Google


Zonnebrandcreme recept

Hier vind je een makkelijk zonnebrandcreme recept met de bescherming en lekkere geur van kokos en etherische olie! En nog 2 andere recepten, een recept voor makkelijk smeerbare zonnemelk en een recept voor zonneolie. De zon is gezond voor ons, het helpt ons lichaam vitamine D aan te maken en zorgt ervoor dat we een beter humeur krijgen.

Maar teveel zon is schadelijk voor onze huid dus een goede zonbescherming is belangrijk, zeker als je langere tijd in de zon doorbrengt. 

Er is veel te lezen tegenwoordig over de eventuele gevaren van gangbare zonnebrandmiddelen die in de handel te koop zijn. Ze zouden kankerverwekkend kunnen zijn en niet erg gezond.

Ik wil hier geen oordeel vellen maar er is genoeg informatie te vinden op het internet over de voor- en nadelen van zonnebrand creme.

Zonnebrandcreme recept

Er zijn verschillende manieren om zelf je zonnebrandcreme te maken. Ik heb 3 recepten zelf uitgetest en ben heel tevreden met deze zonnecreme en zonnemelk op basis van natuurlijke plantaardige olie en etherische olie.

Het heeft een natuurlijke zonbeschermingsfactuur van 8-10 en als je wortelzaadolie gebruikt kan je de SPF verhogen naar 15. Mocht je een nog betere zonbescherming willendan kan je titanium dioxide gebruiken, dit is een mineraal zonnefilter waarmee je een SPF van 30 kan behalen. Titanium dioxide is ook toegestaan in natuurcosmetica dus veilig om te gebruiken. 

De exacte SPF is moeilijk te bepalen zonder laboratorium omdat het hier om natuurproducten gaat maar dit is een goede indicatie van de bescherming. Ik denk dat natuurlijke bescherming altijd beter is dan de chemische zonnefilters van de bekende merken. 

Daarnaast smeren deze producten makkelijk uit, verzorgen meteen je huid en laten geen witte waas achter. Wat wil je nog meer!Hierboven zie je een handig overzicht met de SPF (zonbeschermingsfactor) van verschillende oliën.

Een olie die hier nog niet bij staat maar wel 30% van de UV straling blokkeert is sesamolie. Een goede olie voor je zonnebrandcreme recept. 

Sesamolie is een zeer geschikte olie als basis voor een zonnemelk in combinatie met shea butter en wortelzaadolie. Daarvan vind je hieronder nog een recept.

Het eerste is een zonnebrandcreme recept, deze is wat dikker en cremiger, het tweede recept is een echte lotion/melk en het derde recept is een heerlijke olie die geurt naar kokos en je huid meteen een kleurtje geeft.

Alle recepten zijn fijn om te gebruiken en je kan je zonnebrand creme recept ook nog wat extra geur geven door bijvoorbeeld nog lavendel of pepermunt etherische olie toe te voegen (pepermunt is meteen verfrissend en dat is natuurlijk erg fijn als het warm is)

Recept 1 Zonnebrandcreme 

2 el biologische kokosolie

1 el shea butter

1 el avocado olie

1/2 tl sesam olie of tarwekiem olie

1/2 tl aloe vera gel


20 dr. Helichrysum etherische olie

10 dr. Lavendel etherische olie

Of

30 druppels Wortelzaadolie

Laat de kokosolieau bain marie (in een maatbeker of glazen pot in een pan met warm water op laag vuur) smelten. Voeg dan de sheabutter toe en laat dit in de warme kokosolie smelten. daarna de overige ingrediënten toevoegen en heel goed mengen.

Giet de olie in een schoon potje en laat afkoelen. Als je de zonnebrandcreme meeneemt op vakantie naar een warm land zal de olie vloeibaar zijn dus zorg ervoor dat je het potje goed afsluit.

Zonnemelk recept

Het tweede zonnebrandcreme recept is een makkelijk smeerbare bodymilk, vooral erg handig als je ongeduldige kinderen hebt die niet zo lang willen wachten totdat de crème ingetrokken is.

 

Hiervoor heb je nodig:

40 gram sheaboter

60 gram biologische sesamolie of tarwekiemolie

10 druppels rozenbottelolie of 10 druppels duindoornolie ( beide zijn extra verzorgend voor de huid en geven de milk een licht kleurtje)

20 druppels wortelzaad etherische olie

10 gram titanium dioxide (optioneel voor extra bescherming)

Eventeel voor de geur en verfrissing nog 5 druppels lavendel en 5 druppels pepermunt etherische olie (werkt verkoelend)

Doe de sheabutter in een glazen maatbeker of pot en laat dit in een pan met warm water langzaam smelten. Zorgt dat de sheabutter niet te warm wordt want dan wordt het korrelig en voegt dan de sesamolie toe.

Met een roerstaafje of spatel goed doorroeren totdat je een melk/lotion hebt. Als je de milk nog te dik vindt kan je nog wat extra sesamolie toevoegen, is het nog te dun dat voeg je nog wat extra shea butter toe.

