Google


Soy wax melts maken

Zelf soy wax melts maken is simpel en snel en laat je huis heerlijk geuren.

Een paar jaar geleden heb ik kennis gemaakt wax melts. Toen was het nog iets bijzonders maar tegenwoordig kan je ze overal kopen.

Mocht je het nog nooit hebben gezien: Wax melts zijn kleine cupjes van was die je kan vergelijken met een geurkaars maar dan zonder lontje.

Voor mij is het heel belangrijk dat ons huis lekker ruikt. En ik ben gek op geurstokjes, geurkaarsen (zelfgemaakt van sojawas) en geurende zeepjes, je vindt ze door ons hele huis.

Natuurlijk zelf gemaakt en met goede kwaliteit etherische olie.

Wat zijn soy wax melts?

De wax melts die gemaakt worden van ecologische sojawas doe je in een etherische olie brander met een waxinelichtje of een elektrische geurbrander en de wax smelt langzaam door de warmte en geeft dan geur af.

Veel makkelijker en veiliger dan water en etherische olie.

Voor je het weet ruikt je kamer heerlijk naar de geur van de wax melt.  Ik ben in eerste instantie opmerkzaam geworden op deze geurwas blokjes door de firma Scentsy uit Amerika. Maar tegenwoordig koop je ze ook in het tuincentrum of bij de Xenos of Blokker. Maar die hebben geen natuurlijke etherische olie als geurstof en dat ruik je en merk je ook als je gevoelig bent voor syntetische geuren. 

Op internet ben ik gaan zoeken naar andere geurblokjes en kwam erachter dat het eigenlijk heel simpel en leuk is om ze zelf te maken met sojawas en etherische olie. 


Koolzaadwas als vervanging voor sojawas?

Momenteel zijn er problemen met de levering van ecosojawas omdat de producent de productie gestopt heeft. Gelukkig is er een zeer goed alternatief voor sojawas. Namelijk koolzaadwas.

Koolzaadwas is het Europese, milieuvriendelijke alternatief voor de Amerikaanse sojawas en heeft dezelfde goede eigenschappen maar is milieuvriendelijker omdat de koolzaadwas een minder lange weg moet afleggen. Koolzaadwas is GMO vrij en vegan. 

Koolzaadwas bestaat uit kleine ronde crème kleurige pastilles welke nog handiger in gebruik zijn dan de sojawas vlokken. Je verwerkt het precies hetzelfde als sojawas. Dus alle recepten waarin sojawas is verwerkt kan je zonder problemen 1op 1 vervangen door koolzaadwas.

Ook koolzaadwas is uitwasbaar net zoals sojawas.

Let op: er zijn verschillende soorten koolzaadwas op de markt. De koolzaadwas in onze webshop heeft een laag smeltpunt van 46 graden en is daarom zeer geschikt voor geurkaarsjes in potjes of glaasjes en voor waxmelts. De was geeft een mooi glad oppervlak en en zeer goed bestand tegen "frosting". (natte vlekken/sterren). Ook ideaal voor waxinelichtjes en waxmelts. 

Hier kan je koolzaadwas bestellen

Het recept voor ongeveer 10 soy-wax-melts

 • 100 gram soja- of koolzaad was

 • 40-60 druppels etherische olie
   
 • eventueel een vetoplosbare kleurstof (zie webshop)

 • Een siliconen mal om je melts in te gieten (bijv. een ijsblokjesvorm of kleine cupcake of bonbonvormpjes die zijn onder meer te koop bij Xenos en Action)Hoe werkt het:

 • Maak de melts niet te groot, in de meeste gangbare branders passen melts van ca. 10 gram.

 • Neem 100 gram soja was en smelt dit langzaam in een pan au bain marie of in de magnetron op laag vermogen (absoluut niet laten koken).

 • Als alle wax is gesmolten roer je de geur,- of etherische olie door de wax en eventueel kan je nog een kleur toevoegen.

 • Dan het geheel goed mengen en in de mal gieten.
   
 • Laat alles nu een paar uur goed uitharden en druk dan de melts uit de mal.
   
 • Leg het geurblokje op het bovenste schaaltje van een olie brander en brandt een (sojawas) theelichtje eronder of neem een elektrische brander.

 • De melt zal dan smelten en zal zijn etherische oliën of geurolie langzaam aan de lucht afgeven en je kamer krijgt een zachte subtiele geur .

 

Als je het theelicht uitblaast of de elektrische brander uit doet dan  wordt de sojawas weer hard.  Afhankelijk van de geurolie die je gebruikt geeft een blokje was tussen de 6 en 8 uur geur af. Als de melt geen geur meer afgeeft dan is deze makkelijk uit de brander te verwijderen als deze nog niet helemaal hard is.

Op een zonnig plaatsje in je huis kan de soy wax melt ook een heerlijke geur verspreiden. Leg bijvoorbeeld een melt op een schoteltje in een zonnige vensterbank en denk eens aan heerlijke wax melts tussen je kleding (wel opletten dat ze niet direct met de kleding in aanraking komen i.v.m. vlekken)

Het ruikt fantastisch.

TIP:

De Aromatherapie Info Webshop verkoopt alles wat je nodig hebt om zelf soy wax melts te maken. Heerlijke etherische olie, soja was en veilige kleurstoffen.  

sojakaarsen maken home

massagekaars recepten

soy wax melts

container sojakaarsen

etherische olie voor sojakaarsen

grondstoffen bestellenAls je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!