Google


Zaden kiemen

Zaden kiemen is helemaal niet moeilijk en gekiemde zaden zijn een echt superfood. Heerlijk in een salade of op je (spelt) brood.

Ze zijn erg voedzaam en zitten boordevol antioxidanten en andere voedingsstoffen die onze gezondheid ondersteunen en ons immuunsysteem versterken.

In dit artikel lees je wat kiemen zijn, welke zaden voor kiemen in aanmerking komen, wat ze doen in je lichaam en hoe makkelijk zaden kiemen is.

Wat zijn eigenlijk kiemen?

Het kiemen is een proces waarbij het zaad nadat het geweekt is ontspruit, zodat er een nieuw plantje ontstaat dat kan worden gegeten. Kiemzaden zitten vol voedingsenergie voor dit nieuw plantje. Tijdens het kiemproces absorbeert het zaadje water en zwelt deze op. Tegelijkertijd worden tijdens het ontspruiten grote hoeveelheden enzymen vrijgemaakt en neemt ook de voedingswaarde toe. Deze processen zorgen ervoor dat de kiemen belangrijke voedingsstoffen bevatten die een positief effect hebben op de gezondheid.

Waarom zijn kiemzaden gezond?

Zaden, noten en pitten hebben op zichzelf al een hele goede voedingswaarde maar kiemgroenten bevatten grote hoeveelheden anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn stoffen die in het lichaam worden aangemaakt en hier de celweefsels beschadigen en het verouderingsproces versnellen. 

Ook zijn kiemgroenten een goede bron van veel vitaminen en mineralen, van eiwitten, enzymen, vezels en de nucleïnezuren DNA en RNA. (die onder meer nodig zijn voor celgroei en herstel).

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat door het ontkiemen de hoeveelheid enzymen, eiwitten, mineralen en nucleïnezuren aanzienlijk toenemen ten opzichte van de oorspronkelijke zaden.

Het kiemproces zorg er ook voor dat het zaadje wordt ‘voorverteerd’, waardoor de voedingsstoffen in de zaadjes en pitten bovendien veel beter opneembaar zijn voor het lichaam, waardoor je  meer goede voedingsstoffen binnen krijgt.

Het is aangetoond dat gekiemde zaden veel minder snel allergische reacties veroorzaken.

Kiemgroenten ondersteunen dus de spijsvertering en zorgen er tevens voor dat de juiste zuurgraad in het lichaam bereikt wordt of behouden blijft. Daarnaast versterken ze ook het immuunsysteem waardoor de kans op bijvoorbeeld verkoudheid, griep en andere aandoeningen vermindert.

Genoeg reden dus om veel meer kiemen te gaan eten!

Meestal kan je  in de  groentewinkel en natuurvoedingswinkel wel verschillende kiemgroenten vinden, maar de beste en goedkoopste manier is nog altijd om zelf zaden te gaan kiemen.

Wat is de snelste en makkelijkste manier om te kiemen?

Thuis je eigen zaden kiemen is heel erg eenvoudig.

Het enige dat je nodig hebt is een grote glazen pot zonder deksel, vers water, een stukje kaasdoek of katoen en een elastiekje. Of een kant en klaar kiemglas, die te koop zijn in de natuurvoedingswinkels (of als je dicht bij Duitsland woont daar zijn ze ook bij de DM te koop)

Daarnaast heb je voor het zaden kiemen natuurlijk (bij voorkeur biologische) kiemzaden nodig. Dit zijn zaden die geheel onbewerkt zijn en dus niet verhit zijn geweest, want alleen levende zaden zijn in staat om te ontkiemen. Kiemzaden zijn onder andere te koop bij natuurvoedingswinkels, tuincentra en online winkels.

Heb je alle spullen bij elkaar verzameld en de kiemzaden gekocht, dan kun je met zaden kiemen beginnen.

zelfgemaakt kiemglas

kant en klaar kiemglas

Stap 1: spoel het zaad goed af. Doe het in de pot en bedek het met een paar centimeter afgekoeld gekookt water. Dek de pot af met gaas, kaasdoek of katoen, doe er elastiek om en laat de pot een aantal uur op een warme, donkere plaats staan. (zie overzicht )

Stap 2: spoel het zaad ‘s ochtends af met koud water.  Laat het goed uitlekken, want anders verrot het zaad. Zet het terug in het donker. Herhaal dit een aantal keer per dag (zie overzicht) tot het zaad gaat kiemen.  Doe dit totdat je zaden groot genoeg zijn (zie overzicht voor de kiemtijd)

Stap 3: zet de pot vervolgens enkele uren op de vensterbank in het  licht. Eet de kiemen dan op of bewaar ze luchtdicht afgesloten in de koelkast. Kiemgroenten zijn in de koelkast  3-5  dagen houdbaar.

Eigenlijk kun je de zaden kiemen van  alle eetbare peulvruchten, pitten en zaden. Het enige probleem is dat sommige zaden heel makkelijk en snel te kiemen zijn, terwijl andere zaden wat meer tijd nodig hebben en ook wat veeleisender zijn wat betreft de temperatuur en vochtigheid. Ook smaakt elke kiem weer anders, het is leuk om hiermee te experimenteren.

Zaad

Weektijd in
uur

Dagelijks spoelen

Kiemduur tot oogst

Taugé

Alfalfa

Radijszaad

Kikkererwten

Groene erwten

Linsen

Sojabonen

Zonnebloempitten

Tarwe 


12

12

12

12

12

12

6

12

2 x

2 x

2 x

2 x

2 x

2 x

4-6 x

2 x

2 x

4-5

3-4

4-5

3

3

2-3

3-6

2

2-3

Tuinkers kweken

Ook tuinkers kan je makkelijk zelf kweken. Neem hiervoor een klein koffiekopje, schaaltje of bijv. een lege halve eierdop .

Leg onderin een wattenschijfje (of meerdere watten als je bakje wat groter is)  en maak het goed nat met water.  

Zaai hierop de tuinkers en geef regelmatig water. De zaadjes moeten vochtig zijn maar niet helemaal onder water staan. Zet de tuinkers op een lichte, warme plaats.

Na ongeveer 1 week kan je de tuinkers afknippen. Gebruik wat je nodig hebt en laat de rest staan. 

Geniet van je verse kiemen in een salade, op brood of bak er een brood mee. Er zijn vele mogelijkheden om deze vitaminebommetjes te eten.

Dit zou je ook kunnen interesseren:

Superzaden

Superfoods

Home


New! Comments

Deel je ervaringen met ons.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? En regelmatig een gratis e-book ontvangen?

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om onze nieuwsbrief te ontvangen. En ontvang het gratis e-book met favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

Enter Your E-mail Address
Enter Your First Name (optional)
Then

Don't worry — your e-mail address is totally secure.
I promise to use it only to send you Nieuwsbrief .Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten