Google


Vanille kokos creme 

Maak zelf je verzorgende vanille kokos creme

Zonder schadelijke ingrediënten en puur natuur.  


Deze heerlijk geurende creme is zeer geschikt voor de normale tot droge huid en is romig maar toch lichtEen goede gezichtscrème bestaat uit een combinatie van water (of een thee of hydrolaat) en olie.

Deze crème is op water in olie (w/o) basis dat wil zeggen dat je het water in de olie druppelt. Bij crème's die op w/o basis zijn omsluit de olie het waterige gedeelte en deze crème's zijn vaak wat rijker en voedender omdat ze meer vet dan water bevatten. 

En zoals bekend is het niet makkelijk om water en olie te mengen.

Hiervoor heb je een emulgator nodig. Er zijn verschillende soorten emulgatoren.

In dit recept hebben de bijenwas en de jojobaolie de emulgerende functie.

Je kan de jojobaolie in dit recept niet vervangen door een andere olie want dan werkt het recept niet meer.
Benodigdheden voor je vanille kokos creme:

Waterfase:

 • 40 gram rozenhydrolaat (je kan ook neroli (sinaasappelbloesem) of lavendel hydrolaat nemen)

Vetfase:

 • 3 gram bijenwas
 • 40 gram jojobaolie met vanille geur (lees hier hoe je dit maakt) 
 • 3 gram kokosolie VCO (met kokosgeur)
 • mespuntje xanthaangum of guarpitmeel (= 0,5 gram)

Na afkoelen:

 • 8 druppels etherische olie naar keuze (bijv. vanille extract, benzoe of geranium)
 • 8 druppels Rokonsal
  (mild conserveringsmiddel goedgekeurd voor natuur cosmetica )

Overig:

 • Digitale weegschaal
 • 2 glazen mengbekers of schone lege potjes
 • glazen roerstaaf
 • thermometer

Gebruiksaanwijzing

Smelt de bijenwas au bain marie (het makkelijkste is om een glazen maatbeker of potje in een pan heet water te zetten) totdat het geheel vloeibaar is.  Voeg dan de jojobaolie en kokosolie toe. Goed roeren totdat alles geheel opgelost is. Voeg dan de xanthaangum of guarpitmeel toe, nog even goed doorroeren om het op te laten lossen en haal dan de maatbeker uit de pan.

Doe in een andere maatbeker het hydrolaat zet dit in het waterbad en warm op tot 65 graden en zet de pot/beker met olie erbij in het waterbad en zorg dat de olie ook 65 graden is.

Als het oliemengsel en het hydrolaat de gelijke temperatuur hebben dan zal het makkelijk met elkaar mengen. Je kan hiervoor een digitale thermometer gebruiken die ook voor zeep maken wordt gebruikt maar een vleesthermometer die je voor een paar euro bij Blokker of Xenos koopt werkt ook prima. 

Giet nu langzaam onder constant roeren het hydrolaat bij het olie mengsel. Blijf roeren totdat het geheel is afgekoeld naar 35 graden en er een mooie creme is ontstaan.

Let goed op dat de olie en het water goed mengen. Als het niet goed mengt stop dan even met hydrolaat toevoegen totdat het geheel weer een egale massa is en ga dan verder.

Klop het geheel 5-10 minuten totdat je een mooie, dikke creme hebt en voeg dan de etherische olie en de rokonsal toe. Nog even goed mengen en schep dan je creme in een schone, gesteriliseerde (met kokend water omgespoelde) glazen potje. Deze hoeveelheid is voldoende voor 2 potjes van 50 ml. 

 

Bewaar je vanille kokos creme op een koele donkere plaats.

De crème is ongeveer 6 maanden houdbaar door de conservering met de rokonsal.

Wil je geen Rokonsal gebruiken maak dan de creme binnen 2 maanden op. 


Het is ook aan te bevelen om de crème met een spateltje uit de pot te halen om te voorkomen dat de vanille kokos creme sneller bederft doordat er bacteriën in komen.

Grondstoffen voor je crème bestellen.


Ook interessant:


jojoba lavendel gezichtsserum

kamille face wash

calendula zalf

citrus lavendel creme parfum
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!