Google

Zelf wasmiddel maken

Maak je eigen wasmiddel snel en eenvoudig met deze recepten met marseille zeep of zeepvlokken. Zelf wasmiddel maken leer je hier. 

Zelf wasmiddel maken en je was wassen met je eigengemaakte vloeibaar wasmiddel met alleen natuurlijke ingrediënten is beter voor je kleding, je huid en het milieu (en natuurlijk voor je portemonnee) dan de chemische middelen die je in de winkel kunt kopen en het werkt net zo effectief.

Zelf wasmiddel maken is simpel en spaart je veel geld. Zeker met dit wasmiddel recept.  

Mocht het maken van wasmiddel je te ver gaan dan zijn wasnoten ook een goed alternatief, in ieder geval voor de gekleurde was.

Ik ben zelf gaan zoeken naar andere wasmiddelen omdat de chemische samenstelling en geur van de gangbare wasmiddelen mij steeds meer tegen ging staan en ook de belastbaarheid voor onze natuur gaf me geen goed gevoel.

Bij mijn zoektocht naar ecologisch verantwoorde wasmiddelen kwam ik diverse recepten om zelf wasmiddelen te maken en de wasnoten tegen.

Gebruik dit recept voor zelf wasmiddel maken. Het is mijn favoriete recept voor vloeibaar wasmiddel met marseillezeep.Wasmiddel gemaakt van marseillezeep

Zelf wasmiddel maken gaat heel goed met marseillezeep.

Marseillezeep is een natuurlijk product en bevat geen kleurstoffen en conserverings- middelen.

Er is witte en groene marseillezeep. De witte bestaat uit plantaardige olie, kopra (gedroogde kokosnoot) en palmolie. De groene uit uit olijfolie, kopra en palmolie.

Marseillezeep is 100% biologisch afbreekbaar en zeer geschikt voor de gevoelige huid door de voedende werking van de palmolie. Marseillezeep is te koop bij bijvoorbeeld De Tuinen of de natuurwinkel.

Je kan ook zeepvlokken gebruiken, dat spaart het raspen en de zeepvlokken kan je ook gebruiken om vloeibare zeep te maken voor bijv. handzeep of douchegel


Hier een recept voor zelf wasmiddel maken bestaande uit 2,5 liter wasmiddel voor de witte was en 2,5 liter voor de bonte was

  •  80 gram geraspte Marseillezeep of zeepvlokken.

  • 40 gram soda (voor de witte was)

  • 5 liter water (kokend)

  • 60 druppels etherische olie

Kook een liter water. Voeg de geraspte of fijngesneden marseillezeep toe. Roer goed door. En blijf doorroeren tot alle zeep is opgelost. Voeg nog vier liter kokend water toe (dit kan ook in een schone emmer als je niet zo’n grote pan hebt).

Giet de helft van het zeepsop over in een andere pan of emmer en voeg hieraan de soda toe. Soda heeft een lichtblekend effect en is daardoor geschikt voor de witte was. (Let op: oude wasmachines hebben soms nog aluminium onderdelen en die wasmachines kunnen niet tegen soda, het tast namelijk de aluminiumonderdelen aan. Met een magneetje kan je makkelijk testen of je trommel van aluminium is of van rvs, bij een rvs trommel blijft het magneetje plakken en is de trommel van aluminium dan valt het).

Laat dit 1 nacht afkoelen en voeg dan de volgende dag naar keuze de etherische olie toe. 30 druppels per 2,5 liter wasmiddel of als je een sterkere geur wilt dan nog iets meer.

Citroenolie versterkt het witeffect en het vetoplossende effect van het vloeibaar wasmiddel Dit is dus heel geschikt voor het witte wasmiddel recept. Ik voeg zelf vaak nog een lepeltje biologische zuurstofbleek (bijvoorbeeld van Ecover, te verkrijgen bij de reform of biowinkel) toe aan de witte was omdat naar mijn gevoel dat net nog even dat beetje extra geeft waardoor je was mooi wit en schoon wordt.

Eucalyptus olie is zeer geschikt bij het wassen van beddengoed omdat het helpt tegen huismijt

Lavendel etherische olie en YlangYlang zijn heerlijke geurende olie voor als je een wasmiddel wilt met wat meer geur.

Bij een hele gevoelige huid kan je natuurlijk ook de etherische olie achterwege laten en een ongeparfumeerd wasmiddel maken. Of je voegt per wasbeurt een paar druppeltjes etherische olie toe, zo kan je iedere keer wat anders gebruiken.

Je zult zien dat na 1 nacht je vloeibare wasmiddel verandert is in een dikke gel achtige massa. Roer alles nog een keer goed door (eventueel met de staafmixer maar meestal gaat het met een houten lepel ook prima)  zodat eventuele klonten verdwijnen en het wasmiddel weer vloeibaar wordt en giet het wasmiddel dan over in lege, goed omgespoelde, (wasmiddel) flessen.

