Google


Titanium Dioxide

Titanium dioxide of sofi tix kan je in je zelfgemaakte zonnecrème gebruiken om er een extra beschermingsfactor aan te geven. Maar wat is nu het verschil en is het veilig? Ik leg het je hier uit.Als je zelf je zonnecreme maakt dan kan je al voordeel halen uit de natuurlijke beschermingsfactor die vele plantaardige en etherische oliën van nature hebben.

Maar vaak is het ook fijn om nog een extra beschermingsfactor toe te voegen vooral als je op vakantie gaat naar een warm land of vaker in de zon bent.

In de natuurcosmetica wordt gebruikt gemaakt van minerale zonnefilters en dit zijn titanium dioxide en sofi-tix. Zowel titanium dioxide als sofi tix blijft op je huid liggen en werkt direct als een onzichtbaar schild dat UV-stralen reflecteert.

 

Wat is het verschil tussen sofi tix en titanium dioxide

Normale titanium dioxide is een van de meest gebruikte zonnefilters in de natuurcosmetica en veroorzaakt zelden een allergische reactie. 

Doordat titanium dioxide zeer goed in staat is om licht te weerkaatsen is het ook een hele mooie witte kleurstof die ook vaak wordt gebruikt in cosmetica, zeep en zelfs in tandpasta en voedingsmiddelen.

En juist doordat titanium dioxide zo goed licht weerkaatst is het effectief als zonfilter

Het beschermt tegen UVB-, en deels ook tegen UVA stralen. Een goede filter dus, maar omdat titanium dioxide een spierwit materiaal is, heeft het als nadeel dat het een witte waas achterlaat op je huid als je het aanbrengt en vooral als je er veel van gebruikt om er een sunblocker van te maken. In zonnebrandproducten met een lagere beschermingsfactor heb je hier minder last van.

Sofi tix bestaat uit hele kleine deeltjes van titanium dioxide en zinkoxide. Door de werkzame stoffen in microscopisch kleine deeltjes te snijden, wordt de crème transparanter. Deze techniek is de omstreden nanotechnologie. Die kleine nanodeeltjes titanium dioxide lijken namelijk erg op asbest en zijn als ze eenmaal door je lichaam opgenomen worden lastig kwijt te raken. Ze zouden in theorie cel beschadiging kunnen veroorzaken.  Nu blijkt de opname van nanodeeltjes door een gezonde, intacte huid minimaal maar juist als je gaat werken met deze nanovorm van titanium dioxide om zelf je crème te maken dan heb je natuurlijk grotere kans dat je dit inademt.  


Titanium dioxide in nanovorm  heeft nog een groot nadeel; het kan een chemische reactie aangaan met zonlicht. Dat is natuurlijk helemaal niet fijn in een zonnebrandproduct!

En uit onderzoek is ook gebleken is dat zonnebrandcrème met nano titanium dioxide (sofi tix) in oppervlaktewater, schadelijk is voor het milieu. En dat terwijl we weten dat er via onze huid per jaar naar schatting 36-56 ton nano titanium dioxide aan het water in koraalgebieden afgegeven wordt!

Wat kan je het beste gebruiken in je zonnebrandcreme

Gewone titanium dioxide heeft deze nadelen niet en is een zeer veilig zonnefilter. En er is ook sofi tix op de makrt die niet gecoat is en geen nanodeeltjes bevat maar dat is lastig om te zien.

Op de site vind je diverse recepten waarin de beschermende factor van natuurlijke oliën met gewone titanium dioxide wordt gecombineerd waardoor je een zonnebrandcrème krijgt die geen witte waas acherlaat, en je kunt ook altijd nog een beetje duindoornolie aan je product toevoegen zodat het al gekleurd is en je minder last hebt van een witte waas.

Recepten voor zonnebrandcreme

Lipbalsem met zonbescherming

Titanium dioxide


Bron
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!