Google


Superzaden

Superzaden:

Ze zijn niet alleen hip, ze zijn gezond en je kunt er alle kanten mee op.

Deze zaden zijn een aanvulling op je voeding en veelzijdig inzetbaar.

En ze geven je zelfgemaakte gerechten net dat beetje extra

Chiazaad

Dit is het zaad van de salvia hispanica, een bloeiende plant uit de muntfamilie. Chiazaad behoort zeker tot de superzaden want:

Chia is de rijkste plantaardige bron van omega-3-vetzuren die bekend is. In het westerse dieet zitten deze vetzuren bijvoorbeeld in vis. Maar het is heel moeilijk om nog gezonde vis te kopen die niet vol zit met chemische stoffen. En ook als je geen vis eet is chia zaad een zeer goede bron voor de omega-3-vetzuren.

Ook de voedzame eiwitten, vezels, beschermende antioxitdanten en de belangrijke mineralen ijzer en calcium zijn rijkelijk in chia aanwezig. Chia geeft een verzadigd gevoel.

Zo helpt chia zaad jd lichaam om water en elektrolyten vast te houden; het vormt als het ware een soort gel in uw maag, en vertraagt de omzetting van koolhydraten naar suikers.

Bovendien helpt chia zaad je lichaam spieren en andere weefsels aan te maken. Chia is rijk aan eiwitten en helpt calcium te absorberen.

Chia zaad kan tevens gebruikt worden als gel, die dan dient als alternatief voor olie of andere vetstoffen in recepten. Om deze gel te bekomen, dient men gewoon 90% water en 10% chia zaad te mengen.

Hoe gebruik ik chia zaad?

Je kunt (geweekt) zaad door de yoghurt of muesli roeren. Of meng het door je muffindeeg voor in de zelfgebakken muffins.

Als je het mengt met water kan je de gelei achtige structuur perfect gebruiken om je smoothie dikker mee te maken.

Of gebruik de zaadjes in een sladressing. 

Hennepzaad

Hennep is één van de oudst bekende medicinale planten ter wereld. Het bevat tal van geneeskrachtige eigenschappen en werd door de eeuwen heen door heel veel culturen gebruikt.

Zaden van de hennepplant zijn na sojabonen het rijkst aan eiwitten maar hennepzaad is veel beter verteerbaar. Hennepzaad is daarom het beste alternatief voor soja.

En ze zijn een bron van onverzadigde vetzuren, bevatten vitamine B en E en veel vezels. Hennepzaad is bijna onmisbaar voor mensen en sporters die een eiwitrijk dieet volgend. Omdat hennepzaad veel vocht opneemt is het belangrijk dat je voldoende drinkt. 

Hennepzaad bevat omega 3, omega 6 en omega 9 vetzuren in precies de goede verhouding voor opname van het lichaam. Daarnaast bevat het een ander vetzuur, gammalinoleenzuur (GLA), dat zeldzaam is maar bijvoorbeeld wel voorkomt in moedermelk. Dit gammalinoleenzuur staat bekend om de hormoonregulerende werking.  Ook werkt het ontstekingsremmend.

Naast alle gezonde vetzuren bevat hennepzaad naast vele vitaminen en mineralen ook een flinke hoeveelheid anti-oxidanten en enzymen waaronder lecithine. Lecithine is belanrijk voor een gezonde leverfunctie, waardoor de natuurlijke reiniging van het lichaam wordt gestimuleerd.

Hennepzaad is tevens rijk aan alfa, bèta en gamma globuline, een stofje dat ons immuunsysteem helpt versterken en meewerkt om beschadigd weefsel te vervangen door nieuw weefsel.

En wie wil dat nou niet?

Hoe gebruik ik hennepzaad?

Je kunt hennepzaad gepeld of ongepeld eten als snack. hennepzaadjes.  De gepelde hennepzaden ziijn romig en hebben een nootachtige smaak.

Wat kun je er allemaal mee:

  • Je kunt ze even zacht roosteren en over de salade strooien.

