Google


Verzorgende nachtcreme 

Maak zelf je verzorgende nachtcreme

Zonder schadelijke ingrediënten en puur natuur.  


Deze verzorgende nachtcreme is zeer geschikt voor de gevoelige en normale tot droge huid door de rijke en verzorgende ingrediënten zoals cacaoboter, amandelolie, tarwekiemolie en neroli (sinaasappelbloesem) hydrolaat. Een goede nachtcrème bestaat uit een combinatie van water (of een thee of hydrolaat) en rijke, verzorgende olie.

Deze crème is op water in olie (w/o) basis dat wil zeggen dat je het water in de olie druppelt. Bij crème's die op w/o basis zijn omsluit de olie het waterige gedeelte en deze crème's zijn vaak wat rijker en voedender omdat ze meer vet dan water bevatten. 

En zoals bekend is het niet makkelijk om water en olie te mengen. Hiervoor heb je een emulgator nodig. Er zijn verschillende soorten emulgatoren. In dit recept zijn lanoline (wolvet) en bijenwas de emulgatoren.


Benodigdheden voor je verzorgende nachtcreme:

Waterfase:

 • 17 gram sinaasappelbloesem hydrolaat (of rozenhydrolaat)
 • 3 gram rozentinctuur of andere bloementinctuur (bijv. citroenmelisse)
  lees hier hoe je een tinctuur maakt

Vetfase:

 • 2 gram bijenwas
 • 5 gram lanoline (wolvet) 
 • 2 gram cacaoboter
 • 15 gram tarwekiemolie ( als alternatief kan je ook een notenolie nemen zoals walnoot, hazelnoot of macadamianoot olie)
 • 10 gram zoete amandelolie 

Na afkoelen:

 • 3 druppels argan olie (of eventueel rozenbottel olie)
 • 3 druppels ylang ylang etherische olie (je kunt dit eventueel ook vervangen door rozengeranium of neroli eherische olie 

Overig:

 • Digitale weegschaal
 • 2 glazen mengbekers of schone lege potjes
 • glazen roerstaaf
 • thermometer

Gebruiksaanwijzing

Smelt de bijenwas samen met de lanoline au bain marie (het makkelijkste is om een glazen maatbeker of potje in een pan heet water te zetten) totdat het geheel vloeibaar is.  Voeg dan de cacaoboter, tarwekiemolie en amandelolie toe. Goed roeren totdat alles geheel opgelost is. Haal dan de maatbeker uit de pan.

Doe in een andere maatbeker of potje het sinaasappelbloesemhydrolaat samen met de (rozen) tinctuur en zet dit in het waterbad en warm op tot 65 graden en zet de pot/beker met olie erbij in het waterbad en zorg dat de olie ook 65 graden is.

Als het oliemengsel en het hydrolaat de gelijke temperatuur hebben dan zal het makkelijk met elkaar mengen. Je kan hiervoor een digitale thermometer gebruiken die ook voor zeep maken wordt gebruikt maar een vleesthermometer die je voor een paar euro bij blokker of xenos koopt werkt ook prima. 

Giet nu langzaam onder constant roeren het hydrolaat/tinctuur mengsel bij het olie mengsel. Blijf roeren totdat het geheel is afgekoeld naar 35 graden en er een mooie creme is ontstaan.

Let goed op dat de olie en het water goed mengen. Als het niet goed mengt stop dan even met hydrolaat toevoegen totdat het geheel weer een egale massa is en ga dan verder.

Klop het geheel 5-10 minuten totdat je een mooie, dikke creme hebt en voeg dan de etherische olie en de arganolie of rozenbottelolie toe. Nog even goed mengen en schep dan je creme in een schone, gesteriliseerde (met kokend water omgespoelde) glazen potje. Deze hoeveelheid is voldoende voor 1 potje van 50 ml. 

 

Bewaar je verzorgende nachtcreme op een koele donkere plaats.

De crème is ongeveer 6 maanden houdbaar door de conservering met de tinctuur.

Heb je geen tinctuur dan kan je ook alleen 20 gram hydrolaat gebruiken maar dan is het het beste om de creme binnen 1 maand op te maken.

 

Het is ook aan te bevelen om de crème met een spateltje uit de pot te halen om te voorkomen dat je verzorgende nachtcreme sneller bederft doordat er bacteriën in komen.


Grondstoffen voor je crème bestellen.
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!