Dit (ongeparfumeerde wasmiddel) is in principe geschikt voor alle was op lage en op hoge temperaturen.  Er is ongeveer een wasbolletje per keer nodig.

Voor gebruik altijd even goed schudden om eventueel klontjes weer op te lossen.

Wil je nog meer recepten voor wasmiddelen en andere schoonmaakproducten op natuurlijke basis dan kan ik je het e-book Natuurlijk Huishouden echt aanbevelen.

In dit boek vind je heel veel tips en recepten met simpele ingrediënten die je vaak al in huis hebt zoals soda, water, citroensap, azijn en etherische olie. En andere kun je gemakkelijk vinden in de supermarkt, toko of biologische winkel.

Van dit boek krijg je nog veel meer zin in schoonmaken met natuurlijke producten.

Wasnoten, een goed alternatief!

Als zelf wasmiddel maken te veel werk is dan zijn wasnoten een goed alternatief.

Ik was zelf mijn gekleurde en fijne was regelmatig met wasnoten (ik wissel af met het zelfgemaakte wasmiddel) en ben zeer tevreden met het resultaat 

De prijs van wasnoten is zeer gunstig en het is biologisch verantwoord. Voor de witte was gebruik ik mijn vloeibaar wasmiddel.

Wasnoten (ook wel zeepnoten genoemd) bestaan al heel lang, en wel in India en Nepal. Sinds mensenheugenis wassen de inwoners er hun wasgoed met wasnoten (Sapindus Mukorosse). Het geheim van de wasnoten: In hun schaal zit de stof “saponine”, die als zeep werkt als het met water in kontakt komt. In de westerse wereld worden zeepnoten al langer voor de fabrikage van zeep gebruikt – meestal met toevoeging van vele chemische stoffen, die voor de eigenlijke funktie, namelijk het wassen, niet dringend noodzakelijk zijn en schadelijk kunnen zijn voor zowel de gebruiker als het milieu.

Wasnoten hebben wel een nadeel dat de witte was niet zo stralend wit blijft omdat ze geen chemische witmakers bevatten. Een beetje natuurlijke zuurstofbleek (bijvoorbeeld van Ecover) kan ook hier het probleem oplossen.

En bij extreme vetvlekken is het van belang om de vlekken even in te smeren met bijv. ossegalzeep. Verder is mijn ervaring dat wasnoten zeer grondig schoon wassen en het is ook beter voor je kleding en de kleuren vervagen minder. In India wordt ook zijde met wasnoten gewassen dus ook zeer geschikt voor de wol- en fijne was.

Gebruik 4 tot 6 wasnoten in het bijgeleverde waszakje en leg deze met je kleding in de wasmachine. Je kan nu normaal je gewenste programma draaien.  In principe kan je de wasnoten meerdere keren gebruiken totdat ze grijs en week zijn dan moeten ze vervangen worden. Dan kunnen ze in de bio-bak of op de composthoop.

Wasnoten zorgen er ook voor dat de was zachter wordt dus wasverzachter is overbodig. Of je gebruikt nog een beetje azijn in het laatste spoelwater voor extra zachte was. Citrus azijn is heel geschikt hiervoor en geeft een extra frisse geur.

Voor een lekkere geur van de was doe ik vaak een paar druppels etherische olie (lavendel en grapefruit zijn mijn favoriet) op het waszakje.

Hoe zit het met wasverzachter?

Wil je naast zelf wasmiddel maken ook zelf je wasverzachter maken?

Ook dat is simpel om zelf te doen.

Hier vind je recepten om zelf je wasverzachter te maken.

Bij zelfgemaakt wasmiddel is het belangrijk dat er geen zeepresten in de wasmachine achterblijven. Zeker omdat we tegenwoordig vaak op lagere temperaturen wassen kan dat gebeuren. Dit is eenvoudig te voorkomen door 1 x per maand je wasmachine zonder was een 90 graden wasprogramma te laten draaien en daarbij zo;n 400 ml. azijn in het wasbakje te doen. Dit zorgt ervoor dat alle zeepresten oplossen en is ook goed tegen kalk. Dit verlengt de levensduur van je wasmachine.

Wat volgt nu?

Heb je na dit zelf wasmiddel maken recept de smaak te pakken gekregen en wil je je huis ook natuurlijk schoonmaken?

Kijk dan eens bij onderstaande recepten om zelf je allesreiniger, glasreiniger etcetera te maken. Ervaar hoe makkelijk en fijn het is om je huis op een natuurlijke en goedkope wijze schoon te houden.

Allesreiniger

Badkamerreiniger

Afwasmiddel

Vaatwaspoeder en tabletten

DIY desinfecterende doekjes

Glasreiniger

Gootsteenontstopper

Zelf Wasmiddel maken

Zelf waspoeder maken

Wasverzachter maken

Drogerballen van wol

Citrus azijn maken

Rozenazijn maken

Vloeibare zeep maken

Desinfecterende spons reiniger spray

Middel tegen huisstofmijt

Lavendel stofdoekjes
Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!