  • Je kunt ze toevoegen aan soepen of smoothies.

  • Je kunt het als basis gebruiken voor humus in plaats van of toegevoegd aan kikkererwten.

  • Je kunt er gefilterd water aan toevoegen en in de blender een hennepzaad-melk van maken.


Gebruik deze superzaden het liefst onverwarmd, zo blijven de voedingswaarden het best behouden

Lijnzaad

Lijnzaad komt van de vlasplant en staat ook wel bekend als vlaszaad. Deze gezonde zaadjes zijn letterlijk goed voor de lijn vanwege de positieve invloed op de spijsvertering. Het bevat net zoals chia en hennepzaad veel goede vetzuren, tamelijk veel eiwit, is vezelrijk en niet zo makkelijk verteerbaar. Overigens is lijnzaad de langst bekende van de superfood zaden.

Lijnzaad heeft een vrij neutrale smaak en kan dus over bijna elk gerecht gestrooid worden.

Lijnzaad bevat omega-3 vetzuren, net als hennepzaad. Deze meervoudig onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte en zijn goed voor de oog- en hersenfunctie. Lijnzaad is ook rijk aan diverse vitaminen en mineralen zoals magnesium en fosfor.

De vezels die zich in lijnzaad bevinden, hebben een positieve invloed op de spijsvertering. Ook zorgen de vezels in het zaad ervoor dat voedingstoffen beter door de maag worden opgenomen.

Hoe gebruik ik lijnzaad?

Lijnzaad heeft een licht nootachtige smaak en kan in principe met vrijwel elk ander voedingsmiddel gecombineerd worden. Strooi eens een handje door de yoghurt, combineer het in een salade met spinazie of met waterkers. Gooi ook een eens een handje door je versgemaakte smoothie

Lijnzaad is er in gebroken en hele variant: een kwestie van smaak.

Sesamzaad

Sesamzaad is èèn van de bekendste superzaden. 

Je hebt het vast weleens gegeten  op brood of op andere producten.  Het wordt vaker gebruikt als smaakmaker voor allerlei voedingsmiddelen dan als superfood. Maar sesamzaad is ook erg gezond om te eten.

Sesamzaad is een zaad die grotendeels bestaat uit olie (sesamolie) en eiwitten.

Naast deze gezonde eiwitten bevat sesamzaad net zoals de andere superzaden ook veel meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze hebben een cholesterol-verlagend effect, waardoor de kans op hart- en vaatziekten verkleint. En ze hebben een positief effect op het leveren van zuurstof aan onze lichaamscellen. 

In sesamzaad zitten ook veel mineralen, waaronder koper, magnesium en calcium.

In Turkije en de oosterse landen wordt sesamzaad rauw verwerkt tot tahini, een sesampasta die onmisbaar is voor de hummus. Tahin heeft een hele andere smaak dan de geroosterde sesamzaadjes die wij kennen maar is zeer gezond en kan ook goed gebruikt worden om bijvoorbeeld je zelfgemaakte notenpasta’s (pindakaas, zonnebloem-pittenpasta, amandel of hazelnootpasta) een beetje extra smeuig te maken en wat meer smaak te geven. Of je maakt er hele gezonde sesam-cocos chocolaatjes van.

Hoe gebruik ik sesamzaad?

Gebruik je sesamzaad als superfood dan kun je het in veel gerechten verwerken. Geroosterd in een koekenpan zonder vet is sesamzaad een zeer veelzijdige smaakmaker. Klassiek in oosterse gerechten, maar ook in energierepen, zelfgebakken brood en koekjes of taart, vlees, kip of tofu of als topping van wokgerechten. Ook lekker over een salade.

Zoals je kunt zien zijn superzaden een makkelijke en zeer gezonde aanvulling op je dagelijkse voeding. 

Dit zou je ook kunnen interesseren:

superfoods en superzaden

Een gezonde darmwerking

Kokosolie

Home

 Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!