsen.

  • Branden langer, koeler en schoner dan paraffinekaarsen.

  • Houden een geur beter vast.

  • Worden over het algemeen goed verdragen door mensen met allergieën en/of astma.

  • Gemorst op tafel of textiel is makkelijk te verwijderen met water en zeep.

  • Glaasjes en potjes zijn ook gewoon afwasbaar.

  • Zijn niet giftig (maar ook niet eetbaar).

 

Om je eigen kaarsen te maken heb je niet veel nodig

... een paar eenvoudige instructies en tips

... een paar lekkere recepten om geurende kaarsen te maken

... basisingrediënten zoals sojawax, geurende olie en lontjes

Hiermee kan je aan de slag om je eigen sojakaarsen te maken.

En het leuke is, hier vind je alle informatie en recepten.

En voor de basis ingrediënten kan je terecht in de webshop.

Met de juiste soja-wax, lontjes en geurolie kan je perfecte sojakaarsen maken 

Wat voor geuren kan je gebruiken voor je sojakaarsen?

Je kan verschillende geuren gebruiken voor sojakaarsen maken, maar het beste zijn natuurlijk natuurlijke etherische oliën.

Deze geven een subtiele geur en geven je kaarsen ook meteen het voordeel van de aromatherapie.

Als je van een sterkere geur houdt die lang in de kamer blijft hangen dan kan je de voorkeur geven aan speciale parfum/geurolie voor kaarsen.

Het uiterlijk van je sojakaarsen

Er zijn oneindig veel mogelijkheden om je kaarsen mee te decoreren.

Je kan je kaarsen kleur geven met kleurpigmenten en je kan ze gieten in oneindig veel verschillende potjes, bakjes of doosjes. Die je dan ook weer kan decoreren met lintjes, bloemen, schelpjes etc.

Hier kan je je fantasie de vrije loop laten.

Geur en kleur kan je op elkaar afstemmen. En dat ook weer op de decoratiematerialen die je gebruikt. Zo kan je ook unieke geschenken maken.

Tip: als op google afbeeldingen zoekt naar soja kaarsen of soy wax candles dan krijg je enorm veel leuke voorbeelden te zien om inspiratie op te doen.


Met sojawax kan je vier soorten sojakaarsen maken:


1. Containerkaars

2. Votiefkaars

3. Meltkaars (soy wax melts)

4. Massagekaars

Een origineel cadeau, sojakaars in weckglas

Containerkaars

Deze kaarsen worden in een glas of pot gegoten. Wanneer de kaars is opgebrand kan je het glas of de pot eenvoudig schoon maken met warm water en zeep en er een nieuwe kaars in gieten. Dit is de meest gangbare methode voor sojakaarsen maken.

Een origineel cadeau is een sojakaars in een oud theekopje. Heb je geen theekopje meer in je kast of op zolder. Kijk dan eens op een rommelmarkt.

Instructies om containerkaarsen te maken

Votiefkaars

Dit zijn losse kaarsen die gegoten worden in een mal. Plaats een losse sojakaars (votief) altijd in een passend glaasje of potje voordat je de kaars aansteekt. Sojawas smelt al tussen de 43.9ºC en 54.4ºC. Het glaasje zorgt ervoor dat de sojawas niet op je tafel zal lekken. (Je kunt de kaars niet branden wanneer die niet in een glaasje is geplaatst.)


Soy wax melts

Een melt is sojawas vormpje zonder lont waar een etherische olie/ geur aan toegevoegd is.

Deze zijn er in verschillende vormen. Een melt kan op een geurbrander gelegd worden en zal door het  smelten een heerlijke geur verspreiden. Geurbranders zijn er elektrisch of met een (soja) waxinelichtje.

Soy wax melts met een elektrische geurbrander zijn de meest veilige oplossing in een huishouden met kleine kinderen en/of honden en katten.

Zelf soy wax melts maken. 

Massagekaarsen

Massagekaarsen bestaan, anders dan gewone kaarsen, uit een mix van sojawas, boters (shea butter) en verzorgende olien.

De sojawas die wordt gebruikt voor massagekaarsen heeft een smeltpunt van circa 45 graden. Dit zorgt ervoor dat de gesmolten olie die ontstaat na het aansteken  veilig op de huid kan worden aangebracht.

De massagekaars geeft een heerlijke geur vrij tijdens het branden en de olie die eruit ontstaat is geschikt voor massage van het hele lichaam.

Massagekaarsen recept

Etherische olie composities voor soja kaarsen

Heerlijke combinaties voor handgemaakte sojakaarsen.  Kruidig en sensueel of bloemig en fris, een compositie voor iedere stemming

Alles wat je nodig hebt om sojakaarsen te maken, zoals sojawas, lontjes, etherische olie, kleurstoffen en meer vind je hier.

 Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!