Daarna de rozenbottelolie, wortelzaad etherische olie en sofi tix toevoegen. Heel goed doorroeren (het beste kan je dit met een staafmixer doen of eventueel een melk opschuimer) zodat de titanium dioxide helemaal opgelost is (als je de titanium dioxide niet goed oplost dan krijg je een witte waas met smeren) en dan in een lege lotionfles gieten (bijv. een lege shampoofles of douchegelfles, deze kan je indien gewenst ook bestellen in de webshop).

Dit is genoeg voor ongeveer 100 ml. zonnemelk. Je kan dit recept natuurlijk ook verdubbelen als je meer nodig hebt.  


Beschermende zonnebrand olie

Dit is echt mijn favoriete zonnebrandcreme recept. Een zonnebrand olie met heerlijke kokosgeur die je huid niet alleen beschermt maar ook gelijk een licht kleurtje geeft en prachtig laat glanzen in de zon. Hiervoor heb je nodig:

60 gram kokosolie nativ (als je niet van kokosgeur houdt kan je ook ontgeurde kokosolie gebruiken

40 gram macadamianootolie (je kunt eventueel ook een andere plantaardige olie gebruiken zoals bijv. tarwekiemolie, avocadolie of sesamolie)

20 druppels duindoornolie (geeft de olie en je huid een licht kleurtje)

20 druppels wortelzaad etherische olie

10 gram titanium dioxide

10 druppels vitamine E

Doe de kokosolie in een glazen maatbeker of pot en laat dit in een pan met warm water langzaam smelten. Voeg de macadamianootolie toe aan de gesmolten kokosolie en haal de pot uit het warme water.

Daarna de duindoornolie, wortelzaad etherische olie, vitamine E en titanium dioxide toevoegen. Heel goed doorroeren (het beste kan je dit met een staafmixer doen of eventueel een melk opschuimer) zodat de titanium dioxide helemaal opgelost is (als je de titanium dioxide niet goed oplost dan krijg je een witte waas met smeren) en dan in een lege lotionfles gieten (bijv. een lege shampoofles of douchegelfles, deze kan je indien gewenst ook bestellen in de webshop).

Dit is genoeg voor ongeveer 100 ml. zonnemelk. Je kan dit recept natuurlijk ook verdubbelen als je meer nodig hebt.  


Opmerking:

Er gaan ook verhalen rond dat wortelzaad etherische olie niet zo´n hoge beschermingsfactor heeft en dat dit niet zou werken. Ik weet niet wat waar is, kan geen goede onderzoeken hier over vinden maar ik weet uit eigen ervaring en ook uit ervaring van andere gebruikers dat bovenstaande recepten goed functioneren en veilig zijn in gebruik. Mocht je meer zekerheid willen dan adviseer ik je om de titanium dioxide toe te voegen.

Ik ben zelf zeer tevreden met het resultaat en ben niet meer verbrand sinds ik deze creme gebruik en natuurlijk ook onderstaande regels in acht neem. 

Denk eraan dat deze crème geen vrijbrief is om urenlang in de zon te blijven zonder te verbranden. Blijf uit de zon tussen 12 en 15 uur en zoek altijd tijdig de schaduw op. Als je huid wat meer kleur heeft kun je steeds wat langer in de zon blijven. 


Wil je ook zelf een fijne aftersun maken kijk dan eens naar dit recept voor een

Aftersun sheabutter bodylotionbar


Grondstoffen bestellen

Wil je zelf aan de slag met het maken van bodybutters, scrubs, zeep en andere producten neem dan eens een kijkje in de webshop.

Hier kan je al je grondstoffen bestellen die je nodig hebt en ook in kleinere hoeveelheden. Bij voorkeur in biologische kwaliteit.

Biologisch omdat je dan niet alleen iets goeds doet voor jezelf maar ook voor het milieu en onze toekomst. 

Daarnaast help je met elke bestelling in onze webshop ook de dieren in onze samenleving die het niet zo goed hebben. 

We hebben vele verschillende producten van etherische olie, basisolie en boters tot natuurlijke kleurstoffen en werk- en verpakkingsmateriaal.

Zodat je alles in 1 keer kunt bestellen en daardoor verzendkosten kunt besparen.

Naar de webshop gaanAls je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help mij dan dit te verspreiden door het te delen met anderen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. 
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten, informatie en tips op het gebied van aromatherapie en etherische olie? Wordt dan gratis lid van onze unieke Aromalifestyle community en ontvang het lavendel e-book.

Vul dan hieronder je e-mail adres en je voornaam in om lid te worden. En ontvang het gratis e-book met mijn favoriete lavendel recepten voor gebruik in het dagelijks leven.

New! Comments

Deel je ervaringen met ons.
Ontvang een gratis e-book met lavendel recepten


Bezoek ook het jonge zusje van Aromatherapie Info!